Småbarnsfamilie med loftsleilighet

Slik ble loftsleiligheten en familiebolig

Sjekk de smarte løsningene.

LYSSATT. Den avlange doble takvinduet i skråtalet slipper inn mye lys. Sofaen Lafosa Sancal byr familien på godt med sitteplass.
LYSSATT. Den avlange doble takvinduet i skråtalet slipper inn mye lys. Sofaen Lafosa Sancal byr familien på godt med sitteplass. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/STYLING: Juni Hjartholm
Publisert Oppdatert

Barna løper over stuegulvet, stuper opp i sofaen og finner plass på pappas fang. Loftsleiligheten er egnet til lek og hygge, den er på én flate og allrommet er stort.

To takvinduer er satt oppå hverandre for å utnytte lyset og den imponerende takhøyden. Beboerne har tidligere bodd i Australia. Der hadde de åpen stue og kjøkkenløsning - open plan living som er et populært bokonsept «down under».

For fem år siden flyttet paret til Norge og ville videreføre den åpne løsningen. De hadde kravene klare før de begynte på visningsrunder. De ville skape et lyst, skandinavisk helhetsinntrykk, uten at det ble kaldt og sterilt.

Leiligheten har 114 kvadratmeter boareal.

Toppen av lykke

På toppen av en bygård på Grünerløkka fant de leiligheten med de riktige kvalitetene. Loftsleiligheten var ferdig bygget, og var akkurat det lerretet paret trengte. De trengte ikke å pusse nevneverdig opp, men ga leiligheten et nytt malingsstrøk.

Vertikale bjelker var erstattet med én stor langsgående jerndrager i taket. Dermed fikk småbarnfamilien et ekstra stort åpent rom som antok hvitemalte overflater.

INNGANG. Den hvite gjennomgangsfargen er ikke minst viktig i gangen som har lite dagslys. Vase fra Bolia og benk fra Ikea.
INNGANG. Den hvite gjennomgangsfargen er ikke minst viktig i gangen som har lite dagslys. Vase fra Bolia og benk fra Ikea. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/STYLING: Juni Hjartholm

Skapte flere fargeriker

PLASS FOR SELSKAPER. Spisebord og stiler fra Hilmers Hus (som er opphørt), og peis fra Austro Flamm. Beboerne måtte sette inn nytt piperør som strekker seg i høyden og samtidig understreker takhøyden.
PLASS FOR SELSKAPER. Spisebord og stiler fra Hilmers Hus (som er opphørt), og peis fra Austro Flamm. Beboerne måtte sette inn nytt piperør som strekker seg i høyden og samtidig understreker takhøyden. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Selv om leiligheten er helhvit i bunnen, er det skapt kontraster ved å bruke blank maling på vinduskarmer, dører og lister. Det øvrige fastinteriøret har en silkematt overflate.

Med hvitt underlag valgte paret å dele boligen inn i fargesoner. Rødt er brukt som kontrastfarger på kjøkkenet, barnerommet og i gangen. I stuen er det innslag av blått og grått, og blåtonene er også brakt inn på hovedsoverommet. Selve spisestuedelen er holdt i nøytrale farger. Den kanadiske lønneparketten varmer rommene samtidig som det lyse helhetsinntrykket er beholdt.

Peisen hever stuen

Peisen ved spisestuen har glass på tre sider og er vendbar, slik at den kan sees fra flere steder. Da peisen skulle settes inn, fikk paret en utfordring.

Det går nemlig tre ulike pipeløp gjennom leiligheten, men disse benyttes til avtrekk/ventilasjon for andre leiligheter i bygningen, og beboerne fikk derfor ikke mulighet til å koble seg til dem.

- Vi valgte å sette inn et nytt åpent røykrør. Pipeløpet har et industrielt uttrykk, noe som passer leiligheten. Den mørke peisen med det lange pipeløpet bryter opp de lyse flatene og understreker takhøyden. I tillegg er den en god og stemningsskapende varmekilde, sier paret.

Utelys har inneeffekt

Beboerne har prioritert god lyssetting. Loftsleiligheten har et integrert sentralstyrt lyssystem, og lyset reguleres i ulike soner.

Takterrassen har også lys som integrerer terrassen i resten av leiligheten på en gjennomførbar og effektfull måte.

Tilrettelagt for småbarnsfamilien

Én av leilighetens mange kvaliteter er solid skapplass. På foreldresoverommet går en stålstige opp til hemsen som ligger på toppen av garderobeskapene. Her det også plass til gjesteseng.

Selv om de bor høyt oppe uten heis, var det ikke aktuelt å finne ny bopel da guttene ble født.

- Leiligheten fungerer svært godt for familien. Med små barn er det godt å bo på en stor flate. Det er oversiktlig og enkelt å holde rent, og barna har nok av boltreplass.

Les også

GRANITT. Dagslyset faller ned fra taket og inn fra siden og reflekteres i blankpolert granitt. Barstoler fra Magis, design ved Stefano Giovannoni.
GRANITT. Dagslyset faller ned fra taket og inn fra siden og reflekteres i blankpolert granitt. Barstoler fra Magis, design ved Stefano Giovannoni. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/STYLING: Juni Hjartholm
HEFTIGE SIGNALER. Kjøkkenet ble hvitt med røde innslag. Innredning fra italienske GeD Cucine.
HEFTIGE SIGNALER. Kjøkkenet ble hvitt med røde innslag. Innredning fra italienske GeD Cucine. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/STYLING: Juni Hjartholm
RØDE INNSLAG. På barnerommet er rødfargen tatt opp i tekstilene. Arbeidsbordet foran vinduet har også fått rød flate. Transparent stol Louise Ghost er designet av Philippe Starck.
RØDE INNSLAG. På barnerommet er rødfargen tatt opp i tekstilene. Arbeidsbordet foran vinduet har også fått rød flate. Transparent stol Louise Ghost er designet av Philippe Starck. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/STYLING: Juni Hjartholm
STJERNEUTSIKT. På foreldresoverommet har malt alle overflatene hvite for å fremheve lyset som siver inn gjennom takvinduene. Sengens hodeende er plassert slik at beboerne kan se rett opp på kveldshimmelen.
STJERNEUTSIKT. På foreldresoverommet har malt alle overflatene hvite for å fremheve lyset som siver inn gjennom takvinduene. Sengens hodeende er plassert slik at beboerne kan se rett opp på kveldshimmelen. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/STYLING: Juni Hjartholm
TOPP UTNYTTELSE: På toppen av skapene er det bygget hems med oppbevaring og gjesteplass.
TOPP UTNYTTELSE: På toppen av skapene er det bygget hems med oppbevaring og gjesteplass. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/STYLING: Juni Hjartholm
VINTERPAUSE. Selv om det er vinter, er det mulig med utpause på stoler med lune feller og varm gløgg i glassene. Skinn og lykter fra Verket Interiør. Det er innfelt belysning i gulvet.
VINTERPAUSE. Selv om det er vinter, er det mulig med utpause på stoler med lune feller og varm gløgg i glassene. Skinn og lykter fra Verket Interiør. Det er innfelt belysning i gulvet. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/STYLING: Juni Hjartholm

Mørkt og trist ble lyst og åpent

Bygget hus i hytta

48 000 kroner skiller stuene

Roteloft ble lyst lekerom

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning