Ny superimpregnering

Kan være tidenes vidundermiddel

Ny teknologi lager superimpregnering som holder dritten unna.

Foto: Foto: Youtube
Sist oppdatert
Sement: Begge hammerne er dyppet i våt sement. Den til venstre er impregnert.
Sement: Begge hammerne er dyppet i våt sement. Den til venstre er impregnert. Foto: Foto: Youtube
Olje: Begge boltene er dyppet i olje. Den til venstre er impregnert.
Olje: Begge boltene er dyppet i olje. Den til venstre er impregnert. Foto: Foto: Youtube
Søle: Begge støvlene er dyppet i søle. Den til venstre er impregnert.
Søle: Begge støvlene er dyppet i søle. Den til venstre er impregnert. Foto: Foto: Youtube

Her snakker vi trolig om det ultimate middelet om du skal impregnere støvlene. Produktet heter Ultra-Ever Dry og er det man trygt kan kalle vann og oljeavvisende. Impregneringen blir produsert a Ultra Tech, et Floridabasert selskap som har spesialisert seg på avfallshåndtering.

For å lage impregneringen har produsenten tatt i bruk nanoteknologi. Det gjør at produktet fungerer på en slik måte at det lages en barriere av luft på overflaten slik at nesten alle typer væske sklir av.

På stylter

- Jeg må ta noe forbehold ettersom jeg kun har studert videoen, men prinsippet er kjent, sier førsteamanuensis Ola Nilsen. Han jobber på Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo.

- Det ser for meg ut til at de belegger overflatene med et pulver av hydrofobt materiale.

- Det er et poeng at det er i form av pulver, for da kan det bli dannet luftlommer mellom kornene som settes på. Dersom pulveret er hydrofobt får man en effekt som gir en superhydrofob overflate. Vannet står nærmest på stylter, Forklarer Nilsen.

Youtube-hit

Folkene bak produktet har laget en demonstrasjonsvideo som har blitt en skikkelig youtube-hit. De har impregnert alt de kommer over, betong, lærstøvler, digre bolter, glass og lærhansker. Etterpå splæsjer, spruter og dypper de alt i vann, olje og gjørme. Alt bare preller av.

Siden videoen ble publisert har den blitt vist nesten fire og en halv million ganger.

</p> <h4>Alle overflater</h4> <p>Selskapet hevder at produktet kan brukes på stort sett alle overflater, fra betong til lær og det gir beskytelse mot nesten alle typer væsker og smuss. Det kan sprayes på stål og øke rustbeskyttelsen med fem til åtte ganger. Overflater blir også bakteriefrie om de blir behandlet med impregneringen.</p> <h4>Ikke innendørs</h4> <p>Impregneringen er i følge produktets datablad ikke særlig giftig for miljøet og forventes å brytes ned lett, men følge miljønettstedet Treehugger bør du vite hva du gjør før du bestiller. Dette er relativt helsefarlige saker. Stoffet krever at du bruker spesialutstyr for beskyttelse, og du bør være i stand til å håndtere rester på avveie. Det betyr: Ikke stå i entreen når du skal impregnere lærstøvlene.</p> <h4>Dyrt</h4> <p>Dette er selvsagt ikke gratis. Produktet er to-komponent, grunningen koster drøye 300 kroner, og toppstrøket koster 550 kroner per liter.</p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/article788369.ece">Gode råd til rengjøring av gulvteppet</a> <a href="http://http://www.klikk.no/bolig/vedlikehold/article764665.ece"/> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bonytt/hytteliv/article221728.ece">Slik impregnerer du utvendig panel</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/bolig/bonytt/article230208.ece">Økologisk linolje til terrassen</a> </p> </div>

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også