Interiør: Hjemmekontor

Seks smarte tips til hjemmekontoret

Det personlige og praktiske hjemmekontoret trenger ikke være kostbart.

SMARTE TIPS: Det finnes mange lette og rimelige måter å skape orden i kaoset hjemme. Pimp opp enkle Ikea esker eller bruk innmaten fra skuffer til oppheng av blader og bøker.
SMARTE TIPS: Det finnes mange lette og rimelige måter å skape orden i kaoset hjemme. Pimp opp enkle Ikea esker eller bruk innmaten fra skuffer til oppheng av blader og bøker. Foto: FOTO: Better Homes and Gardens og Country Home
Sist oppdatert

Stadig flere velger å variere arbeidssituasjonen sin ved å gjøre jobben hjemmefra. Dette kan i mange tilfeller kan være både effektivt og tidsbesparende. Hjemme kan man gjerne jobbe uforstyrret, og mange opplever at de klarer å utnytte tiden sin enda bedre.

Mange har dessuten hjemmekontor på fulltid, mens andre bare har behov for en praktisk kontorløsning til annet arbeid, lekselesning eller lignende. Men et hjemmekontor trenger ikke å være en komplisert eller kostbar affære. Det finnes mange enkle og rimelige løsninger for hjemmet ditt.

Et tomt område i hjemmet ditt kan bli et stilig hjemmekontor med litt maling, smarte oppbevaringsløsninger og kreative tanker.

Slipp lyset inn

Om du har muligheten til det, bør du utnytte deg av dagslyset, og plassere pulten under vinduet. Er veggene mørke kan det også være lurt å male dem i en lys tone. Små rom kan fort virke mørke og når de skal brukes til arbeid er det en fordel med gode lysforhold.

LYS: Et lyst og luftig uttrykk, kombinert med godt lys gir gode arbeidsforhold på hjemmekontoret.
LYS: Et lyst og luftig uttrykk, kombinert med godt lys gir gode arbeidsforhold på hjemmekontoret. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Bruk veggen

Veggen er jo der uansett, så da kan man like gjerne utnytte den tomme plassen på en smart og dekorativ måte. Veggen kan brukes til å henge opp notater, ideer eller kontorrekvisita. Hvorfor ikke la veggen bli din egen kreative collage for brainstorming og idemyldring?

Veggen kan også brukes som en scrapbook der du henger bilder, minner og annen inspirasjon. En enkel og rimelig måte å utnytte veggen på.

Smart oppbevaring

VEGGHENGT SCRAPBOOK: Heng bilder, minner og notater på veggen og skap din helt egen minnevegg.
VEGGHENGT SCRAPBOOK: Heng bilder, minner og notater på veggen og skap din helt egen minnevegg. Foto: FOTO: Better Homes and Gardens
NOTATER: En tavle kan være en praktisk måte å skrive beskjeder og notater du skal huske på.
NOTATER: En tavle kan være en praktisk måte å skrive beskjeder og notater du skal huske på. Foto: FOTO: Better Homes and Gardens

Gode oppbevaringsløsninger får man aldri nok av, og særlig på et kontor der papir, penner og annet utstyr lett kan flyte rundt. Montana sine moduler er både praktiske og dekorative, men om man ønsker en rimeligere løsning finnes det flere gode alternativer.

Ikea, Granit, Åhlens og mange andre produsenter selger rimelige oppbevaringsbokser. Disse kan du male eller dekorere som du selv ønsker. Merk boksene med navn slik at du får et oversiktelig system over sakene dine. Abstrakt kjøkkenskap kan også brukes på mange morsomme måter i følge interiørstylist Signe Schineller.

Det er finnes mange gode løsninger som kan lages selv, for en rimelig penge, og du kan personifisere kontoret ditt etter egen smak.

Tøffe tavler

Tavlevegger og oppslagstavler er en annen lur måte å utnytte veggen på. Her kan man slå seg løs og lage en tavle etter sin egen smak og stil.

MODULER: Montana har mange valgmuligheter i sitt sortiment, og det åpner for muligheten til å leke seg med form og farge.
MODULER: Montana har mange valgmuligheter i sitt sortiment, og det åpner for muligheten til å leke seg med form og farge. Foto: FOTO: Linda Lien
PERSONLIGE ESKER: Dekorer og pynt opp enkle esker fra Ikea for å få et helt eget og personlig system.
PERSONLIGE ESKER: Dekorer og pynt opp enkle esker fra Ikea for å få et helt eget og personlig system. Foto: FOTO: Country Home og Better Homes and Gardens

En mulighet er å lage en tavlevegg der du kan skrive tanker, beskjeder og ideer rett på veggen. Hos Granit selger de tavler i ulike former og fasonger, samt en tavlemaling som kan males på veggen.

En annen mulighet er å lage en ny, men like rimelig, variant av den tradisjonelle korktavlen slik som bloggeren Lisbeth sin lille verden har gjort. Den hun har laget er av en perforert stålplate med lister rundt. I tillegg til at platen er magnetisk, kan hun skru opp kroker som enkelt kan flyttes rundt.

Smarte skuffer

Når man har liten plass til disposisjon, som man gjerne har på et hjemmekontor, er det lurt å utnytte plassen maksimalt. La ledige lommer, dø-plass under møbler og andre tomrom brukes til oppbevaring. Et oversiktelig og funksjonelt system i skuffene koster ikke mye å skape, og det vil være både praktisk, enkelt og ryddig i bruk.

Gjenbrukstips

TAVLEVEGG: Kjøp en tavlevegg til beskjeder og notater, eller mal opp en egen med tavlemaling fra Granit.
TAVLEVEGG: Kjøp en tavlevegg til beskjeder og notater, eller mal opp en egen med tavlemaling fra Granit. Foto: FOTO: Espen Grønli og Granit
OPPSLAGSTAVLE: Bytt ut korktavlen med en egendesignet tavle laget av en perforert, magnetisk plate og lister slik interiørbloggeren har gjort.
OPPSLAGSTAVLE: Bytt ut korktavlen med en egendesignet tavle laget av en perforert, magnetisk plate og lister slik interiørbloggeren har gjort. Foto: FOTO: Lisbeth sin lille verden

Om du tar deg en tur i boden eller på loftet er det helt sikkert mange av de gamle støvsamlerne dine som kan få et nytt liv og en ny funksjon.

La de gamle kjøkkenredskapene fungere som oppbevaringskrukker, eller mal de gamle pottene dine og bruk som penneholder. Her må man bare slippe kreativiteten løs.

Gjenbruk er både gøy og trendy, og ikke minst vennlig for miljøet.

SYSTEM I SKUFFENE: Lag ditt eget system i skuffene for å holde orden i sakene.
SYSTEM I SKUFFENE: Lag ditt eget system i skuffene for å holde orden i sakene. Foto: FOTO: Better Homes and Gardens

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Guide til kompakt hjemmekontor

Ni smarte oppbevaringsløsninger

2-åringene sliter mest i barnehagen

ARTIG GJENBRUK: Gamle kopper kar og rivjern kan brukes til oppbevaring av penner og annet stæsj.
ARTIG GJENBRUK: Gamle kopper kar og rivjern kan brukes til oppbevaring av penner og annet stæsj. Foto: FOTO: Country Home og Better Homes and Gardens
NORGESGLASS: Gamle syltetøyglass fungerer utmerket til oppbevaring av småting på kontoret.
NORGESGLASS: Gamle syltetøyglass fungerer utmerket til oppbevaring av småting på kontoret. Foto: FOTO: Country Home

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også