Interiørtrender

Slik får du vårtrendy hjem på budsjett

Nå er det på høy tid med en forandring på interiørfronten.

UT MED VINTEREN: Vi skjønner godt om du føler for en liten oppfrisking i hjemmet ditt etter en lang og mørk vinter. Hva med noen av disse herlighetene? Produktinformasjon finner du lenger ned i saken.
UT MED VINTEREN: Vi skjønner godt om du føler for en liten oppfrisking i hjemmet ditt etter en lang og mørk vinter. Hva med noen av disse herlighetene? Produktinformasjon finner du lenger ned i saken. Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert
TROEN PÅ MALING: Vil du ha et trendy vårhjem på budsjett, er maling perfekt! - Mal smågjenstander som stoler, krakker og bord eller en vase om du vil, sier interiørblogger og prosjektleder Elisabeth Tangen Johansen.
TROEN PÅ MALING: Vil du ha et trendy vårhjem på budsjett, er maling perfekt! - Mal smågjenstander som stoler, krakker og bord eller en vase om du vil, sier interiørblogger og prosjektleder Elisabeth Tangen Johansen. Foto: FOTO: Privat

Den første vårmåneden er i gang, og vi føler for å bytte ut de mørke, varme elementene i hjemmene våre til fordel for noe lysere og mer vårlig.

Bytt ut tekstilene

Elisabeth Tangen Johansen er interiørblogger på www.pureinterior.blogg.no og prosjektleder hos reklamehuset Wera. Hun synes tekstiler er fine elementer å bytte ut i mer vårlige varianter nå som vinteren er over.

- Tekstiler som puter, tepper, pledd og gardiner kan med fordel byttes ut nå som vi går mot lysere tider. Tør å leke deg med farger, tekstiler og teksturer, sier hun og legger til:

- Husk at interiør er gøy. Det finnes ikke noe riktig eller galt, man må prøve seg frem og finne sin egen vei og gå – det er dette som gjør din stil og styling unik.

Interiørstylist Rikke Bye-Andersen har selv allerede startet med vårrengjøring på interiørfronten, og byttet ut de hvite gardinene sine til korall.

- Siden lyset er så skarpt om dagen, synes jeg det var fint å varme det litt med farger på gardinene.

Ellers tipser hun om at telysestakene godt kan erstattes med friske blomster, fargerike bokser og gjenstander på bordet.

Hun synes i likhet med Tangen Johansen at puter også er en enkel og fin måte å friske opp på.

- Gå til innkjøp av nye putetrekk og pakk bort vinterens farger på den måten. Det trenger ikke koste mye – både IKEA, H&M Home og Åhlens har mange fine putetrekk til en billig penge, sier Bye-Andersen.

FARGERIK VÅR: - Farger er et godt stikkord for vårens trender, og gult er absolutt en farge som er kommet for fullt. Også oransje i flere nyanser, som også er årets farge, og mer rød/koralltoner er også en farge vi vil se mer av, ifølge Pantone, sier interiørstylist Rikke Bye-Andersen. Øverst fra venstre: Normann Copenhagen angle pute rosa, kr 599. Jacquardvevd putetrekk fra H&M, kr 99. Ikat Orissa putetrekk fra Chhatwal & Jonsson, kr 650. Dot Pute 2x2, gul fra HAY, kr 699. Elvang Inca Stones ullpledd flame red, kr 999.
FARGERIK VÅR: - Farger er et godt stikkord for vårens trender, og gult er absolutt en farge som er kommet for fullt. Også oransje i flere nyanser, som også er årets farge, og mer rød/koralltoner er også en farge vi vil se mer av, ifølge Pantone, sier interiørstylist Rikke Bye-Andersen. Øverst fra venstre: Normann Copenhagen angle pute rosa, kr 599. Jacquardvevd putetrekk fra H&M, kr 99. Ikat Orissa putetrekk fra Chhatwal & Jonsson, kr 650. Dot Pute 2x2, gul fra HAY, kr 699. Elvang Inca Stones ullpledd flame red, kr 999. Foto: FOTO: Produsenten

Slik oppdaterer du til et trendy vårhjem

Når du først går i gang med en oppdatering på interiørfronten, er det jo gøy å gjøre det med vårens trender.

Vårens fargetrender

- Farger er et godt stikkord for vårens trender, og gult er absolutt en farge som er kommet for fullt. Også oransje i flere nyanser, som også er årets farge, og mer rød/koralltoner er også en farge vi vil se mer av, ifølge Pantone.

- Pasteller som lyseblått, lysegrønt, lysegult og lyserosa vil også prege interiøret.

- Også grønt vil komme – både i form av planter og buketter, men også store flater, møbler eller interiørvarer som grønn marmor eller grønne flasker. Med ulike nyanser på ulike former og flater gir grønnfargen en organisk og naturlig følelse det er lett å relatere seg til.

- Også blågrønn, som var fjorårets farge hos Fargerike, er trolig en palett vi vil se mer av i norske og internasjonale hjem fremover.

Kilde: Rikke Bye-Andersen og Elisabeth Tangen Johansen

- Det er på høy tid å få inn naturlige elementer som er laget med hender i år. Flettede tepper, stråkurver, grov keramikk, vevde tepper og ulike kurvprodukter er i vinden som aldri før. Prøv å unngå det som er masseprodusert og gå for det unike, sier hun og fortsetter:

- Denne våren, eller dette året, handler om å skape sitt eget – sitt eget bo med egne håndlagede produkter og detaljer. DIY-prosjekter og redesign av gamle skatter står høyt på to do-listen hos mange interiørinteresserte denne våren.

Bye-Andersen mener at maler du veggene i en sprek farge, som i nyanser av gult, oransje eller korallrødt, er du veldig trendy i vår. Ellers er metallisk og mønstermiks to stikkord for å oppgradere hjemmet på.

- Metallisk er jo også fortsatt trendy, så ikke vær redd for å kjøpe lamper og pyntegjenstander i kobber og messing. Mønstermiks er også veldig populært, så bli inspirert av de nydelige fargerike og mønstrete motivene til Svenskt Tenn, House of Hackney og de nye Harlekin-tapetene til Cole & Son.

Også store persiske tepper, kelim og andre mønstrete tepper tror Bye-Andersen er noe som gjør det veldig riktig i hjemmet om dagen.

I tillegg mener hun vi må være litt tøffere på interiørfronten.

- Man skal tørre å være litt modig og ikke gå kun for hvitt og sort nå i 2015 – og jeg føler det meste er lov, sier interiørstylisten.

Kobber, messing, grønn, keramikk, esker og kurver - vårtrender som er lett og rimelig å få inn i hjemmet. Øverst fra venstre: Keramikkvase fra H&M, kr 249. Jewelry box i messing fra House Doctor, kr 489. Taklampe Diamant fra Ellos Home, kr 1599. Trådkurv i metall fra H&M, kr 129. Silent vase S, grønn fra Muuto, kr 299. Levels lampe M i kobber fra Hem, kr 2595. Wrong for HAY Lens boks kork S, kr 249. Avron vase grønn fra House Doctor, kr 349.
Kobber, messing, grønn, keramikk, esker og kurver - vårtrender som er lett og rimelig å få inn i hjemmet. Øverst fra venstre: Keramikkvase fra H&M, kr 249. Jewelry box i messing fra House Doctor, kr 489. Taklampe Diamant fra Ellos Home, kr 1599. Trådkurv i metall fra H&M, kr 129. Silent vase S, grønn fra Muuto, kr 299. Levels lampe M i kobber fra Hem, kr 2595. Wrong for HAY Lens boks kork S, kr 249. Avron vase grønn fra House Doctor, kr 349. Foto: FOTO: Produsenten

Tips til å gjøre det budsjettvennlig

Siden interiørtrendene i likhet med motetrendene endrer seg titt og ofte, frister det kanskje ikke å punge ut med store, dyre kjøp i en av sesongens mest trendy (og kanskje litt crazy) farge som man blir lei av når det har gått litt tid og det dukker opp noe nytt og enda kulere.

INTERIØRSTYLIST: Rikke Bye-Andersen synes vi i år bør være litt tøffere på interiørfronten. - Man skal tørre å være litt modig og ikke gå kun for hvitt og sort nå i 2015 – og jeg føler det meste er lov, sier hun.
INTERIØRSTYLIST: Rikke Bye-Andersen synes vi i år bør være litt tøffere på interiørfronten. - Man skal tørre å være litt modig og ikke gå kun for hvitt og sort nå i 2015 – og jeg føler det meste er lov, sier hun. Foto: Privat

Derfor kan det være greit å oppgradere til et vårtrendy hjem på en rimelig måte.

- Det kan være en god idé å heller male om ting eller bruke spray for å freshe opp gamle møbler, i stedet for å kjøpe nytt hele tiden. Det hender man har glemt ting man har satt bort også, så ta en tur på loftet eller i boden for å se om det er ting du kan ta frem igjen, sier Bye-Andersen.

Å gå innom bruktbutikker og lete etter nye skatter som kan få et nytt liv i hjemmet ditt, er også et rimelig tips.

- Jeg er glad i gjenbruk, og det er en fin måte å spare miljøet på også, sier interiørstylisten.

Tangen Johansen slår i likhet med Bye Andersen et slag for maling.

- Ett ord; maling! Du kan til og med se etter det på tilbud i disse dager, hvis ikke går du for ulike fargeprøver til en rimelig penge. Mal smågjenstander som stoler, krakker og bord eller en vase om du vil, sier hun.

Hun sier også at du kan gå for en mer omfattende variant og male en vegg eller fire.

- Ingenting endrer et rom så fort som to strøk maling. Som nevnt over er det superhot å skape sin egen greie i år. Vær kreativ og mal grafiske linjer, former, lek deg med ulike farger og prøv deg frem, tipser interiørbloggeren.

PASTELLVÅR: Interiørstylist Rikke Bye-Andersen tror at pasteller som lyseblått, lysegrønt, lysegult og lyserosa også vil prege interiøret i vår. Øverst fra venstre: 50x70 Pink Popsicle plakat, kr 598 fra Froh und Frau. The Dots henger liten, rose, kr 149 fra Muuto. Ora veggklokke gul hvit Ø20, kr 649 fra Kähler. Wire kurv L mint, kr 799 fra Ferm Living. Vipp 11 toalettbørste yellow fellow, kr 1499 fra Vipp. Washed Effect Cushion, kr 119 fra Zara Home. Egg Cups eggeglass, kr 129 fra Ferm Living.
PASTELLVÅR: Interiørstylist Rikke Bye-Andersen tror at pasteller som lyseblått, lysegrønt, lysegult og lyserosa også vil prege interiøret i vår. Øverst fra venstre: 50x70 Pink Popsicle plakat, kr 598 fra Froh und Frau. The Dots henger liten, rose, kr 149 fra Muuto. Ora veggklokke gul hvit Ø20, kr 649 fra Kähler. Wire kurv L mint, kr 799 fra Ferm Living. Vipp 11 toalettbørste yellow fellow, kr 1499 fra Vipp. Washed Effect Cushion, kr 119 fra Zara Home. Egg Cups eggeglass, kr 129 fra Ferm Living. Foto: FOTO: Produsenten

Dette bør du pakke bort til neste vinter

Tangen Johansen sitt tips er å tenke nytt fremfor å pakke bort.

- Har du gått gjennom høsten og vinteren med et sort/hvitt/grått interiør kan det kanskje være på tide å tenke på å trekke om en av putene i sofaen.

Bye-Andersen derimot, mener godt "koseelementene" vi elsker og bruker mye vinterstid, godt kan få seg en pause frem til neste vinter.

- Lykter, kubbelys og store ullpledd bør pakkes bort. Kjøp inn noen store, grønne planter – det gjør fort en stor forskjell og forandrer det til vårlig og fint, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning