Sommerhytte

Slik vil vi ha det på hytta i sommer

Kravene våre har endret seg. Spesielt to ting er viktige for oss i dag.

POPULÆRT: Risør er en av byene vi leter i når vi er på jakt etter sommerhytte. Beliggenhet, sjø, sol og båtplass er viktig for oss, men vi er mer opptatt av hyttas standard enn tidligere. Dessuten vil vi gjerne slippe en altfor lang reisevei.
POPULÆRT: Risør er en av byene vi leter i når vi er på jakt etter sommerhytte. Beliggenhet, sjø, sol og båtplass er viktig for oss, men vi er mer opptatt av hyttas standard enn tidligere. Dessuten vil vi gjerne slippe en altfor lang reisevei. Foto: FOTO: Flickr/Creative Commons/L.C.Nøttaasen
Publisert Oppdatert

- Vi har i vinter sett en positiv prisutvikling i markedet for vinterhytter, og vi tror også at dette vil fortsette når folk skal se seg om etter sommerhytter, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges eiendomsmeglerforbund.

- Billig kreditt og dyrere utenlandsk valuta gjør at flere vil vurdere å kjøpe feriebolig i Norge. De relativt gode somrene de siste årene kan også bidra til økt etterspørsel. Det vil imidlertid være regionale forskjeller, slik vi også ser i det ordinære boligmarkedet, sier han.

- I områdene som er hardest rammet av oljesmellen, vil presset i fritidsmarkedet antakelig være mer moderat, påpeker Geving.

Tidlig i sesongen

Det er tidlig i sesongen og på Finn.no er det fortsatt populært å se etter vinterhytter. Men allerede nå kan du finne en del hytter som passer deg som er ute etter mer solrike omgivelser.

- Det er allerede kommet en god del sommerhytter på markedet, og dette antallet vil nok øke betydelig de kommende ukene. Beliggenhet, reiseavstand og fasiliteter vil avgjøre hvor attraktive hyttene er i markedet. Jo lenger du er villig til å reise for å finne ditt ferieparadis, jo bedre mulighet har du for å gjøre et godt kjøp, sier Geving.

Skal du kjøpe hytte er det verdt å merke seg at rommet for å gjøre forhandlinger ofte er større her, da det å prisgi en hytte kan være vanskeligere enn med en bolig. Dette fordi det er færre objekter å sammenligne med.

- Men dette er selvsagt avhengig av forholdet mellom tilbud og etterspørsel i det hytteområdet du har lyst til å kjøpe i, understreker Geving.

Høy etterspørsel og få objekter

Håper du på liten konkurranse skal du være heldig, men synes du for eksempel det er greit med litt lengre reisevei kan du komme utenom de aller mest populære objektene i markedet.

- Markedet preges av at det er veldig lite for salg og veldig stor etterspørsel. Søker du på fritidsboliger i Vestfold på Finn.no ser du at det ligger lite ute, sier Eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1 Sandefjord, som selv nylig solgte en hytte til 1,2 millioner over takst.

- Jeg vil ikke si at dette er typisk, men så stor interesse for en sjøhytte har jeg ikke sett siden 2007, fastslår han.

- Jeg tror vi skal være forsiktig med å si at det er sånn markedet er nå, men det er tydelig at det er stor etterspørsel.

Han legger til at sesongen så vidt er i gang, men så langt ser det altså ut som hytteselgerne kan gjøre det godt.

HVASSER: I Hvasser i Vestfold er denne hytta til salgs med en prisantydning på 4 900 000. Når vi er på jakt etter hytte settes standard høyt, men det betyr ikke at vi holder oss helt unna de koselige hyttene bygd på 50- og 60-tallet.
HVASSER: I Hvasser i Vestfold er denne hytta til salgs med en prisantydning på 4 900 000. Når vi er på jakt etter hytte settes standard høyt, men det betyr ikke at vi holder oss helt unna de koselige hyttene bygd på 50- og 60-tallet. Foto: FOTO: Eiendomsmegler 1, Sandefjord

- Fint å komme til dekket bord

Når vi er på hyttejakt i dag, har vi ifølge Solberg gjort om litt på kravene våre.

- Tidligere var det kun beliggenhet som gjaldt, men nå ser vi at selv om det fortsatt er viktig, er det klart at om det er gjort ombygninger eller hytta er revet og bygget på nytt, så liker folk det.

- Det er fint å komme til dekka bord. Det betyr ikke at det er vanskelig å selge 50-60-tallshyttene, men standard vektes langt høyere enn tidligere, forteller han.

Når det gjelder beliggenheten, er det avstand til sjøen, utsikt og at vi har kveldssol og bilvei, som synes å være viktig for hyttekjøperne. I tillegg vil vi ha båtplass, og aller helst selveiertomt.

Innlagt vann, kloakk og strøm setter vi også svært høyt. Dessuten vil vi gjerne gjøre det enkelt å bruke hytta ofte, og vil derfor gjerne ha hytte i et område ikke altfor langt unna der vi bor.

Solberg tror en grunn til at det selges en del i Vestfold er at det ikke er for langt unna hovedstaden.

- Det er nok også viktig for mange at det er et sted der det er attraktivt for ungdom å dra på hytta med foreldrene, tror han.

Derfor velger man kanskje områder der det er litt liv - der det skjer litt og finnes aktiviteter for barn og unge.

Hvaler, Kragerø og Larvik mest populært

At vi vil ha kort reisevei til hytta er også erfaringen hos Finn.no.

Flere av de mest populære stedene folk søker etter ligger på Østlandet, nære Oslo.

- Vår erfaring er at folk vil ha kortere reisevei til hytter, og oversikten over de mest populære hytteområdene bekrefter dette, sier PR- og kommunikasjonsansvarlig i Finn.no, Kristine Eia Kirkholm.

Hun kan opplyse at de tre mest populære områdene er Hvaler, Kragerø og Larvik. Rett bak følger Blindleia og Lillesand.

- Dette stemmer også godt overens med hva potensielle hyttekjøpere søker etter, sier hun.

Når ordene som dreier seg om søk på vinterhytter er trukket fra, er de mest populære søkeordene på Finn eiendom – fritidsbolig; «Hvaler», «strandlinje», «småbruk», «Kragerø», «hytte», «naust», «Tjøme», «Stavern», «Risør», «Holmsbu», «ved sjøen» og «Larkollen».

Med andre ord holder vi oss gjerne i i Østfold, Vestfold, Buskerud eller Telemark, om vi ikke prøver oss med tåspissen rett på andre siden av Sørlandsporten. 

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

TJØME: Tjøme er et populært sted for hyttegjengerne. Populært er også hytter med utsikt og kveldsol, strøm og innlagt vann.
TJØME: Tjøme er et populært sted for hyttegjengerne. Populært er også hytter med utsikt og kveldsol, strøm og innlagt vann. Foto: FOTO: Eiendomsmegler 1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning