Stor test av terassebord

Lerk taper mot furu i stortest

15 års test viser at impregnerte bord av furu er mest holdbart av treslagene.

BEST I TEST: I Sverige har man testet hvilke materialer som varer lengst på terassen. Impregnert furu ble den soleklare vinner.
BEST I TEST: I Sverige har man testet hvilke materialer som varer lengst på terassen. Impregnert furu ble den soleklare vinner. Foto: FOTO: Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
Sist oppdatert

Sommeren er her og mange av oss drømmer om en uteplass vi kan nyte både denne sommeren og sommer etter sommer i mange år fremover.

Det er mange hensyn å ta når man skal bygge terasse. Hvor skal den ligge, hvordan skal man skjerme den fra elementene og ikke minst hvilke materialer skal man bygge terassen med.

Noen er opptatt av minst mulig vedlikehold, mens det for andre er det estetikken som har mest å si.

Bygget for å vare

Det har de siste årene dukket opp mange nye og svært miljøvennlige alternativer som kan benyttes når du skal bygge terasse.

Et lengre forskningsprosjekt ved Sveriges Tekniska Forskningsinstitut viser nå at impregnert furu er det best egnede materialet på uteplassen.

I følge nettstedet Test Fakta viste den omfattende testen at det populære lerketreet, som ofte også brukes til nettopp samme formål, kanskje ikke er så holdbart som man tidligere hadde trodd.

I ÅREVIS: I 15 år har man hatt disse stående ute i Sverige for å se hvilke som er best i test.
I ÅREVIS: I 15 år har man hatt disse stående ute i Sverige for å se hvilke som er best i test. Foto: FOTO: Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Studert tresorter over 15 år

- Vi har tatt for oss kjerneved av furu, kjerneved av lerk og også andre typer impregnert treverk i denne testen, forklarer seksjonssjef hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Jöran Jermer, til Bonytt.no.

- I testen har vi sett på og observert treverk som har fått stått ute over en periode på 15 år, noe som gjorde at vi fikk et svært detaljert innblikk i hvordan de ulike materialene tåler vær og vind over tid.

Jermer forklarer at man studerte holdbarheten til de ulike trematerialene på mange måter.

- Vi så til og med på hyppigheten og hvordan de ulike materiale kunne bli angrepet av treråte og forskjellige typer soppvekst.

Det var allerede på 90-tallet at Jermer og kollegene plasserte et stort antall planker ute i det fri - og nå er fasiten her:

- De som vil at terassen skal holde i 25 år eller mer bør uten tvil velge impregnert furu, forklarer Jermer.

Behandlet furu holder lengst og best

Samtlige forskere som utførte testen er enige om at impregnert furu er det beste materialet når du skal bygge terasse.

- Det kommer i en egen klasse i forhold til holdbarhet, forklarer Jermer.

Den tresorten som etter testen å dømme er nest best å benytte, er såkalte hardwood trær.

- Her snakket vi da om visse tropiske treslag, som ofte kalles for hardwood på fagspråket. Men der furu holder i 25-30 år, holder bare hardwood i 20, forklarer Jermer.

Er man bekymret for kjemikalier i impregnert furu, er det hardwood man bør satse på ifølge Jermer.

- For det er nok her bekymringen for de fleste ligger i forhold til furu, at det impregnerte treet inneholder miljøskadelige stoffer, og at når man da skal kvitte seg med det, må ta det med til en miljøstasjon, og ikke bare kaste på dynga.

Miljøhensyn

Tropiske trersorter hentes ofte i regnskogområder, og har derfor fått et litt negativt rykte på seg av alle som tenker grønt og bærekraftig når de skal bygge terasse.

- Man må være nøye med miljømerking om man velger disse, råder Jermer.

- I tillegg kommer det jo inn dette med energi brukt på varmebehandling - som gjøres for å forlenge holdbarheten til treet.

Negativt overrasket over lerketreet

-Jeg tror det er mange som kommer til å bli litt overrasket over dette funnet, forklarer Jermer.

- Mange, også arkitetker, har falt for de estetiske kvalitetene til lerketreet de siste årene, og kanskje har man trodd at holdbarheten til dette treet er noe bedre enn det faktisk har vist seg at det er.

Seksjonssjefen forklarer at lerketreet mørkner raskt i forhold til andre tresorter, for så å gråne og bli nærmest svart.

- Det går ikke an å sammenligne lerk med furu når det gjelder holdbarhet, forklarer Jermer.

- Mange har forelsket seg i lerkens fine farge, den ser jo vedig lekker og fresh ut til å begynne meg, noe som estetisk tiltaler mange. Men desverre holder ikke dette seg.

Lerk har kompakt kjerneved som ikke trenger impregneres.

- Den er absolutt et alternativ til terassen, forklarer Jermer.

- Men man må da være klar over at man betaler mer, og at det ikke kommer til å holde seg fint like lenge som impregnert furu.

Ifølge nettsiden til Trefokus benyttes impregnert furu mye til værutsatte konstruksjoner. Dette gjelder alt fra marine konstruksjoner, som brygger, til terrasser, kledning, gjerdestolper, telefon- og strømmaster og hagemøbler.

Så lenge holder de ulike tresortene på uteplassen

Ifølge resultatene fra den omfattende svenske testen, er dette den levetiden du kan forvente deg av de ulike materiale til terassen:

1. Impregnert furu: 25-30 år

2. Hardwood, som for eksempel teak, bangkirai og jarrah: 20 år

3. Varmebehandlet tre: 10-15 år

4. Lerk (kjerneved): 10-15 år

Ikke overrasket over resultatet

- Som regel så har vi gjort mye av den samme forskningen og arbeidet som Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, og jeg er temmelig sikkert på at vi sitter på de samme resultatene, forklarer Morten Damm hos Norsk Treteknisk Institutt i Oslo.

- Jeg er i allefall ikke overrasket over resultatet med at impregnert furu holder absolutt best og lengst i denne sammenhengen, og tror nok at vi hos oss lener oss på de samme funnene når jeg sier dette.

Les også:

Her er de beste materialene til terassegulvet ditt

Her finner du lekker inspirasjon til uteplassen

Slik setter du opp solseil på terassen

RESULTAT: Ekspertene innrømmer å ha blitt overrasket over hvor fort lerketreet ble stygt og sort i forhold til plankene i impregnert furu.
RESULTAT: Ekspertene innrømmer å ha blitt overrasket over hvor fort lerketreet ble stygt og sort i forhold til plankene i impregnert furu. Foto: FOTO: Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Hvor godt takler du småens raseriutbrudd?

Denne saken ble første gang publisert 10/06 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også