Blanke eller matte siden inn?

Aluminiumsfolie: Hvilken side opp?

Aluminiumsfolie; spiller det noen rolle hvilken side som er inn og ut?

HVILKEN SIDE OPP?: Hvorfor er den ene siden matt og den andre blank? Spiller det noen rolle hvilken side man bruker inn mot maten?
HVILKEN SIDE OPP?: Hvorfor er den ene siden matt og den andre blank? Spiller det noen rolle hvilken side man bruker inn mot maten? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

De fleste av oss benytter til tider aluminiumsfolie under matlaging. Og som med spørsmålet om hvilken vei bestikket skal stå i oppvaskmaskinen, er det også stor uenighet om det er den matte eller blanke siden av aluminiumsfolien som skal inn mot maten.

Hope Zeager er salgsansvarlig ved All Foils, en produsent av blant annet aluminiumsfolie. Hun anbefaler å bruke den matte siden opp, når du bruker aluminumsfolie til matlaging.

- Dette hindrer som regel maten fra å sitte fast i folien.

Aluminiumsfolie-produsenten Reynolds Kitchens er ikke enig i dette. På hjemmesiden deres opplyses det at det spiller ingen rolle hvilken side av aluminiumsfolien du bruker, enten det er til matlaging, frysing eller lagring av mat.

Forskjell på blank og matt side?

Dette bekreftes av seniorforsker Otto Lunder ved SINTEF (Selskapet for Industriell og Teknisk Forskning).

- Selv om meningene er svært så delte, har altså alle rett.

Han understreker at selv om folien har ulike visuelle uttrykk, blank og matt, er ikke dette relatert til foliens funksjon.

- Begge sider er like rene og fungerer like godt i forhold til å avgi lite varme i form av stråling, for eksempel når du pakker inn og lar steika "stå" 15 minutter før servering.

- En kjapp og uvitenskapelig undersøkelse hos oss(SINTEF, journ.anm), viste at også vi har ulik praksis.

En matt og en blank side

Kommunikasjonsrådgiver i det britiske selskapet Wrapfilm, Sarah Burns, forklarer til Klikk.no at det er en naturlig årsak til at den ene siden er matt mens den andre er blank:

- Dette skjer nemlig under produksjonen. Aluminiumsfolie er laget av gjentatt tynning av en aluminiumsplate, ved hjelp av blankpolerte ruller. Selv om det er mulig å oppnå aluminiumsfolie som er skinnende på begge sider, vil en slik folie ikke bli tynn nok for praktisk, billig bruk.

Burns utdyper at under prosessen blir folien trykket både ovenfra og nedenfra, noe som resulterer i at begge disse delene blir blanke.

- Og når disse lagene da trekkes fra hverandre, vil resultatet bli en matt innside.

Umerkelig forskjell

Ifølge Wikipedia er det utseendet til de ulike sidene på aluminiumsfolien som får mange til å favorisere en enkelt side. Mens mange mener at hvis den skinnende overflaten er vendt utover vil dette også holde varmen ute, og når den blanke siden vender innover vil dette holde bedre på varmen.

Den blanke siden reflekterer cirka 88 prosent, og den matte siden cirka 80 prosent. Dette er imidlertid en umerkelig forskjell uten måling med instrumenter.

Slik blir aluminiumsfolie til

I videoen nedenfor kan du se hvordan produksjonen av aluminiumsfolie faktisk foregår:

</p> </div>

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Så ofte bør du vaske sengetøyet

Før og etter: Rengjøring av mikrofiber-sofa

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning