I disse travle juletider er det mange av oss som står timesvis og svetter over grytene. Og mange irriterer seg over svarte belegg med fastbrente matrester, som så altfor lett oppstår.

Det finnes faktisk noe du kan gjøre for å forhindre dette. Og skulle uhellet først være ute, er det enkle og effektive råd du kan følge.

Forebygg brente gryter

Daglig leder hos Gourmetkokkene.no, Jan Ivar Nykvist, forklarer til Bonytt.no at for å unngå brent grøtgryte er det smart å bruke teflonkjele.

Et annet tips han har er å legge en metallrist mellom kjelen og komfyren.

- Dette gjør at grøtkjelen ikke får direkte varme, og det er mindre sjanser for at den brenner seg.

Når uhellet først er ute

Sire Wigelius er daglig leder i Fagkokk. Han har følgende tips til alle oss som sliter med fastbrent grøt(eller andre matrester) i gryten.

- Du kan legge bløtleggingspulver (klær eller oppvaskmiddel) i kasserollen og koke opp og la det koke til grøten løsner, eventuelt la det stå over natten med bare vann og pulver i og vaske dagen etter.

Daglig leder i Abracadabramat, Eivind Seiness, supplerer med at det kan være lurt å bruke en grov gryteskrubb, etter du har latt gryten stått i bløt.

=

© FOTO: Øivind Lie

Bakepulvertrikset

Nykvist hos Gourmetkokkene opplyser om et gammelt husmortips; bakepulvertrikset.

- Dekk bunnen på kjelen med bakepulver og hell på varmt vann så det dannes en tykk grøt. La virke i et par timer. Bakepulveret skal nå ha gjort jobben, så den brente grøten kan du lett vaske vekk.

Vi har tidligere testet denne metoden, og bakepulver viste seg å være svært effektivt til å få bukt med selv det verste belegget.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!