Lag walk-in garderobe på soverommet

Jo da, du kan få plass til en walk-in garderobe

Lyst på en oversiktelig og praktisk walk-in garderobe? Det er lettere enn du tror.

DELER ROMMET: Hva med å bruke garderoben til å dele av soverommet?
DELER ROMMET: Hva med å bruke garderoben til å dele av soverommet? Foto: FOTO: Ikea/Apartment Therapy
Publisert Oppdatert

Det er ikke fritt for at det er mange av oss som ønsker seg bedre plass og mer orden i garderobeskapet. For hvor mye lettere hadde ikke morgenrushet blitt om du hadde full oversikt over hva garderoben inneholdt til enhver tid? Stadig flere boligannonser lokker med "egen walk-in garderobe" og interiørbutikkene merker større trykk på innredning til garderoberom.

Nordmenn lar seg i stadig større grad påvirke av trender fra andre land, og mange drømmer om å kunne dedikere et helt rom til garderoben; altå det som amerikanerne så fint kaller for walk-in closet, eller walk-in wardrobe.

Men det er jo dessverre slik at slett ikke alle av oss har mulighet eller plass til å kunne ofre et helt rom til klær og sko. Men fortvil ikke; du kan få en gardobe verdig en Hollywoodfrue likevel - du må bare vite hvordan.

Smartere oppbevaring

At mange av oss i dag bor trangere enn man gjorde for noen år tilbake, har selvfølgelig gjort sitt til at oppbevaring og funksjonell utnyttelse av plassen man har tilgjengelig har blitt viktigere.

- Spesielt kvinner har nå ofte fokus på oppbevaring, og da spesielt av klær og sko, når de skal planlegge rom eller et oppussingsprosjekt, forklarer Siv Elizabeth Egger hos Ikea.

- Dette er nok både fordi man lar seg påvirke mer av internasjonale impulser og lekre bilder av walk-in garderober, men også helt sikkert en naturlig konsekvens av at mange bor på færre kvadrat enn man ofte gjorde før.

MER PLASS I ROMMET: Ved å bygge inn sengen med garderobeskap, frigjør du mer plass ellers i rommet.
MER PLASS I ROMMET: Ved å bygge inn sengen med garderobeskap, frigjør du mer plass ellers i rommet. Foto: FOTO: Produsenten

Egger forklarer at selv om mange drømmer om egen walk-in garderobe, trenger man ikke å gi opp selv om man ikke har noen rom å miste.

- Det finnes utrolig mange måter å utnytte den plassen man allerede har tilgjengelig for å skape et smart system når det gjelder å oppbevare klær på. Enten det nå dreier seg om under trappa, bak eller under senga, eller i form av funksjonelle garderobeskap.

Og har du plass, er Egger ikke i tvil:

- Å dedikere et helt rom eller en egen sone til oppbevaring av klær og sko vil uten tvil gjøre livet enklere.

Byggesett med moduler

Å gi klærne sine plass og luft kan oppnås på mange måter. Interiørarkitekt MNIL Kari Ruud forklarer at det i dag finnes smarte modulløsninger som gjør at man kan sette sammen drømmegarderoben som et byggesett - og få plass akkurat der hvor man har plass å ta av.

- Det er lett i dag å sette sammen den perfekte garderoben til ditt behov, forklarer Ruud.

MANGE MÅTER: Å bruke selve skapet som romdeler fungerer fint, og skaper følelse av et ekstra rom. En skyvedørsgarderobe fungerer også fint som smart oppbevaring, og husl på at du kan få tilpasset disse på innsiden slik at de på best måte er laget til ditt oppbevaringsbehov.
MANGE MÅTER: Å bruke selve skapet som romdeler fungerer fint, og skaper følelse av et ekstra rom. En skyvedørsgarderobe fungerer også fint som smart oppbevaring, og husl på at du kan få tilpasset disse på innsiden slik at de på best måte er laget til ditt oppbevaringsbehov. Foto: FOTO: Housetohome.co.uk/Ikea

- Før var et garderobeskap en hel enhet, og måtte stå på en bestemt plass og bestemt sted i rommet, mens i dag kan du bygge sammen akkurat den garderoben du ønsker og har plass til ved hjelp av moduler, noe som gjør det mye enklere å få tilpasset akkurat dine behov.

Hos interiørkjeden Garderobemannen bekrefter man dette.

- Moduler gjør at man får utnyttet hver ledige krok på en effektiv måte, forklarer Tor Arne Westlund hos Garderobemannen til Bonytt.no.

- Nå kan man for eksempel få garderobeløsningen til å strekke seg rundt hjørner, eller passe inn der hvor man for eksempel har skråtak eller andre trange smårom.

Modulløsninger til garderoben finnes i alle prisklasser og utførelser.

- Dette gjør det jo lett å finne en som passer til nettopp din stil og ditt interiør, forklarer Ruud.

Analysere behov

Mulighetene er mange når det gjelder garderobeplass, og Ruud anbefaler å alltid sette seg ned og tenke over hvilke oppbevaringsbehov man har.

- Har man for eksempel mange lange kjoler, bør man jo ta høyde for dette når man planlegger garderoben, bokstavelig talt, forklarer interiørarkitekten.

- Eller er det skoene som krever sin plass, og bør få være med helt fra planleggingsstadiet. uansett hvordan du planlegger å få til drømmegarderoben, bør du alltid vite hva det er du egentlig trenger før du går i gang.

GARDIN: Bruk en gardin til å dele av rommet og lag et garderoberom bak. Billig og effektivt.
GARDIN: Bruk en gardin til å dele av rommet og lag et garderoberom bak. Billig og effektivt. Foto: FOTO: Ikea

Smarte råd til mer funksjonell garderobe

1. Del av soverommet med en lettvegg

Lag et ekstra rom i soverommet ved hjelp av en lettvegg. Da blir det lett å skape en egen sone for et garderoberom. Sett opp veggen på en slik måte at den fungerer som sengens bakvegg, og sørg for at du får plass til å henge opp klær og gå imellom på baksiden.

TIPS: Du kan midtstille skilleveggen, slik at du kan gå inn i skapet fra to sider, eller du kan sette den opp mot et hjørne.

- En frittstående skillevegg rett bak sengen fungerer også utmerket som sengegavl, forklarer Beba Vaxevanidou-Holøyen hos Intarkstudio til Bonytt.no.

- Og som dekor kan du gjerne kle veggen i et blikkfang av et stoff eller tapet. På denne måten får man frem den litt mer luksuriøse hotell-følelsen.

2. Bruk garderoben som skillevegg

KOMPAKT WALK-IN: Hva med en løsning som dette smarte skapet? Her åpner du bare opp, og vips; walk-in garderoben åpenbarer seg.
KOMPAKT WALK-IN: Hva med en løsning som dette smarte skapet? Her åpner du bare opp, og vips; walk-in garderoben åpenbarer seg. Foto: FOTO: Produsenten/Cleverstoragesoultions.com

Har du ikke plass eller mulighet til å sette opp en ekstra vegg på soverommet, går det faktisk an å bruke selve garderoben som skille mellom soverom og garderobe. Da former baksiden på garderoben skillet ut mot resten av rommet. Smart om du ikke har mye plass å boltre deg på.

3. Bygg inn sengen med modulskap

Om soverommet ditt ikke har plass til en lettvegg eller en garderobe som står midt i rommet, kan du forsøke å bygge garderobemoduler rundt sengen. Denne veggen er jo likevel ikke mulig å gjøre så mye annet med grunnet sengens plassering, så du vil spare plass i resten av rommet.

Både Living, Ikea, Bolia og den mer eksklusive Montana har moduler og skap som vil passe perfekt til dette.

4. Gjør plass til strykebrett og skittentøykurv

For et ekstra smart og funksjonelt garderoberom - eller garderobesone - velg en løsning som kan integrere både strykebrett og gjerne også en skittentøykurv. Dette kommer du til å spare mye styr og tid med.

Flere leverandører har løsninger hvor strykebrettet er en del av garderoben. Husk bare å planlegge slik at du har et elektrisk uttak i nærheten til strykejernet.

5. Del av rommet ved hjelp av en gardin

RAMMER INN SENGEN: Høyskap på begge sider av sengen sparer plass i resten av rommet, og gir god plass til oppbevaring.
RAMMER INN SENGEN: Høyskap på begge sider av sengen sparer plass i resten av rommet, og gir god plass til oppbevaring. Foto: FOTO: Ikea

På samme måte som med lettveggen, går det også fint an å dele av soverommet med en tykk gardin eller annet materiale. Heng dette bak sengen, og lag deg plass på baksiden av gardinen til et garderoberom.

Her kan du se an om du vil at garderoben skal ha inngang fra begge sider, eller om det holder med på én side.

TIPS: Velg et luksuriøst materiale som fløyel eller silke for å dele av rommet på denne måten.

6. Bruk klesstativ

Akkurat som på en lekker klesbutikk, vil du kunne oppnå samme følelsen av å la de fineste klærne dine henge fremme på et klesstativ. Ikke bare gjør dette at klærne blir lett tilgjengelige og du slipper å lete rundt etter noe å ha på deg på morgenen, men klærne du henger opp kan også fungere som dekor i rommet.

Kan brukes i kombinasjon med andre garderobeløsninger. Hva med å for eksempel bruke stativet til å henge frem klærne du trenger for uken?

7. Bruk knagger

Inne i garderoben - og også ellers - er det smart å benytte seg av knagger. Her kan du hengre frem klær som brukes flittig, slik at dette alltid er lett tilgjengelig når du trenger det.

TIPS: Knaggene Dots fra Muuto kan settes sammen til mange ulike og unike kombinasjoner på veggen. Fungerer også som dekor når de ikke er er i bruk som knagger.

Ekspertene understreker at det å få til smarte garderobeløsninger handler mer om utnyttelse av den plassen du har tilgjengelig enn det gjør om stor plass.

- Det er klart det er deilig med et helt rom som walk-in garderobe, men funksjonen denne har, og grunnen til at det er praktisk, kan du fint oppnå uten å ofre et rom, forklarer Ruud.

MODULER: Ved å bruke komapkte moduler, kan du sette sammen en liten garderobe selv i de mest kompakte sonene av hjemmet ditt. Disse er fra Montana.
MODULER: Ved å bruke komapkte moduler, kan du sette sammen en liten garderobe selv i de mest kompakte sonene av hjemmet ditt. Disse er fra Montana. Foto: FOTO: Montana/Produsenten

- Med en walk-in er jo ett av hovedpoengene at klærne får henge friere og får ha luft rundt seg, noe som både er bra for klærne og også gjør jobben med å finne frem til ting lettere.

Husk godt lys

For å utnytte det "ekstra" garderoberommet du nå har fått, er det viktig å ikke glemme av belysning.

- På soverommet generelt trenger du jo å sørge for at det finnes både praktisk belysning, som leselys, men også mykere og mer stemningsfokusert belysning, forklarer Vaxevanidou-Holøyen.

- I tillegg trenger garderobedelen din et godt lys, som gjør det lett for deg å både finne frem til ting, men også når du skal rydde i garderoben.

Les også:

9 løsninger for et ryddigere hjem

Slik lager du walk-in garderobe

Maskulint soverom med flott walk-in garderobe

Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning