Innredning til kjøkken

Her er fire stiler til kjøkkenet

Vi gir deg fire inspirerende kjøkkenstiler.

ORGANISK STIL: Dette kjøkkenet har et sydlansk preg, men befinner seg midt i tjukkeste Oslo i et moderne tilbygg til gammelt hus.
ORGANISK STIL: Dette kjøkkenet har et sydlansk preg, men befinner seg midt i tjukkeste Oslo i et moderne tilbygg til gammelt hus. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
Publisert Oppdatert

Koke, bake, steke, nyte - kjøkkenet er husets viktigste rom, og fortjener ekstra omtanke og de smarteste løsningene. Planlegger du å pusse opp kjøkkenet eller vil du bare drømme deg litt bort?

Vi har plukket fire stiler til inspirasjon.

- Hold deg til én stil

Det lønner seg å gjøre et grundig forarbeid hvis du skal pusse opp eller innrede kjøkkenet. Det er mange ting som bør bli tatt med i betraktningen for at resultatet skal bli et funksjonelt kjøkken du kan benytte år etter år. Hva skal du ha plass til på kjøkkenet? Hvilken stil liker du? Hvem jobber mest på kjøkkenet og hvor høye er de? Se realistisk på rommet og de mulighetene det gir, gjør en behovsanalyse og se dette opp mot økonomien og smaken din for å få et vellykket kjøkken. Interiørstylist Tone Kroken mener det er viktig å velge seg én stil i forkant og holde seg til denne.

- Ved å velge en stil er det enklere å finne elementer som passer sammen. Det vil gi en følelse av helhet, noe som igjen gir god romfølelse og gjør at det ser mer ryddig og ordentlig ut.

Du bør heller ikke kompromisse for mye når det kommer til valg av stil.

- Er dere et par som skal velge sammen bør dere bli enige om hvem av dere det estetiske betyr mest for. Kompromisse gjerne med valg av kjeler, og om dere skal ha gasskomfyr eller induksjon, men ikke med selve uttrykket på rommet, sier Kroken.

Under får du inspirasjon til fire ulike stiler på kjøkkenet; la deg inspirere av fransk landidyll, skandinavisk-etnisk funksjonalitet, organiske materialer og litt dempet nordisk bohemliv.

Skandinavisk med etnisk vri

Dette kjennetegner stilen:

 • Integrerte løsninger der hvitevarer, kjøkkenmaskiner etc. er skjult bak store skap, ofte fra gulv til tak. Mye oppbevaringsplass som gir et rent og ryddig utrykk i rommene.
 • Bruk av gode kvalitetsmaterialer med tidløs stil.
 • Minimalisme og " less is more" - tankegang preger innredningen som kjøkken, oppbevaring etc. Møbleringen er gjerne en miks av etniske innslag som arabiske tepper, skinnpuffer eller stoler, og materialer som messing og keramikk kombinert med danske designklassikere.

Organisk og naturlig

Dette kjennetegner stilen:

 • Organiske materialer går aldri av moten, så dette er en stil som holder lenge.
 • Stilen er moderne, men likevel myk. Miks gjerne materialer med ulik struktur som røff betong med varme tresorter, for å få et fint spill.
 • Bruk av ulike tresorter gjerne både på vegger, gulv og tak, samt kjøkkeninnredning er veldig tidsriktig samtidig som det lar tankene gli tilbake til den enkle furuhytta med hjemmesnekret kjøkken.

Landlig/rustikt

Dette kjennetegner stilen:

 • Dette er den nordiske tolkningen av den franske landstilen.
 • Stilen er avdempet og rolig og gir en fornemmelse av naturlig komfort. Her er lite som sjokkerer eller provoserer.
 • Inntrykket er varmt og naturlig, det er nesten så man kan kjenne lukten av hjemmebakst.
 • Materialene skal være solide og gode å både se og ta på.
 • Fargebruken er mer nedtonet enn i den originale franske landstilen: Varm grå, kritt-grå, matt krem og bleke pasteller gir den etterlengtede roen.
 • Velger du en nedtonet variant, er stilen tidløs. Men pass på så du ikke drukner den i nostalgi!

STRAMT MEN VARMT: Hvite vegger og rene linjer får de naturlige materialene til å tre bedre frem.
STRAMT MEN VARMT: Hvite vegger og rene linjer får de naturlige materialene til å tre bedre frem. Foto: Espen Grønli
STILMIKS: Det er viktig å holde tunga rett i munnen når du mikser mange ulike stilarter.
STILMIKS: Det er viktig å holde tunga rett i munnen når du mikser mange ulike stilarter. Foto: Espen Grønli
ETNISK KRYDDER: Ta med deg litt av verden inn i stua med persiske tepper, et gammelt hjørneskap og et verdenskart brukt som bilde på veggen.
ETNISK KRYDDER: Ta med deg litt av verden inn i stua med persiske tepper, et gammelt hjørneskap og et verdenskart brukt som bilde på veggen. Foto: Espen Grønli

Dempet nordisk

Dette kjennetegner stilen:

 • Hvitt, gjerne matt kjøkkeninnredning med benkeplate i lyst tre, betong eller corian om du vil gjøre det mer eksklusivt.
 • Her beholder man gjerne det gamle tregulvet hvis det er mulig. Det kan slipes ned og hvitoljes eller males i en lys gråtone.
 • Sett litt farge på ved å male enkelte vegger i ulike gråtoner.
 • Når grunninnredningen er på plass kan du velge om du vil style den stilrent og stramt, eller om du vil myke opp utrykket og gjøre det mer bohemsk.
 • Velger du å holde det stilrent passer det godt å innrede med danske designklassikere og ny nordisk design. Den bohemske stilen er mykere og tillater en større mix av materialer og stiler. Her kan du innrede med både pyntegjenstander, myke puter, pledd og mer rustikke møbler.

Les også:

Guide til materialer over kjøkkenbenken

Sjekk ut de nyeste kjøkkenmodellene

Slik holder du benkeplaten fin

INNEKJØKKEN MED UTEFØLELSE: Overlyset gir en fornemmelse av å befinne seg utendørs og harmonerer godt med den naturlige stilen.
INNEKJØKKEN MED UTEFØLELSE: Overlyset gir en fornemmelse av å befinne seg utendørs og harmonerer godt med den naturlige stilen. Foto: Ragnar Hartvig
LETT TILGJENGELIG: Dekorativt og praktisk, så lenge du klarer å holde orden. Et tips dersom du planlegger åpne hyller er å tilpasse det i forkant til de kjøkkenartiklene du har.
LETT TILGJENGELIG: Dekorativt og praktisk, så lenge du klarer å holde orden. Et tips dersom du planlegger åpne hyller er å tilpasse det i forkant til de kjøkkenartiklene du har. Foto: Ragnar Hartvig
GRØNT: Grønne planter forsterker den naturlige organiske stilen.
GRØNT: Grønne planter forsterker den naturlige organiske stilen. Foto: Ragnar Hartvig
UTSYN MOT HAGEN: Store glassflater bidrar til at hagen integreres i boligen, som et ekstra rom. Stoler i tre med grønt trekk gjør at innerommet harmonerer enda bedre med hagen utenfor.
UTSYN MOT HAGEN: Store glassflater bidrar til at hagen integreres i boligen, som et ekstra rom. Stoler i tre med grønt trekk gjør at innerommet harmonerer enda bedre med hagen utenfor. Foto: Ragnar Hartvig
MATERIALEMIX: Betong, tre, teksitler og godt med sollys skaper et lunt utrykk til tross for den røffe betongen.
MATERIALEMIX: Betong, tre, teksitler og godt med sollys skaper et lunt utrykk til tross for den røffe betongen. Foto: Ragnar Hartvig
VARM MINIMALISME: Enkel og funksjonell innredning, uten noe ekstra dill og med en nostalgisk undertone som sender tankene tilbake til 50 og 60-tallet. I motsetning til 2000-tallets minimalisme er den organiske stilen varm og lun på grunn av materialebruken.
VARM MINIMALISME: Enkel og funksjonell innredning, uten noe ekstra dill og med en nostalgisk undertone som sender tankene tilbake til 50 og 60-tallet. I motsetning til 2000-tallets minimalisme er den organiske stilen varm og lun på grunn av materialebruken. Foto: Espen Grønli
TRE: Bruk tre på både vegger, tak, gulv, kjøkken og møbler for å få et naturlig utrykk.
TRE: Bruk tre på både vegger, tak, gulv, kjøkken og møbler for å få et naturlig utrykk. Foto: Espen Grønli

La deg inspirere av flotte kjøkkenbilder

MURVEGG: En rød murvegg passer perfekt på et rustikt kjøkken og passer godt til røft treverk.
MURVEGG: En rød murvegg passer perfekt på et rustikt kjøkken og passer godt til røft treverk. Foto: Yvonne Wilhelmsen
DROPP OVERSKAP: Et åpent og luftig kjøkken er typisk for den landlige, rustikke stilen.
DROPP OVERSKAP: Et åpent og luftig kjøkken er typisk for den landlige, rustikke stilen. Foto: Yvonne Wilhelmsen
LUNE TEKSTILER: En hjørnebenk med madrass og puter kan gi plass til hele familien rundt kjøkkenbordet. Et rustikt kjøkken skal være lunt og koselig, og fargeskalaen bør derfor være varm. Til tekstiler på gardiner, håndklær og andre detaljer kan det være lekkert å bruke nyanser av varm grå, brun, rødt og oransje.
LUNE TEKSTILER: En hjørnebenk med madrass og puter kan gi plass til hele familien rundt kjøkkenbordet. Et rustikt kjøkken skal være lunt og koselig, og fargeskalaen bør derfor være varm. Til tekstiler på gardiner, håndklær og andre detaljer kan det være lekkert å bruke nyanser av varm grå, brun, rødt og oransje. Foto: Yvonne Wilhelmsen
NOSTALGISK OVN: Bevar eller sett inn en gammel ovn for et autentisk utrykk. Den gamle ovnen på bildet her er fortsatt i bruk, og stammer fra 1940/50-tallet. En tøff, turkis jerngryte er et friskt innslag, og et viktig element for å "få stilen" er å henge opp gryter eller annet kjøkkenredskap synlig.
NOSTALGISK OVN: Bevar eller sett inn en gammel ovn for et autentisk utrykk. Den gamle ovnen på bildet her er fortsatt i bruk, og stammer fra 1940/50-tallet. En tøff, turkis jerngryte er et friskt innslag, og et viktig element for å "få stilen" er å henge opp gryter eller annet kjøkkenredskap synlig. Foto: Per Erik Jæger
TREVERK: Røffe trebjelker i grovt og uslepent tre er med å skape et rustikt interiør. Jo røffere treverket er, jo mer rustikt blir uttrykket.
TREVERK: Røffe trebjelker i grovt og uslepent tre er med å skape et rustikt interiør. Jo røffere treverket er, jo mer rustikt blir uttrykket. Foto: Per Erik Jæger
DEMPET: Bruk olje med hvitpigmenter om du ønsker et matt, rolig utrykk på et originalt nedslipt tregulv.
DEMPET: Bruk olje med hvitpigmenter om du ønsker et matt, rolig utrykk på et originalt nedslipt tregulv. Foto: House of pictures
KONTRAST: Bruk gjerne sort som kontrastfarge til alle de matte, kalde pastellene.
KONTRAST: Bruk gjerne sort som kontrastfarge til alle de matte, kalde pastellene. Foto: House of pictures
NORDISK: Gå for et hvitt kjøkken, grå vegg, matt gulv og innslag av tre om du ønsker denne stilen.
NORDISK: Gå for et hvitt kjøkken, grå vegg, matt gulv og innslag av tre om du ønsker denne stilen. Foto: House of pictures
STILRENT: Alle vegger er malt i grått, mens innredningen er hvit. Lampen på kjøkkenbenken myker opp det stramme utrykket. Ønsker du et mere "bohemsk" preg kan du innrede med møbler og lamper i denne stilen.
STILRENT: Alle vegger er malt i grått, mens innredningen er hvit. Lampen på kjøkkenbenken myker opp det stramme utrykket. Ønsker du et mere "bohemsk" preg kan du innrede med møbler og lamper i denne stilen. Foto: Sveinung Bråthen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning