Kjøkkenbenk i eik

Slik tar du vare på kjøkkenbenken din

Klikks lesere tipser om hvordan du bør behandle benkeplaten på kjøkkenet.

Hvordan bør man behandle benkeplaten på kjøkkenet når den er laget i heltre, som for eksempel eik?
Hvordan bør man behandle benkeplaten på kjøkkenet når den er laget i heltre, som for eksempel eik? Foto: Foto: Produsenten/Ikea
Publisert Oppdatert
Er du en av dem som bruker kjøkkenbenken mye, vil elementer som vann ha innvirkning på benkeplaten din.
Er du en av dem som bruker kjøkkenbenken mye, vil elementer som vann ha innvirkning på benkeplaten din. Foto: Foto: Frode Larsen/ifi.no
Kjøkkenbenk i heltre som eik bør behandles med varsomhet. Eik er et levende materiale som krever mer enn benkeplater ac laminat eller granitt.
Kjøkkenbenk i heltre som eik bør behandles med varsomhet. Eik er et levende materiale som krever mer enn benkeplater ac laminat eller granitt. Foto: Fotyo: Produsenten/Ikea

Vi har tidligere skrevet om hvordan man velger riktig benkeplate til kjøkkenet.

De av oss som sverger til benkeplate i eik vet at dette materialet er slitesterkt og har en levende overflate, men må behandles jevnlig.

Velmenende, men villedende råd fra butikkansatte hvor en kjøper kjøkkenet sitt kan ofte føre til at man ikke behandler benkeplaten på riktig måte.

Les også:

Olje eller lakk til gulvet?

Finn.no bruker ditt kjøkken i ny katalogtjeneste

Brukernes egne råd

I klikk.no sitt interiørforum (lenken er fjernet fordi forumet ikke finnes lenger, red. anm) er det kommet flere gode råd fra brukerne om hvordan man skal behandle benkeplaten.

Innspillene kom etter at en fortvilet bruker la inn et rop om hjelp fordi hun mente hun hadde fått villedende råd fra butikken.

Vigdis skriver at hun har en benkeplate i heltre som hun har pusset ned, oljet, pusset over igjen med sandpapir og lakket.Problemet hennes er at det blant annet kommer flekker på bordet når det søles vann.

Ronny sitt råd er at beis påføres på rent treverk rett etter at en har slipt benken slik at dette trekker inn. I tillegg nevner han at man bør pusse over med fint sandpapir og olje med tre strøk for å forsegle benkeplaten.

- Slik jeg har forstått det, er det mest vanlig å olje benkeplater, med flere lag. Bruk av f.eks lakk gjør at skader/hakk er vanskeligere å reparere. Ta kontakt med en fargehandel for å høre hvilken olje du skal bruke, skriver klikk.nos reporter Alexander Berg i debattforumet.

Andre innspill fra interiørforumet lyder:

- Det å bruke lakk på en kjøkkenbenk er ikke helt heldig. En minste lille ripe vil synes svært godt. Dersom man ønsker å beise kjøkkenbenken, vil oljebeis være det beste, mener Puntalimone.

- Det å ta olje over lakk går ikke bra. Når man har lagt på lakk er allerede treverket forseglet, og oljen får ikke trukket ned i treet. Det blir rett og slett ikke plass til oljen i treverket skriver Monica Hansen.

Ekspertens råd

Møbelsnekker Katrine Smith forteller til klikk.no at hvordan du behandler en kjøkkenbenk i eik er avhengig av hvordan benkeplaten er fra før av.

- Er benkeplaten fra kjøkkenleverandøren lakkert, så kan du ikke olje den. Er den derimot oljet, kan man trygt behandle den på følgende måte:

  • Puss den lett med sandpapir, først grovt og deretter med fint sandpapir.
  • Sett den deretter inn med olje og la dette ligge i cirka 30 minutter.
  • Dra over benkeplaten med en tørr fille for å få bort overflødig olje.

Hvor ofte bør man olje benkeplaten?

- Det er selvsagt helt avhengig av hvor ofte den er i bruk, men det er klart at bruker man den mye og ønsker å holde den pen, kan man gjerne olje den en gang i året, mener Smith.

Er du en som trives på kjøkkenet og bruker benkeplatene dine ofte - bør du behandle dem en gang i året.
Er du en som trives på kjøkkenet og bruker benkeplatene dine ofte - bør du behandle dem en gang i året. Foto: Foto: Produsenten/Ikea

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning