TEMA: BELYSNING

Stemningslamper for de vågale

Norske designere med stemningslamper utenom det vanlige. Hva med en lysende elg?

Publisert Oppdatert
"MOO" DESIGNERE: Trond Svendgård og Ove Rogne.
"MOO" DESIGNERE: Trond Svendgård og Ove Rogne. Foto: Foto: Northern Lighting

Trond Svendgård og Ove Rogne

er begge en del av Northern Lightings designteam, og er to av grunnleggerne av merkevaren. Tidligere har Trond designet lampen "Snowball", som trolig er en av norges mest solgte designlamper i 2005/06, mens Ove har designet " Oslo Wood", som butikkene rapporterer som en av bestselgerne i 2007/2008.

Det finnes alternativer for deg som vil ha lyskilder som skiller seg ut. Northern Lighting presentere tre nye norskdesignede stemningslamper; Moo, Butterfly og Scheisse.

Elghode i full størrelse

Lampen med det treffende navnet 'Moo' er et veggmontert og lysende norsk elghode i full naturlig størrelse. "Moo" kan brukes for innendørs og utendørs lysdekorasjon. Materialet i lampen er gjennomskinnelig polyresin (plastkompositt), som gir et dust og stemningsfullt lysskinn. Pærene plassert i hornene gir et nesten litt mystisk tilleggselement til lampen.

Inspirasjonen bak "Moo" fant designerne i Nord-Norge, - på Hamarøy, hvor begge har sine sommerhus. Elgen sees stadig i disse traktene - gjerne rett utenfor huset på plenen.

Jegertrofé

- Elghodet har lang tradisjon i Norge, både som forhatt kitchobjekt og som stolt jegertrofé på hytter og fjellstuer, ofte i form av utstoppede dyr. "Moo" er en hyllest til den norske elgen. Vi håper at lampen vår kan være med på å revitalisere elghodet som et trofe også i moderne og urbane omgivelser", sier designerne som en kommentar til lampen.

Trond og Ove håper også at "Moo" kan bli et populært lystrofé (for de som tør å henge det opp) - og forhåpentligvis noe de som ser denne "lysende skogens konge" kan trekke litt på smilebåndet av.

Veiledende utsalgspris i butikk for "Moo" er kr. 7 490,-

VEGGENS KONGE: "Moo" er et elghode i full naturlig størrelse.
VEGGENS KONGE: "Moo" er et elghode i full naturlig størrelse. Foto: Foto: Damian Heinisch

Revitalisert sommerfugl

STILSIKKER: Sven Ivar Dysthe
STILSIKKER: Sven Ivar Dysthe

Sven Ivar Dysthe

(født i 1931) fikk håndverksbrev som møbelsnekker i 1950, utdannet seg som industridesigner ved Royal Collage of Art i London.

Deretter åpnet han egen praksis i 1958, og slo igjennom på begynnelsen av sekstitallet. Hans produkter har mottatt en rekke priser. Eksempler på priser han har blitt tildelt er gullmedalje for stolen Laminette for Møtemøbler A/S på Ljubljana triennalen i 1964, Norsk Forms Jacob Pris i 1989, den japanske «G-mark» prisen i 1993, samt «Klassikerprisen» fra Norsk Designråd i 1994.

Møblene hans er kjøpt inn av institusjoner som Victoria and Albert Museum i London, Röhsska Konstslöjdmuseum i Gøteborg, Kunstindustrimuseet i Oslo og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim.

"Butterfly" ble opprinnelig designet i 1964, men har gjenoppstått i metall (stål), og finnes i offwhite farge i tråd med originallampen. Lampens spesielle egenskaper ligger i kombinasjonen av en enkel form og det godt ivaretatte funksjonelle aspektet ved lampen. Den gir en indirekte eksponering av lyset, og skaper en sterk, men samtidig varm atmosfære i rommet. Den er enkel og dekorativ både som enkeltstående lampe, men også i gruppe med flere plassert sammen vertikalt eller horisontalt på en vegg.

Enkle løsninger

"Butterfly" er designet av Sven Ivar Dysthe, ofte referert til som "wonderboy" innen moderne norsk design. Hans produkter har mottatt en rekke priser, både nasjonalt og internasjonalt. Sven Ivar Dysthe honoreres først og fremst for sin evne til å finne enkle løsninger på komplekse utfordringer, kombinert med stilsikker eleganse; - noe " Butterfly" er et eksempel på.

Veiledende utsalgspris i butikk for "Butterfly" er 1.190,-

Scheisse

Lampen er en hyllest til den tradisjonelle lyspæren, som med sitt varme lys og gode fargegjengivelse har gitt lys til våre hjem i en årrekke. "Scheisse" ligger i grenseland mellom kunst og industriell design, og er et eksperiment med lys og skygge, samt et spill av positive og negative former. Med sin opplyste innside og markerte skygger troner den frem som en skulptur i rommet. Lampen kan benyttes enten med sparepære eller med glødepære. Lampen er designet av Hans Bleken Rud.

Hans Bleken Rud

(født 1980) begynte sin utdannelse på Kunst & Design College i Asker, og tok deretter Master i industridesign på Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo. De siste seks årene av hans profesjonelle karriere har han fokusert mye av sin tid og energi inn mot prosjekter relatert til lys og lysdesign.

Han jobber i dag som heltids lysdesigner for Glamox. Northern Lighting har det siste året fått "låne" hans fritid til å ferdigstille dette prosjektet.

Veiledende utsalgspris i butikk for "Scheisse" er kr. 5 990,-

Lampene er tilgjengelig i handelen fra august.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning