Tips til et fargerikt hjem

For seks år siden var funkisleiligheten et ubleket lerret

Slik er det ikke lenger.

Statement-dame. 1. – Jeg går gjerne for
noen iøynefallende ting, både i klesstillen
og interiøret, og så bygger jeg heller
garderoben eller interiøret rundt dem. Men
det er faktisk helt tilfeldig at dette maleriet
inneholder en del av favorittfargene mine,
sier Tine. Bildet er et arvestykke fra Japan.
Veggen her er malt med Hague Blue fra
Farrow & Ball. 2.Smart løsning. Tv-løsningen har Tine
tegnet selv. Veggen er trukket litt ut
slik at den går i ett med tv-en. Lenger
ned skjuler to skap ledninger og
bokser. Legg merke til hvor fint
det blå i interiøret står til gullfargen
i Eiffeltårn-figuren fra Cornelias Hus.
Vasen er også derfra.
Statement-dame. 1. – Jeg går gjerne for noen iøynefallende ting, både i klesstillen og interiøret, og så bygger jeg heller garderoben eller interiøret rundt dem. Men det er faktisk helt tilfeldig at dette maleriet inneholder en del av favorittfargene mine, sier Tine. Bildet er et arvestykke fra Japan. Veggen her er malt med Hague Blue fra Farrow & Ball. 2.Smart løsning. Tv-løsningen har Tine tegnet selv. Veggen er trukket litt ut slik at den går i ett med tv-en. Lenger ned skjuler to skap ledninger og bokser. Legg merke til hvor fint det blå i interiøret står til gullfargen i Eiffeltårn-figuren fra Cornelias Hus. Vasen er også derfra. Foto: Foto: Sara Johannesen
Publisert Oppdatert

Her bor

HVEM? Tine (31) og Thorleif Monsen (39) med sønnen Wilhelm (3). Du kan følge Tine på tinemonsen.blogg.no og på Instagram @tinemonsenno.

HVA? En funkisleilighet på 110 kvadratmeter fra 2009 på Holmenkollen i Oslo.

HVORFOR? I en nybygd funkisleilighet har Tine og mannen Thorleif skapt et eklektisk hjem med spesialbygde løsninger og spennende farger. Dette hjemmet er blitt alt annet enn A4.

«Something old, something new, something borrowed and something blue», heter det at brudens antrekk skal inneholde.

Det samme kan sies om hva du får når du går over dørterskelen til Tine og Thorleif Monsens hjem på Holmenkollen i Oslo.

For seks år siden var den nye funkisleiligheten et ubleket lerret der alt var standard, hvitt og enkelt.

Etter det har fugler på tapet kommet og fløyet igjen, arvegods og møbler med mønster og strukturer har flyttet inn, og hvite overflater har fått bryne seg på flere farger i ulike sjatteringer.

Men én farge vender alltid tilbake.

- Min yndlingsfarge er blå. Det er morsomt at fargen plutselig er in. Det viser bare at hvis du venter lenge nok, kommer alltid favorittfargen tilbake, sier Tine Monsen til magasinet Bonytt.

SMART UTNYTTELSE: Familiens leilighet på i overkant av 100 kvm er godt utnyttet.
SMART UTNYTTELSE: Familiens leilighet på i overkant av 100 kvm er godt utnyttet.

Slående kontrast

En mørk variant av blått er det første som møter deg når du trer inn i stuen.

Tines tips til et fargerikt hjem

  • Ha noen nøytrale farger i bunnen som du kan bygge på, og bruke for å lage kontraster, dette kan være alt fra veggfarger til møbler.
  • Tilfør farger og mønstre, men hold deg gjerne til farger med samme styrke. Jeg er glad i sterke farger og mikser gjerne mange av disse sammen.
  • Bland forskjellige teksturer.
  • Med sofaputer i forskjellige tekstiler med ulike mønstre piffer du enkelt opp en sofa eller stol. Bland tekstiler, farger
  • og mønstre på puter, tepper, pledd og tilbehør for å få et morsomt og inspirerende uttrykk.
  • Bland fint og rart, nytt og gammelt. Miks ting du gjerne ikke føler passer helt sammen, men som du likevel er glad i på hver sin måte. Den totale miksen vil bli personlig og morsom.
  • Ta et steg tilbake og ta bort overflødige ting/møbler som ikke tilfører noe til humøret, rommet eller livet ditt. En eklektisk stil handler om å mikse ting du er glad i, ikke å mikse alt du er glad i på én og samme gang.

En omsluttende, sterk blåfarge som er en slående kontrast til de store vinduene, der synet av naturen utenfor dominerer.

- Jeg tror fargene skaper en kreativ base her hjemme, som er sunn for både barn og voksne. Jeg kan hvile i dem, de gir mer å se på. Jeg blir roligere i sjelen av å se på farger, forklarer Tine.

Sånn har det alltid vært. Tine, som til daglig blogger om mote, livsstil og interiør på side2.no, har full oversikt over skiftende trender. Men hun er lite opptatt av dem når hun skaper hjemmet sitt.

Motebakgrunnen påvirker henne heller på andre vis, sånn som at hun tør å kombinere farger og mønstre i statement-plagg.

- Hvis man tør i garderoben, er det enklere å prøve ut ting i hjemmet, mener hun.

Hun fikk seg imidlertid en aha-opplevelse da hun og ektemannen flyttet til Holmenkollen. Det var ikke motet hennes det var noe i veien med, men når drømmen alltid hadde vært en leilighet med stukkatur i taket og doble fløydører, ble møtet med en stram funkisbolig en utfordring:

- Leiligheten er så funkis i seg selv at det ikke er naturlig å ha gardiner i stua for eksempel.

Hjemmet i seg selv bestemmer mye, det er det viktig å ta hensyn til, mener hun.

Så da måtte noen av de gamle møblene bort – på lagring. En stund i alle fall. For plutselig finner Tine en løsning på hvordan gamle og kjære gjenstander kan få nytt liv.

- Jeg er av den oppfatning at når det er ting man liker godt, så passer de av seg selv med andre ting man har.

- Hva er den flittigste gjengangeren?

- Jeg har faktisk et vintage Ikea-bilde som alle spør hvor er fra! Jeg har hatt det i 15 år, og nå henger det på barnerommet. Det må være mitt største kupp!

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.)

Japansk inspirasjon

Siden ektemann Thorleif vokste opp i Japan, har leiligheten flere gjenstander derfra, både i form av porselen, skipskister og malerier.

Hun har alltid kjent en dragning mot det eklektiske, der personligheten får komme frem, og har brukt god tid på å lande i sin miks av farger, mønstre og gjenstander.

Trikset er å være tilbakeholden.

- Det jeg tror mange gjør, er å kjøpe en og en ting. Til slutt har de det så fullt at de ikke klarer å se hva de har. Ta heller bort ting, og tilfør litt og litt. Det er som med andre oppgaver du står fast i: Du må gjerne legge det fra deg for å finne ut av det.

Det eneste hun fremdeles kan kjøpe på impuls er maling og tapet. Der trenger Tine knapt fem minutter på å kjenne om hjertebanken er der, eller ei. Sånn som hjertebanken hun fikk da hun så det oransje tapetet på soverommet.

- Jeg klarte ikke å slippe det!

- Det var kjærlighet ved første blikk?

- Ja! Definitivt!

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning