Kjøkkenfliser

Kjøkkenet er kledd i fliser både på vegger og gulv

Det ble brukt håndlagde fliser, som ga et organisk uttrykk.

fliser på gulvet: Flisene på gulvet er formet som et teppe, de er fra Fired Earth. Kjøkkenøya er forlenget, så eieren har fått en praktisk spiseplass for fire. Stolene er fra Slettvoll. Lampene er Riviera Maison, og de mørke veggflisene er fra L-Flis og Interiør.
fliser på gulvet: Flisene på gulvet er formet som et teppe, de er fra Fired Earth. Kjøkkenøya er forlenget, så eieren har fått en praktisk spiseplass for fire. Stolene er fra Slettvoll. Lampene er Riviera Maison, og de mørke veggflisene er fra L-Flis og Interiør. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Det var en gang et lite kjøkken på tolv kvadratmeter. Beboerne synes det ble litt trangt, og ville ha et større kjøkken som skulle være koselig, men også røft. Og ikke minst, kjøkkenet skulle fungere i hverdagen.

Interiørarkitekt Tahani Aiesh tok saken, og etter at veggen mellom det tidligere kjøkkenet og spisestuen ble revet, fikk familien og interiørarkitekten 30 kvadratmeter å leke seg på.

– Familien ville ha plass til å lage mat med en sosial sone. Kjøkkenøya ble forlenget med spiseplass til fire slik hele familien kan være til stede under matlagingen, sier interiørarkitekten.

Lyse fliser myker opp

Veggene er flislagte med blanke, håndlagde fliser hvor ingen er helt like, til og med kjøkkenviften er kledd med svarte, avlange fliser. Tahani Aiesh sier at både hun og beboeren var litt skeptiske i starten til å legge fliser på alle veggene.

FLISLAGTE VEGGER: Alle veggene er flislagt med glaserte fliser fra L-Flis og Interiør. Det svarte skapet i hjørnet har glassdører og bryter med de integrerte hvitevarene.
FLISLAGTE VEGGER: Alle veggene er flislagt med glaserte fliser fra L-Flis og Interiør. Det svarte skapet i hjørnet har glassdører og bryter med de integrerte hvitevarene. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
INNBYGGET VENTILATOR: Ventilatoren er bygget inn med mørke fliser fra L-Flis og Interiør. Flisene er ruglete slik at veggen blir litt ujevn. Den svarte komfyren med gassbluss er modell Falcon Classic 110, falconworld.com.
INNBYGGET VENTILATOR: Ventilatoren er bygget inn med mørke fliser fra L-Flis og Interiør. Flisene er ruglete slik at veggen blir litt ujevn. Den svarte komfyren med gassbluss er modell Falcon Classic 110, falconworld.com. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

– Faren var at det ville bli for hardt og kaldt. Er det et lite rom med små vinduer, kan det bli for mørkt, særlig ved å bruke svarte fliser, men her kommer det mye lys inn fra flere vinduer. For å gi rommet en mykhet, valgte vi lyse, blanke fliser på den ene veggen, og hver veggflis er unik fordi de er håndlagde.

Alle hvitevarer og tekniske ting er innebygget. Interiørarkitekten forteller at kjøkkenviften mellom vinduene ble flislagt for å fremheve komfyren, beboerens smykke på kjøkkenet. Et stort skap i gammel stil rommer servise og andre ting som er i daglig bruk. I motsetning til de integrerte skapene, er det glassdører slik at kjøkkenet ikke virker så stramt og lukket.

Mønstrede fliser på gulvet

KJØKKENØY: Kjøkkenøya har vask og benkeplater i Silestone som er solide steinplater, denne varianten minner om marmor, men er langt mer hardfør. De lyse, blanke flisene på veggen er håndlagde, også fra L-Flis og Interiør, fagflis.no.
KJØKKENØY: Kjøkkenøya har vask og benkeplater i Silestone som er solide steinplater, denne varianten minner om marmor, men er langt mer hardfør. De lyse, blanke flisene på veggen er håndlagde, også fra L-Flis og Interiør, fagflis.no. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
FLISER OG TRE: Det svarte skapet fra House Doctor rommer servise og andre ting som er i bruk daglig. Herregårdskjøkkenet er fra Sigdal Kjøkken, og det originale gulvet i tre har brede planker.
FLISER OG TRE: Det svarte skapet fra House Doctor rommer servise og andre ting som er i bruk daglig. Herregårdskjøkkenet er fra Sigdal Kjøkken, og det originale gulvet i tre har brede planker. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

På gulvet er mønstrede fliser lagt som et teppe under kjøkkenøya og spisebordet. De organiske strålampene over øya og spiseplassen bidrar også til oppmykingen. Og tregulvet ble beholdt for å bidra til mer varme i interiøret.

– Det at flisene er håndlaget, gjør at de ikke er helt perfekte og det passer her. Innimellom må man tørre utradisjonelle løsninger. Bruker du harde materialer, må du også få inn organiske former. Noen ganger skal det ikke mer til enn et par terrakottakrukker, en lampe, en bambusskål og noen trefjøler, sier Tahani Aiesh.

TRIVELIG: Trefjøler er hyggelige, og tre er vakkert mot benkeplater i stein. Det myker også opp.
TRIVELIG: Trefjøler er hyggelige, og tre er vakkert mot benkeplater i stein. Det myker også opp. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
DEKORATIVT OG NYTTIG: Sett frem fat med urter og grønnsaker, det er dekorativt og nyttig.
DEKORATIVT OG NYTTIG: Sett frem fat med urter og grønnsaker, det er dekorativt og nyttig. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
HÅNDLAGDE FLISER: Flisene på veggen er håndlagde, og alle er derfor ikke helt like. Den svarte lampen gir arbeidslys ned på benken, den har bevegelig arm slik at lysstrålen kan varieres. Tenk alternativt når det kommer til belysning!
HÅNDLAGDE FLISER: Flisene på veggen er håndlagde, og alle er derfor ikke helt like. Den svarte lampen gir arbeidslys ned på benken, den har bevegelig arm slik at lysstrålen kan varieres. Tenk alternativt når det kommer til belysning! Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning