Liten leilighet

Smart innredning på 23 kvadratmeter

Praktiske løsninger kan også være stilig.

SUKKERTØYFARGER: Den lille leiligheten er innredet med smarte, funksjonelle løsninger, grafiske detaljer og søte pasteller.
SUKKERTØYFARGER: Den lille leiligheten er innredet med smarte, funksjonelle løsninger, grafiske detaljer og søte pasteller. Foto: FOTO: Laurent Gueneau
Publisert Oppdatert

Den nyoppussede, lille leiligheten i Paris sto klar i februar 2012.

Eierne, et par med to døtre, kjøpte og totalrenoverte leiligheten med hjelp fra interiørarkitekt Aude Borromee fra arkitektkontoret Aude Borromee Architecte. Planen var å gjøre leiligheten på 23 kvadratmeter om til et studio for en av døtrene.

- Kundene hadde klare krav til boligen. De ønsket en koselig, sjarmerende, komfortabel, og original leilighet, forteller interiørarkitekt Borromee. De var også opptatt av å få en funksjonell leilighet med tilstrekkelig lagringsplass og gode kjøkkenfasiliteter.

Liten plass

Paret var litt bekymret for at boligen var såpass liten. Arkitekten foreslo derfor å inkludere og integrere alle møblene. Dette ble gjort innenfor familiens fastsatte budsjett. Arkitekten og paret jobbet tett under hele prosjektet for å få et komplett og gjennomført sluttresultat med blant annet integrerte belysningsløsninger.

Prosjektet var en totalrenovering som innebar både praktiske, strukturelle samt estetiske endringer.

- Vi omstrukturerte hele rommet og skreddersydde møbler for å utnytte plassen optimalt, og for å holde ledige områder tomme slik at den lille leiligheten kunne fremstå så stor som mulig, forklarer arkitekten. Når det gjelder det estetiske brukte vi tre gjennomgående pastellfarger på gulvet, veggene, glasskubene og i et lekent og dekorativt spill av vertikale linjer.

GJENNOMGÅENDE DETALJER: Interiørarkitekten har latt striper gå igjen i leiligheten som et grafisk element. Alle møblene er spesiallaget til leiligheten.
GJENNOMGÅENDE DETALJER: Interiørarkitekten har latt striper gå igjen i leiligheten som et grafisk element. Alle møblene er spesiallaget til leiligheten. Foto: FOTO: Laurent Gueneau
BELYSNING: - Pastellfargene kombinert med hvitt, blanke og matte taklamper i porselen gir leiligheten et feminint og delikat uttrykk.
BELYSNING: - Pastellfargene kombinert med hvitt, blanke og matte taklamper i porselen gir leiligheten et feminint og delikat uttrykk. Foto: FOTO: Laurent Gueneau
SOVEKROK: Ved sengen i den lille sovekroken er nattbordet integrert i veggen.
SOVEKROK: Ved sengen i den lille sovekroken er nattbordet integrert i veggen. Foto: FOTO: Laurent Gueneau

Dynamisk interiør på liten plass

Målet var altså å skape en dynamisk, fargerik, romslig, søt og funksjonell leilighet.

Dette la interiørarkitekten vekt på:

- Hun tilpasset møblene og deres funksjon optimalt slik at det ble frigitt luftige områder i leiligheten.

- Pastellfargene er integrert i gulvet, veggene, de vertikale linjene, kjøkkenbenken og glasskubene. Ved å bruke hvitt som base kommer pastellene til sin rett.

- Ulike gulvfarger, de vertikale elementene og plasseringen av de ulike fargene gir et dynamisk og lekent interiør. Tanken bak de vertikale elementene var å gi beboerne en opplevelse av bredere plass. De brukes også som elementer i møblementet og gir en spennende skyggeeffekt i rommene.

Pastellfarger

SKAPPLASS: Den lille leiligheten har oppbevaringsmuligheter under kjøkkenbenken.
SKAPPLASS: Den lille leiligheten har oppbevaringsmuligheter under kjøkkenbenken. Foto: FOTO: Laurent Gueneau
INTEGRERT BELYSNING: I skilleveggen mellom badet og stuen er det integrert pastellfargedeglasskuber som gir et spesielt lys.
INTEGRERT BELYSNING: I skilleveggen mellom badet og stuen er det integrert pastellfargedeglasskuber som gir et spesielt lys. Foto: FOTO: Laurent Gueneau
INTEGRERT OPPBEVARING: Skap og hyller er integrert i interiøret.
INTEGRERT OPPBEVARING: Skap og hyller er integrert i interiøret. Foto: FOTO: Laurent Gueneau

Borromee forteller at hun pleier å introdusere farger på et tidlig stadium i sine prosjekter. Hun bruker abstrakte farger til å strukturere og planlegge innredningen.

- I dette prosjektet foreslo jeg å dele inn plassen med tre striper. Stripene starter på gulvet og fortsetter på veggene for å skape en dynamikk. Valget falt på pastellfarger, siden sterkere farger ville bli for mørkt i den lille leiligheten. Det ble bestemt at vi skulle bruke tregulv og jeg fant en leverandør som har 12 ulike fargede tregulv.

Deretter fant interiørarkitekten lignende kulører i maling, glass, kjøkkenbenk og fliser.

Det er viktig å planlegge

- Mitt beste råd til innredning av en liten leilighet er å planlegge og strukturer rommet godt. Det er lurt å ha en plass til alt, og skape gode systemer for oppbevaring. Små leiligheter blir fort rotete, og med gode systemer kan alt ha sin faste plass. Men ikke ha oppbevaring overalt, la det være systemer på egne steder som harmonerer med resten av interiøret, avslutter interiørarkitekten.

FARGEGLADE GULV: Da Borromee fant pastellfargetgulv ble dette utgangspunktet for resten av interiøret.
FARGEGLADE GULV: Da Borromee fant pastellfargetgulv ble dette utgangspunktet for resten av interiøret. Foto: FOTO: Laurent Gueneau
SPESIALDESIGN: Interiørarkitekten tok utgansgpunkt i i de pastellfargede gulvene da hun designet og fargesatte møblene til hele leiligheten. De geometriske formene er gjennomgående.
SPESIALDESIGN: Interiørarkitekten tok utgansgpunkt i i de pastellfargede gulvene da hun designet og fargesatte møblene til hele leiligheten. De geometriske formene er gjennomgående. Foto: FOTO: Laurent Gueneau
DETALJER: Bokhyllen i stuen fungerer som en romdeler og til oppbevaring. Også denne er spesiallaget med det samme formspråket og fargebruken som resten av møblene.
DETALJER: Bokhyllen i stuen fungerer som en romdeler og til oppbevaring. Også denne er spesiallaget med det samme formspråket og fargebruken som resten av møblene. Foto: FOTO: Laurent Gueneau

- I dette tilfellet kan sengen løftes opp slik at man kan oppbevare mye under den. Vi inkluderte også hyller i toalettene og gangen. Men det er ingen hyller på veggene i hovedrommet, for det ville skapt ubalanse i det geometriske og grafiske uttrykket vi ønsket.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

Noen farger er hippere enn andre

DUSJ: Flisene på det lille badet har samme form som glasskubene i skilleveggen.
DUSJ: Flisene på det lille badet har samme form som glasskubene i skilleveggen. Foto: FOTO: Laurent Gueneau
TOALETT: De pastellfargede glasskubene gir et spesielt lys på toalettet.
TOALETT: De pastellfargede glasskubene gir et spesielt lys på toalettet. Foto: FOTO: Laurent Gueneau

Dette er de beste gassgrillene

Søskenkos kan smitte babyen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen