Nytt kjøkken

Ferdigkjøkkenet utenom det vanlige

Lisbeth Larsen lot en designer og en snekker leke seg med et ferdigkjøkken. Det ble ikke så dyrt som man skulle tro.

KLASSISK MED MODERNE TOUCH: I den klassiske bygårdsleiligheten er det inngang til kjøkkenet fra entreen og stuen. Lisbeth har valgt stikkontakter fra 20-tallet, de er kjøpt gjennom møbelsnekker på Byggfabriken.com. Ovnen er fra italienske Ilve. Den hvite stolen er fra Gervasoni, og Castor stol i grått og svart er kjøpt på Kollekted by.
KLASSISK MED MODERNE TOUCH: I den klassiske bygårdsleiligheten er det inngang til kjøkkenet fra entreen og stuen. Lisbeth har valgt stikkontakter fra 20-tallet, de er kjøpt gjennom møbelsnekker på Byggfabriken.com. Ovnen er fra italienske Ilve. Den hvite stolen er fra Gervasoni, og Castor stol i grått og svart er kjøpt på Kollekted by. Foto: FOTO: Margaret M de Lange
Publisert Oppdatert

Hvem drømmer ikke om et innbydende og funksjonelt kjøkken? Vi vet alle at det å pusse opp et kjøkken kan bli en dyr affære. Og spesielt eksklusivt tenker en at det blir når en involverer en designer og en møbelsnekker.

Den gode nyheten er at det ikke trenger å koste skjorta med nytt kjøkken - selv om man selvfølgelig må betale mer med lekker design.

Lisbeth Larsen tok utgangspunkt i et ferdigkjøkken da hun skulle investere i nytt kjøkken. Og for å sette prikken over i-en, lot hun en designer og en møbelsnekker leke seg.

Det ble svært vellykket. Og slett ikke så dyrt som en skulle tro.

Fronter i heltre

Lisbeth drømte om et kjøkken som var stort nok til å ha et hyggelig selskap - og lite nok til å ha den intimiteten hun hadde behov for i hverdagen - når det bare er henne. Det har hun fått i den 118 kvadratmeter store leiligheten, like ved Frognerparken i Oslo.

DRØMMEKJØKKEN: Lisbeth har gått for en krakk og et bord fra Frama. Metroflisene er kjøpt på Steinriket. De hvite lampene er designet av Vibeke Skar.
DRØMMEKJØKKEN: Lisbeth har gått for en krakk og et bord fra Frama. Metroflisene er kjøpt på Steinriket. De hvite lampene er designet av Vibeke Skar. Foto: FOTO: Margaret M de Lange

Bygården hun bor i er fra 1924, og her har hun ved hjelp av designer Alessandro D'Orazio fått et funksjonelt drømmekjøkken gjestene neppe får lyst til å gå hjem fra. En møbelsnekker har sørget for utførelsen, deriblant de solide frontene i heltre.

- Møbelsnekkeren har laget alle frontene på en fantastisk nydelig måte. For i motsetning til ferdigkjøkkenene, går alt av treets retning samme vei, ifølge Lisbeth.

- Det er også behandlet med beis.

Svak for naturmaterialer

Lisbeth har en forkjærlighet for naturmaterialer. Dermed ble det marmor benkeplate, etter litt betenkningstid. Først var hun nemlig litt skeptisk - for ville den ikke bli fort flekkete?

- Jeg har erfart at benkeplaten er mye mer robust enn jeg trodde. Skulle det komme rødvinsflekker, så går det helt fint å skrubbe det bort dagen etter også.

De åpne hyllene rommer mange av lekreste ting. Men kravet er at tingene skal være i bruk, for da blir det ikke så mye støv. Finglass og ting som brukes bare ved spesielle anledninger, har Lisbeth lite av. Ett unntak er et servise fra Wedgwood, det ligger trygt plassert i en skuff.

- Det begynte jeg å spare på den gang jeg jobbet i Rock and roll-bransjen i London.

Tok en real opprydning

INNBYDENDE KJØKKEN: Trallen i grønt er fra Asplund, og den svarte lampen er fra Eske. Lisbeth Larsen har fått et hyggelig og innbydende kjøkken.
INNBYDENDE KJØKKEN: Trallen i grønt er fra Asplund, og den svarte lampen er fra Eske. Lisbeth Larsen har fått et hyggelig og innbydende kjøkken. Foto: FOTO: Margaret M de Lange

Da hun først skulle investere i nytt kjøkken, bestemte hun seg for å rydde ordentlig opp. Fjerne alt som var innerst i skuffer og skap. De tingene som hun aldri brukte. Det gikk mange esker på loppemarkeder.

- Det er ingenting jeg savner ved kjøkkenet mitt. Jeg er glad i å samle venner og kjente til middag, og da er det ofte på kjøkkenet vi blir. Det er så praktisk, for da kan jeg rydde unna med en gang. De store vaskekummene er ekstremt praktiske, og jeg kan ta ting rett i oppvaskmaskinen. Kjøkkenet er praktisk - "What you se is what you get", avslutter Lisbeth.

Gjennomtenkte valg

Det å kombinere et ferdigkjøkken med unik design, kan være en spennene løsning.

ÅPNE HYLLER: På hyller over sprutsonen, har Lisbeth samlet ting som tåler å stå fremme.
ÅPNE HYLLER: På hyller over sprutsonen, har Lisbeth samlet ting som tåler å stå fremme. Foto: FOTO: Margaret M de Lange
MARMOR: Lisbeth har valgt benkeplate i marmor.
MARMOR: Lisbeth har valgt benkeplate i marmor. Foto: FOTO: Margaret M de Lange

Her er litt mer informasjon om hva Lisbeth har fått gjort på kjøkkenet sitt:

  • En møbelsnekker har stått for utførelsen, men innmaten er fra Kvik.
  • Hun fikk hjelp av designer Alessandro D'Orazio til å designe kjøkkenet.
  • Hun valgte carraramarmor som er 30 mm tykk som benkeplate. Den er fra Steinriket.
  • På hyller setter hun vakre gjenstander, men alt må brukes jevnlig for å få hedersplassen.
  • Rundt bordet har hun kombinert en benk med forskjellige stoler.
  • Hun har valgt stikkontakter fra 20-tallet, og metrofliser.
  • Kjøkkenet kom på rundt 150 000 kroner, uten komfyren.

Les også:

Kjøkkenet er bare noe av det som ble strammere i denne boligen

En downlightstabbe er verre enn alle andre

Denne mannen slår seg løs med interiøret - også kjøkkenet.

KOPPER: Lekre detaljer kan live opp på et kjøkken, som her.
KOPPER: Lekre detaljer kan live opp på et kjøkken, som her. Foto: FOTO: Margaret M de Lange
Lisbeth Larsen, kjøkken
Lisbeth Larsen, kjøkken Foto: Margaret M de Lange

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning