Oppussing av kjøkken

Mørkt kjøkken ble til lyst allrom

Et mørkt kjøkken og en spisestue ble slått sammen til et lyst allrom.

FØR OG ETTER: Veggen mellom kjøkkenet og spisestuen ble revet og bidro til å skape en lys og åpen allromsløsning.
FØR OG ETTER: Veggen mellom kjøkkenet og spisestuen ble revet og bidro til å skape en lys og åpen allromsløsning. Foto: Foto: Privat/Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Oppussing av gamle hus er en øvelse som kan være krevende, og bare det å se de gode løsningene kan være vanskelig for mange. I dette til fellet skulle en spisestue og et kjøkken slåes sammen til et funksjonelt allrom.

Utgangspunktet var en enebolig bygget i 1963. Familien bestemte seg for å pusse opp før de flyttet inn, og til det ønsket de hjelp. Den fikk de gjennom Bonytts Interiørhjelp, ved interiørarkitekt MNIL Beba V Holøyen.

KOK OG KOS: Opprinnelig besto dette rommet av ett kjøkken og én spisestue. Ønsket var å skape en åpen og lys sone, men uten at den skulle bli hvit og steril. Løsningen ble å bruke nyanser i grått. Det var også et ønske at det skulle være færrest mulig kjøkkenskap på veggene. Hyllene mellom vinduene gir mulighet for å rydde vekk blader, PC-er og annet som lett kan bli liggende og flyte på kjøkkenbenken.
KOK OG KOS: Opprinnelig besto dette rommet av ett kjøkken og én spisestue. Ønsket var å skape en åpen og lys sone, men uten at den skulle bli hvit og steril. Løsningen ble å bruke nyanser i grått. Det var også et ønske at det skulle være færrest mulig kjøkkenskap på veggene. Hyllene mellom vinduene gir mulighet for å rydde vekk blader, PC-er og annet som lett kan bli liggende og flyte på kjøkkenbenken. Foto: Foto: Espen Grønli

Hvitt men ikke pregløst

Familiens utgangspunkt var at de ønsket en løsning i hvitt, men fryktet at det kunne bli "pregløst hvitt med et kaldt institusjonspreg", som de beskrev det. I tillegg ville de gjerne også ha tips til hvordan de skulle unngå at de sammenslåtte rommene fortsatt ble seende ut som to rom. Ett av problemene var en kjellertrapp bak kjøkkendøren. Løsningen ble å åpne opp, slik at kjellerstuen nedenunder ble en mer integrert del av huset.

Løsningen skulle også være tilpasset familiens tenåringer, som foretrekker kjøkkenet både for lekselesing og pc-bruk. I tillegg skulle det være god plass til matlaging med venner og familie.

Åpnet opp for sosialt samvær

HVITT OG GRÅTT: Fargen på kjøkkenfronten er i en dus, gråbrun tone, som skaper varme mot det hvite.
HVITT OG GRÅTT: Fargen på kjøkkenfronten er i en dus, gråbrun tone, som skaper varme mot det hvite. Foto: Foto: Espen Grønli

Resultatet ble ifølge eierne mye bedre enn de hadde sett for seg. I sitt tidligere hadde de et kjøkken som både rommet matlaging, lekselesing og sosialt samvær.

- Slik ønsket vi det også i det nye huset, og det var interiørarkitekten som lanserte ideen om å fjerne veggen med døren som ledet ned til kjelleren. Det var et forslag som vi var veldig fornøyd med.

Grått er flott

Interiørarkitekt MNIL Beba V. Holøyen presenterte flere løsninger, som familien ikke hadde tenkt på:

TRAPP NED: Kjøle- og fryseskap er plassert bak dørene til venstre. Lengre bak sees trappen ned til kjelleren. Den var tidligere dekket av en vegg og en dør.
TRAPP NED: Kjøle- og fryseskap er plassert bak dørene til venstre. Lengre bak sees trappen ned til kjelleren. Den var tidligere dekket av en vegg og en dør. Foto: Foto: Espen Grønli

- Hun foreslo blant annet å bruke grånyanser, og vi tenkte, nja-ha, grått, blir det bra, da? Men det ble det, og det virker ikke tungt, selv med mørke fliser på gulvet.

Harmoni og helhet

Med hjelp fra interiørarkitekten fikk familien kjøkkenet de ønsket seg.

- Vi er svært fornøyd med helheten; den skaper ro og harmoni. Interiørarkitekten har fått frem en god romfølelse. Blant annet var løsningen med en kjøkkenøy veldig bra. Den er et sted for lekselesing og arbeid, men også et samlingssted for matlaging og sosialt samvær.

GRÅTT GIR VARME: Kjøkkeninnredningen i gråtoner er fra HTH.
GRÅTT GIR VARME: Kjøkkeninnredningen i gråtoner er fra HTH. Foto: Foto: Espen Grønli

Åpen for løsninger

Huseierne gikk inn i prosjektet med et åpent sinn for de løsningene interiørarkitekten kom med, og det tror de generelt er viktig når man skal pusse opp.

- Selv ønsket vi å få hjelp til å se nye muligheter uten å være bundet til det vi hadde tenkt på forhånd.

Interiørarkitekten foreslo blant annet et tapet med svaner, som ikke umiddelbart var det de hadde tenkt på selv.

VIKTIG MED LYS: Lyssetting ble et viktig elemEnt i det nye interiøret. Disse spotlightene er fra IFØ Electric.
VIKTIG MED LYS: Lyssetting ble et viktig elemEnt i det nye interiøret. Disse spotlightene er fra IFØ Electric. Foto: Foto: Espen Grønli

- Det ble veldig bra, og bidrar til å skape en god helhet.

Dette kostet forvandlingen

Gulvfliser, Cæsar Glam, Farge Gala, 60 x 60, 13 kvm.: 12 624

Kjøkkeninnredning + hvitevarer, HTH: 213 800

Kjøkkenhette, Mantica, Røros: 15 600

Tapet, Nina Campbell, Col. Sylvana, Swan Lake,

seks ruller, Tannum Tekstil: 3000

Rekkverk til trapp, Escala: 7920

Gulvteppe, Andrea: 2175

Belysning: 20 000

Maling, etc. 15 000

Totalt ca. 290 100

Nytt blikk ga kick

Huseierne fremhever hvor verdifullt det har vært for dem å få hjelp fra en utenforstående.

- Vi har fått et kjøkken vi trives veldig godt i, og det fungerer slik vi hadde tenkt.

Les også:

Ti kjøkken som inspirerer deg

LYS OVER SPISEBORDET: Denne lampen heter Onion og er fra Rom.
LYS OVER SPISEBORDET: Denne lampen heter Onion og er fra Rom. Foto: Foto: Espen Grønli

Alt om oppussing av kjøkken

Slik fjerner du pluggen fra veggen

Derfor skal du ikke drepe edderkoppen

Trenger du innspill til nye interiørideer? Ta en titt i Bonytts inspirasjonsguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning