Nytt kjøkken

Kjøkkenet skulle ha plass til både lek og rolige måltider

God planlegging er viktig når man skal sette opp kjøkken.

DETALJPLANLAGT: Lampen over spisebordet er i gull, en detalj som også går igjen i dørene til kakkelovnen. Alt er nøye planlagt.
DETALJPLANLAGT: Lampen over spisebordet er i gull, en detalj som også går igjen i dørene til kakkelovnen. Alt er nøye planlagt. Foto: FOTO: Helge Eek
Publisert Oppdatert

Når du skal innrede et nytt kjøkken, bør du planlegge godt. Det er i hvert fall rådet fra Randi og Vegard Lahti, som har innredet kjøkkenet i sitt nybygde hus.

På deres kjøkken skulle det være plass til både både lek og rolige måltider, og etter måneder med planlegging av drømmekjøkkenet kunne de endelig si seg fornøyde.

– Planlegger man nøye, får man gode resultater og slipper å måtte pusse opp på nytt med en gang, sier Randi. På veggene hadde hun sett seg ut en mørkere gråfarge, men er glad for at hun gikk i tenkeboksen igjen og landet på antikkgrå.

– Vi er egentlig panelmennesker, ler hun, men valgte å gå litt utenfor det vanlige.

Kjøkken med kakkelovn

I flere rom har familien brukt tapeter, men på kjøkkenet syns de det passet best med malt panel. Det har gitt rommet et rolig og behagelig uttrykk, samtidig som den lyse gråtonen brekker opp litt i alt det hvite.

HELGEGODT: I helgene liker Randi å lage noe ekstra godt til familien og bare ta det helt med ro.
HELGEGODT: I helgene liker Randi å lage noe ekstra godt til familien og bare ta det helt med ro. Foto: FOTO: Helge Eek
DRØMMEROMMET: Her er det rom for både lek og rolige måltider.
DRØMMEROMMET: Her er det rom for både lek og rolige måltider. Foto: FOTO: Helge Eek

Det første de budsjetterte inn, var den flotte, hvite kakkelovnen med detaljer i gull. Det var noe de hadde drømt om lenge og bare visste at de skulle ha i sitt nybygde hus.

– Det var vanskelig å se den for seg i rommet, før den fysisk sto der. Vi var skeptiske til om den skulle bli for ruvende, sier Randi.

Men det ble akkurat så fint som familien hadde trodd, og i dag er de strålende fornøyd med at de kan tenne i ovnen, dekke bordet som står midt på kjøkkenet og nyte resultatet av timer med arbeid.

Randis kjøkkentips

LYSINNSLIPP: Florlette gardiner slipper inn masse dagslys ved kjøkkenbenken.
LYSINNSLIPP: Florlette gardiner slipper inn masse dagslys ved kjøkkenbenken. Foto: FOTO: Helge Eek
UTSIKT: Randi syns det er deilig med mange vinduer på kjøkkenet og spesielt her ved vasken. Oppvasken går litt lettere med fin utsikt.
UTSIKT: Randi syns det er deilig med mange vinduer på kjøkkenet og spesielt her ved vasken. Oppvasken går litt lettere med fin utsikt. Foto: FOTO: Helge Eek
HJØRNEKONTOR: I hjørnet mot stua har familien samlet noen arvede og gamle møbler til en koselig kontorkrok. I skapet viser Randi fram de fineste servisene hun har.
HJØRNEKONTOR: I hjørnet mot stua har familien samlet noen arvede og gamle møbler til en koselig kontorkrok. I skapet viser Randi fram de fineste servisene hun har. Foto: FOTO: Helge Eek

• Gjør kjøkkenet til et hyggelig sted å være, gjerne med et ildsted.

• Om mulig, gjør kjøkkenet til et romslig flerbruksrom med ulike soner.

Farger og materialer

Kjøkkeninnredning: Ballingsløv (Drømmekjøkkenet).

Vitrinefronter: Tradisjonsserien til Drømmekjøkkenet.

Hvite fliser: Vanlige hvite kvadratiske.

Blå og hvite fliser: Pombalino fra Höganäs.

Farge, vegg: Antikkgrå Jotun.

Farge, lister: Egghvit Jotun.

Kakkelovn: Almoge fra Contura.

• Du får aldri nok benkeplass! Lag gjerne en kjøkkenøy eller en del av benken med ekstra stor bredde og med mulighet til å bevege seg rundt. Her kan man bake, spise, stryke duker, gjøre lekser eller drive med hobbyaktiviteter. Passer også ypperlig til buffé, om man skal ha mange gjester.

• Mange kjøkkenprodusenter har gode landlige kjøkken i gammel stil, med fylling eller innfreste detaljer i skapdørene, eller kombinert med vitrineskap og benkeplate av tre. Valg av knotter og håndtak kan også være med på å understreke stilen.

• Smalt, malt panel gir et rustikt uttrykk og passer godt til et landlig kjøkken. Kombiner gjerne med bredere listverk og pynteklosser rundt dører og vinduer.

• Ikke glem heklede blondegardiner som slipper inn mye lys og minner om mormors kjøkken.

Kjøkkeninnredning i blått og hvitt

DETALJPLANLAGT: Lampen over spisebordet er i gull, en detalj som også går igjen i dørene til kakkelovnen. Alt er nøye planlagt.
DETALJPLANLAGT: Lampen over spisebordet er i gull, en detalj som også går igjen i dørene til kakkelovnen. Alt er nøye planlagt. Foto: FOTO: Helge Eek
SMYKKET: Den staselige kakkelovnen er en ekstra trivselsfaktor på kjøkkenet, der den står sentralt plassert og sprer varme ut i hele huset.
SMYKKET: Den staselige kakkelovnen er en ekstra trivselsfaktor på kjøkkenet, der den står sentralt plassert og sprer varme ut i hele huset. Foto: FOTO: Helge Eek
KONTRASTER: To forskjellige fliser er brukt i sprutsonen. Bak ovnen valgte paret blå og hvite fliser, for å bryte opp litt i alt det hvite. Blåfargen går igjen i glassdørene.
KONTRASTER: To forskjellige fliser er brukt i sprutsonen. Bak ovnen valgte paret blå og hvite fliser, for å bryte opp litt i alt det hvite. Blåfargen går igjen i glassdørene. Foto: FOTO: Helge Eek

Kjøkkenet er fra Ballingsløv (Drømmekjøkkenet i Norge), frontene heter Star. Paret har satt sammen alt selv, etter å ha sett igjennom utallige kataloger.

På fire av overskapene har de valgt å sette inn vitrinedører, og der går de blå detaljene igjen på flisene i sprutsonen. Inspirasjon til de blåmønstrete flisene ved navn Pombalino fant Randi også i en kjøkkenkatalog. Hun er veldig glad i blått og hvitt, og syns hun har klart å vise det godt uten at det blir for mye.

Under den ytterste benken, ved barkrakkene, har de skap som går utover for å ramme inn kjøkkenet. Fordi de har valgt å bygge kjøkkenet så stort, har de god skapplass selv om de bare har overskap langs én vegg.

– Den ene veggen er fortsatt litt bar, sier Randi, men jeg har litt angst for spikerhull i det nye, fine panelet. Så da vil vi være helt sikre på valg av bilde før vi henger opp noe. Eller kanskje det blir en tallerkenhylle, smiler hun.

Landlig stil

Både Randi og Vegard er glade i den landlige stilen og vil gjerne ta vare på alt de har arvet både av møbler og serviser. I en krok av kjøkkenet står det flere fine gamle ting, og her bytter Randi ut litt etter humøret. De hvite gardinene med heklekant har moren til Vegard sydd til dem. De slipper inn mye lys og understreker den landlige stilen.

– Jeg er veldig glad i friske blomster. Det bruker jeg en liten formue på hver måned. Friske urter i vinduskarmen og en bukett blomster på bordet gir det lille ekstra til kjøkkenet vårt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning