Fornyelse av gamle møbler

Redesign av lopper

Gjør som disse jentene, lag gull av andres skrot.

GAMMELT BLIR NYTT: Med et malingstrøk og nye tekstiler er de gamle møblene som nye. Fra Precious, Vivoli og Brigg
GAMMELT BLIR NYTT: Med et malingstrøk og nye tekstiler er de gamle møblene som nye. Fra Precious, Vivoli og Brigg Foto: Foto: Produsentene
Publisert Oppdatert
KRAKK: En vakker puff som er malt i nydelig turkis med stripete trekk og profilerte ben.
KRAKK: En vakker puff som er malt i nydelig turkis med stripete trekk og profilerte ben. Foto: FOTO: Produsenten

Redesign og gjenbruk er vinden som aldri før. Flere og flere puster nytt liv i gamle ting som ellers hadde støvet bort i skapet.

Ved å fornye gamle lopper, kan du ha god samvittighet for å spare miljøet for søppel, og du sparer lommeboka fra å tømme seg.

Redesign er noe du helt fint kan gjøre selv med noe gammelt du har liggende. Eller ta deg en tur på loppis, det kan være være mange skjulte skatter der.

Eller så kan du også få redesign kjøpt.

For det finnes også de som har gjort forretning av redesign, og som selger brukte ting de selv har pusset opp. Vi har snakket med fem jenter som lager skatter av gamle lopper. Hva er det som driver dem?

Del

Vivoli - en realisert barndomsdrøm

Vivoli.no er en fargerik interiørbutikk på nett som drives av de to barndomsvenninnene Hilde og Ane. Butikken ble åpnet i november i år, men drømmen og planen om egen butikk med gjenbruksmøbler hadde de hatt siden de var tolv.

- Vi synes begge at gamle og brukte ting har en annen sjarm enn nye, forteller jentene til klikk.no.

- Tingene har levd et liv som de bærer preg av, og vi liker tanken på at produktene skal fortsette å kunne glede nye generasjoner. Det er også viktig for oss å gjøre det vi kan for miljøet, sier de videre.

De fleste produktene finner de på loppemarkeder og markeder, samt gamle loft og kjellere de har fått tilgang til.

Jentene inspireres av farger, bilder i interiørmagasiner, nettet og av hverandre.

- Vi passer også på å ha det fargerikt rundt oss, både på jobb og hjemme. Ofte kan vi rett og slett finne inspirasjonen i hverandre. Det er ikke alltid vi tenker likt om ting, og det kan komme mange ideer ut av en god diskusjon.

Precious - setter sitt eget preg på gamle møbler

BAROKK: En gammel barokkstol har fått nytt liv med lilla maling og nytt trekk.
BAROKK: En gammel barokkstol har fått nytt liv med lilla maling og nytt trekk. Foto: FOTO: Produsent

Precious er en møbelbutikk basert på gjenbruk og redesign med en filosofi om at eldre møbler har en spesiell sjarm og at slitasje og ujevnheter gjør ting vakre og unike. Butikken drives av Katherine Schweder, med god hjelp fra en snill far.

- Det er mye jobb for en person, forteller hun klikk.no.

Ideen om en egen møbelbutikk tok form mens hun og mannen flyttet inn i et gammelt hus. De trengte flere møbler, og av mangel på steder som solgte stilen de ønsket begynte Katherine å kjøpe gamle møbler med ønsket form og design.

Unik design

- Jeg er opptatt av å ha spesielle ting, som jeg ikke finner hos alle andre, og dermed ønsket jeg å sette mitt preg på disse møblene. Mens jeg pusset de opp slo det meg at det antageligvis var andre som var opptatt av gjenbruk og som ønsker å ha unike møbler. Dermed var Precious i gang.

Mange møbler blir til Katherines glede donert til Precious, slik at hun kan redde uelskede møbler fra å bli kastet. Hun tar imidlertid ikke i mot alt. De må ha et design hun ønsker å jobbe med. Bestselgerne må hun ut og finne, så våren og høsten går med til loppemarkeder.

- Jeg merker helt klart at gjenbruk er i tiden, men også etterspørselen etter unike og fargerike møbler. Etterspørselen er for tiden større enn hva jeg klarer å produsere.

- Ellers liker jeg veldig godt å sette sammen deler fra flere forskjellige møbler til ett, avslutter hun. Det er faktisk det morsomste ved jobben.

Stines hjem - selger håndlagde og brukte ting

Stine ser muligheter i alt, og mener at de fleste ting gjør seg med litt hvitmaling. Hun startet bloggen sin i mars og epla-butikk i oktober.

SAMMENSATT: Mad Max er et bord som er satt sammen av en bordplate fra 50-tallet og et eldre stolunderstell med hjul. Salongbordet har brems og hydraulisk høydejustering.
SAMMENSATT: Mad Max er et bord som er satt sammen av en bordplate fra 50-tallet og et eldre stolunderstell med hjul. Salongbordet har brems og hydraulisk høydejustering. Foto: FOTO: Produsent

- Ofte finner man ting som er fine, men skulle hatt en annen farge, vært pusset litt eller gjort noe annet med, forteller Stine til klikk.no.

- Mange lar da være å ta med seg disse tingene, men jeg synes det er gøy å pusse opp slike ting.

Folksomt på loppis

Stine finner mange av tingene på sesongens loppemarkeder, men også i bruktbutikker, antikk- og samlermesser, finn.no og hos foreldre og besteforeldre.

- Jeg ser masse folk på loppemarkeder, og det er forandring fra bare noen år tilbake. Mange er på jakt etter de unike tingene, og det er ofte veldig mange om beinet.

Stine har mange loppefavoritter og er fornøyd med høstens fangst. Hun legger mye arbeid i å fornye settekasser, som er en av hennes favoritter.

- Andre favoritter jeg har er barnesenger, en slagbenk jeg kjøpte i Vikingskipet og to lamper fra høstens siste loppemarked.

Inspirasjon fra sønnen

Stine blir inspirert av andre dyktige bloggere, og skryter av alle de smarte ideene og lure løsningene folk viser frem.

- Det har åpnet seg en helt ny verden for meg etter at jeg begynte å lese blogger og blogge selv.

Hun er utdannet allmennlærer med fordypning i Kunst og håndverk, men understreker at det å bli mamma også inspirerer henne veldig.

- Jeg tror jeg har fått en mye mer sansen for farger og lekenhet i interiøret etter at jeg ble mamma.

Lekehus-bloggen som ble butikk

Brigg på epla.no var en spontan ide som dukket opp en oktoberkveld i år. To-tre dager etter var butikken åpnet. For bloggeren Brigitta går det ofte fort fra ide til handling.

- Jeg har alltid likt gjenbruk og redesign, forteller Brigitta Borrevik til klikk.no.

SETTEKASSE: Stine er veldig glad i gamle settekasser og dekorerer dem med fargerike tapeter.
SETTEKASSE: Stine er veldig glad i gamle settekasser og dekorerer dem med fargerike tapeter. Foto: FOTO: Produsent

- Tidligere var det gamle klær jeg fikset, nå er det møbler som fornyes. Tingene jeg fornyer finner jeg på loppemarkeder, bruktbutikker, Fretex og litt her og der. Kupp finner man overalt.

Populært

Brigitta merker stor etterspørsel etter gjenbruksvarer og skulle ønske hun hadde mer tid til Eplabutikken.

- Produktene forsvinner fortere ut enn jeg klarer å lage dem.

Brigitta forteller at hun er en stor lampetilhenger og elsker speil.

- Jeg liker ting med vakker design, men som samtidig har en funksjon.

Les også:

Gjenbruk i interiøret

Ny stil på lavbudsjett

Slik blir oppbevaringsboksene kule

HEKLET: Stilig krakk fra Brigg med heklet trekk og rosa ben.
HEKLET: Stilig krakk fra Brigg med heklet trekk og rosa ben. Foto: FOTO: Produsent

Derfor bør du kjøpe vintage

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning