Fremtidens hjem

Disse oppfinnelsene endrer hverdagen din

Slik kan polske baller, en newzealandsk kjølevegg og en norsk rørepinne forbedre hjemmet ditt.

FREMTIDENS HVITEVARER: Luftrenserne Aeroball og kjøleveggen Impress vant første- og andrepremie i Electrolux' årlige designkonkurranse
FREMTIDENS HVITEVARER: Luftrenserne Aeroball og kjøleveggen Impress vant første- og andrepremie i Electrolux' årlige designkonkurranse Foto: FOTO: Electrolux Design Lab
Publisert Oppdatert

Alle som har en oppfinner i magen vet at en nyskapning ikke kommer av seg selv. Den starter med et problem. "Luften er dårlig", "maten er gått ut på dato", eller "sausen svir seg" representerer typiske hverdagsproblemer som hjemmeelektronikkbransjen lever av å løse for oss.

Vinneren av elektrogiganten Electrolux' årlige designkonkurranse for studenter har tatt tak i dårlig inneklima. Løsningen ligger i luften - nærmere bestemt i noen flyvende baller. Aeroball er pønsket ut av den polske studenten Jan Ankiersztajn, og består av selvlysende, svevende baller som filtrerer luften for støv og tilsetter ulike dufter mens du ligger på sofaen.

Dersom du prøver å forestille deg en luftrenser, ser du trolig for deg en stor boks som minner om en varmepumpe, og som ikke akkurat hever stuas estetiske kvaliteter. De flyvende ballene bryter med denne forestillingen:

- Aeroball er et innovativt konsept som bruker rommet på en unik måte, og som samtidig sprer glede til våre omgivelser. Det endrer definitivt vår oppfatning av en tradisjonell luftrenser, fordi den har også har en vakker og estetisk utforming, sier juryleder Thomas Johansson.

DESIGNDOMMER: Thomas Johansson er designsjef i Electrolux og juryleder i konkurransen.
DESIGNDOMMER: Thomas Johansson er designsjef i Electrolux og juryleder i konkurransen. Foto: FOTO: Alistair Hood

Kjølevegg

Da kjøleskapene toget inn i norske kjøkkener på femtitallet ble det mulig å holde maten frisk lenger. Likevel; mat som er gått ut på dato, forblir et velkjent fenomen i norske husholdninger. Bare i Norge kaster vi en kvart million tonn mat hvert år, ifølge kartleggingsprosjektet ForMat.

Oppfinnelsen Impress er klekket ut for å redusere dette tallet. Konseptet er basert på to prinsipper: det litt tekniske prinsippet "termo-akustisk teknologi", og det mer populærpsykologiske prinsippet "ute av syne, ute av sinn". Ved å oppbevare matrester og drikke i fri luft og ikke bak lukkede fronter, minker risikoen for at man glemmer varene.

KJØLEVEGG: Konseptet Impress av den newzealandske studenten Ben de la Roche består av en vegg med kjølekamre.
KJØLEVEGG: Konseptet Impress av den newzealandske studenten Ben de la Roche består av en vegg med kjølekamre. Foto: FOTO: Electrolux Design Lab

Når du ikke oppbevarer noe i kjøleveggen, bruker den heller ikke strøm. Her kommer det termo-akustiske inn i bildet.

- Impress er en visuell opplevelse som er energibesparende og som forenkler forbrukerens liv, heter det i juryuttalelsen.

Norsk i toppen

For første gang i konkurransens tiårige historie, er en nordmann representert blant finalistene.

Lisa Frodadottir Låstad har identifisert problemet "bunnsvidde gryter og klumpete sauser". Tingesten EasyStir er en rørepinne som ved hjelp av magnetfeltet i induksjonsplaten skaper en rørebevegelse i bunnen av kjelen og som dermed forhindrer sausen i å svi seg.

Dermed kan man rette oppmerksomhet og energi til andre deler av matlagingen. Eller konversere gjestene.

NORSK RØREPINNE: Den organisk formede duppeditten Easystir beveger seg som en propell langs kjelebunnen og forhindrer at sausen svir seg.
NORSK RØREPINNE: Den organisk formede duppeditten Easystir beveger seg som en propell langs kjelebunnen og forhindrer at sausen svir seg. Foto: FOTO: Electrolux Design Lab

Langt frem til butikkhyllene

NORSK OPPFINNER: Lisa Frodadottir Låstad er den første nordmannen som noen sinne har kommet blant de ti beste i Electrolux Design Lab Awards.
NORSK OPPFINNER: Lisa Frodadottir Låstad er den første nordmannen som noen sinne har kommet blant de ti beste i Electrolux Design Lab Awards. Foto: FOTO: Electrolux Design Lab

Låstads rørepinne regnes av juryen som et av de mest realiserbare designkonseptene i årets konkurranse.

- Rørepinnen Easystir og kaffemaskinen Memory er de to produktene som er nærmest en markedrettet løsning, mener Johansson.

Det innebærer ikke at dingsene blir å finne på nærmeste elektrovarehus med det første. Ennå har ingen av ideene som er blitt premiert i konkurransen blitt realisert.

Betyr det at oppfinnelsene er å regne som science fiction?

Svaret fra jurylederen går som følger:

- Konkurransen er primært brukt for å oppdage nytt talent og innovative ideer, og for å finne inspirasjon til fremtidig produktutvikling. Flesteparten av finalistene utforsker scenarier som hører til en fjern fremtid, og kan ikke oversettes direkte til markedsrettede løsninger.

- Bidrar til å pushe grenser

PERSONLIG BARISTA: Kaffemaskinen Memory registerer fingeravtrykket ditt og serverer deg favorittkaffen din basert på dine innstillinger. Design ved kinesiske Wenyao Cai.
PERSONLIG BARISTA: Kaffemaskinen Memory registerer fingeravtrykket ditt og serverer deg favorittkaffen din basert på dine innstillinger. Design ved kinesiske Wenyao Cai. Foto: FOTO: Electrolux Design Lab
SKJE MED SMAKSLØKER: Tredjeplassen gikk til danske Christopher Holm-Hansen for konseptet Tastee - en skje som forteller deg hvilke smaker som mangler for at maten skal bli perfekt.
SKJE MED SMAKSLØKER: Tredjeplassen gikk til danske Christopher Holm-Hansen for konseptet Tastee - en skje som forteller deg hvilke smaker som mangler for at maten skal bli perfekt. Foto: FOTO: Electrolux Design Lab
MUSIKKPLATE: Tallerkenen Smartplate tolker maten du spiser og oversetter den til rytmer og toner. Konseptet er ved den rumenske studenten Julian Caraulani
MUSIKKPLATE: Tallerkenen Smartplate tolker maten du spiser og oversetter den til rytmer og toner. Konseptet er ved den rumenske studenten Julian Caraulani Foto: FOTO: Electrolux Design Lab

Også i Norge avholdes designkonkurranser for studenter. Den mest kjente er Unge Talenter, som arrangeres årlig av Norsk Designråd.

- Er slike konkurranser en effektiv måte å drive produktutvikling på, eller er det snarere et tiltak for å bygge opp positiv oppmerksomhet omkring arrangøren og bygge en merkevare?

- Det er ingen tvil om at designkonkurranser er et effektivt tiltak for å frembringe gode ideer. Konkurranser og designlaboratorier fungerer for mange bedrifter som en slags lekegrind der man kan pushe grenser og utforske nye konsepter uten å være bundet av de rammene som finnes i et reelt produktuviklingsprosjekt, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd, til bonytt.no.

Grevsgard er prosjektleder for Merket for God Design og konkurransen Unge Talenter. Vinnerne presenteres på Designdagen i april. Det hører til sjeldenhetene at vinnerne av konkurransen får satt sin idé i produksjon.

- Hva gjør det med en konkurranses anseelse at vinnerkonseptene ikke blir realisert?

- Det er ikke et problem for konkurransen, for det er ikke realisering i seg selv som er målet. Et viktigere aspekt er hvordan næringslivet kan benytte konkurransen som en arena for å finne de beste hodene, som igjen kan bidra til å utvikle deres produkter og løsninger videre, sier Grevsgard.

Hvorvidt de ti finalistene av Electrolux' konkurranse vil bli realisert eller videreutviklet, er usikkert.

PROSJEKTLEDER FOR NORSK DESIGNKONKURRANSE: Marte Grevsgard leder designkonkurransen Unge Talenter, som arrangeres årlig av Norsk Designråd
PROSJEKTLEDER FOR NORSK DESIGNKONKURRANSE: Marte Grevsgard leder designkonkurransen Unge Talenter, som arrangeres årlig av Norsk Designråd Foto: Foto: Norsk Designråd

Inntil videre må vi derfor klare oss uten flyvende luftrenseballer og eksponerte hulrom for gryterestene våre. Og vi må pent finne oss i å røre i sausen selv.

Les også:

Snart to tusen inspirerende interiørbilder i vår guide

Plast eller tre? Slik velger du riktig fjøl

Denne skjeen fjerner lukt av fisk og hvitløk. Og den er ikke magisk

Dette må du vite om Windows 8

SKUMMASKIN: Husholdningsapparatet Skummy tar kjøkkenmaskinen et hakk videre. Ved hjelp av nano-teknologi omgjør den enhver råvare til skum. Dermed blir du klar til å utforske molekylærgastronomiens hemmeligheter på din egen kjøkkenbenk. Konseptet er ved brasilianeren Alexandre de Bastiani
SKUMMASKIN: Husholdningsapparatet Skummy tar kjøkkenmaskinen et hakk videre. Ved hjelp av nano-teknologi omgjør den enhver råvare til skum. Dermed blir du klar til å utforske molekylærgastronomiens hemmeligheter på din egen kjøkkenbenk. Konseptet er ved brasilianeren Alexandre de Bastiani Foto: FOTO: Electrolux Design Lab
SKANNER MATEN: Konseptet Ice kan brukes både som en lampe med ulike fargeinnstillinger og som en kjøkkenassistent. Apparatet kan nemlig skanne råvarene du jobber med og foreslå hvordan du best bruker dem i maten. Prosjektet er ved spanske Julen Pejenaute.
SKANNER MATEN: Konseptet Ice kan brukes både som en lampe med ulike fargeinnstillinger og som en kjøkkenassistent. Apparatet kan nemlig skanne råvarene du jobber med og foreslå hvordan du best bruker dem i maten. Prosjektet er ved spanske Julen Pejenaute. Foto: FOTO: Electrolux Design Lab

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen