Gjør vaskerommet mer praktisk og innbydende med små grep

Pent og praktisk på vaskerommet

Enkle grep kan gi deg vaskerommet du drømmer om.

ALT PÅ SIN PLASS: Det er lettere å gjøre jobben på vaskerommet om man har orden i sakene.
ALT PÅ SIN PLASS: Det er lettere å gjøre jobben på vaskerommet om man har orden i sakene. Foto: FOTO: Ferm Living og House to Home
Publisert Oppdatert
RUSTIKK: Knagger er et must på vaskerommet. Disse rustikke kommer fra Bolina.
RUSTIKK: Knagger er et must på vaskerommet. Disse rustikke kommer fra Bolina. Foto: FOTO: Bolina
FARGEKLATT: Kjøp nytt trekk til strykebrettet for en liten fargeinjeksjon.
FARGEKLATT: Kjøp nytt trekk til strykebrettet for en liten fargeinjeksjon. Foto: FOTO: House to Home

Vaskerommet er et viktig rom i de fleste hjem. Om enn ofte både lite i kvadratmeter og oversett i interiørsammenhenger, så forandrer ikke det at vaskerommet både er et mye brukt og et høyst nødvendig rom i boligen.

Her foregår både vasking og tørking av klær til en hel famile, stryking, bretting, flekkfjerning og gjerne bruker også mange rommet til andre formål som for eksempel oppbevaring av produkter som skal til resirkulering og gjerne også annet vaskeutstyr som bøtter, mopper og kluter. Med andre ord er vaskerommet et lite rom med mange funksjoner.

Ifølge nettestedet iVillage er det mange små grep man kan gjøre for å få et vaskerom både liten og stor forstår og nyter å bruke.

System og orden

Et godt system og smarte løsninger på vaskerommet gjør det enklere og hyggeligere å vaske klær, både for store og små, og letter ikke minst jobben med å holde det mye brukte rommet i orden. Her er noen gode råd for et hyggeligere og ikke minst ryddigere vaskerom :

1. Planlegge

KLART OG TYDELIG: Det er vanskelig å unnskylde seg med at man ikke visste hvor det skulle om denne henger på veggen.
KLART OG TYDELIG: Det er vanskelig å unnskylde seg med at man ikke visste hvor det skulle om denne henger på veggen. Foto: FOTO: Ferm Living/Hviit

Enten du nå bygger, pusser opp eller bare innreder, så kan det lønne seg å ha et godt planlagt system på vaskerommet. Jo bedre du lykkes med at alt skal ha sin faste plass, jo enklere vil det være fior alle familiens medlemmer å bruke rommet. Vaskerommet er gjerne hjem til mye forskjellig, og vaskemidler, tøymyknere, spesialmidler, baljer, tørkestativ, søppelspann, skittentøykurver, klesklyper og annet skal alle ha et fast tilholdssted.

2. Separer

Ha muligheten til å dele opp tøy som skal vaskes på forskjellige grader. Det blir mye lettere å sette på en vask om man slipper å sortere skittentøyet før all vask.

Det finnes mange typer skittentøykurver på markedet som har flere rom. Del farger og hvitt, kokvask og kaldvask, ull, silke og håndvask. Ha også gjerne et sted hvor du henger opp tøy som skal leveres på rens.

3. Søppelspann

Gjør plass til et lite søppelspann eller iallefall en liten container. Det er utrolig mye rusk og rask man finner gjenglemt i bukselommer.

FARGEFINT: Med barn i huset kan det være lønnsomt å organisere med farger. Her kan hvert familiemedlem ha sin farge på kurven.
FARGEFINT: Med barn i huset kan det være lønnsomt å organisere med farger. Her kan hvert familiemedlem ha sin farge på kurven. Foto: FOTO: Desire to Inspire

4. Sy og stoppe

En kurv eller hylle til klær som trenger reparasjon kan også være smart å gjøre plass til på vaskerommet.

5. Strykebrett

Har du plass, kan strykebrettet godt få stå fremme hele tiden. Det gjør at man slipper å slå brettet ut og sammen hver gang man skal stryke tøy, og dermed virker ikke stryking som et ork hver gang. Strykehjernet kan gjerne settes på en egen hylle, slik at det er utenfor rekkevidde for barna.

6. Kluter

Ha et lager med kluter tilgjengelig. Det er praktisk å ha enten man skal tørke opp søl på gulvet fra vaskemidler eller vann, men også om man skal gni stridige flekker ut av tøyet.

DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Hvite kjøkkenskap fungerer like godt på vaskerommet som på kjøkkenet.
DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Hvite kjøkkenskap fungerer like godt på vaskerommet som på kjøkkenet. Foto: FOTO: Alvheim Mäkleri

7. Detaljer som dekor

LEKKER: Denne skittentøykurven fra Vipp er like lekker som den er praktisk.
LEKKER: Denne skittentøykurven fra Vipp er like lekker som den er praktisk. Foto: FOTO: Produsenten

At vaskerommet er et vaskerom trenger jo ikke å bety at man ikke skal tenke på interiøret også her. Tvert imot. Kanskje nettopp på vaskerommet kan det bli ekstra hyggelig med noen detaljer som pynter opp. Her er det bare fantasien som stopper deg. Ram inn barnas kunst og heng opp på veggen. Tapetser en vegg i et flott mønster eller farge. Bring naturen inn med noen potteplanter, legg et teppe på gulvet og tenk at du skal nye å være også på dette rommet.

8. Belysning

Vaskerommet er jo et arbeidsrom, så her er det like viktig å tenke på godt arbeidslys som på kjøkkenet eller badet. Ikke bare skal man kunne finne flekker på klær, man skal også kunne både stryke, brette og legge fra seg med letthet. I tillegg kommer jo arbeidet med vask av selve rommet, som krever god belysning.

9. Utslagsvask

Har du plass og råd, kan det lønne seg å få montert inn en stor utslagsvask på vaskerommet. Praktisk om man skal vaske noenting for hånd eller legge klær til bløt. Utslagsvasker er også mer praktiske når man skal fylle vaskebøtta, da disse ofte er dypere enn standardvasker.

HENG OPP: Det kan være praktisk med et klesstativ på vaskerommet om du har plass.
HENG OPP: Det kan være praktisk med et klesstativ på vaskerommet om du har plass. Foto: FOTO: Habitat
NOSTALGISK: Denne lille saken er praktisk når man skal henge til tørk småting som sokker og undertøy.
NOSTALGISK: Denne lille saken er praktisk når man skal henge til tørk småting som sokker og undertøy. Foto: FOTO: Bolina

10. Benkeplass

En arbeidsbenk med god plass vil være en drøm når du skal brette sammen klær på vaskerommet. Kjøkkenforetninger har stort utvalg, og man kan også få tak i brukte benkeplater på nettsteder som finn.no.

11. Vindu

Bygger du eller driver med en storstilt oppussning kan det lønne seg å passe på at også vaskerommet har vindu. Ikke bare vil det være deilig med dagslys i dette mye brukte rommet, men det vil også være en fordel å kunne lufte i et rom hvor både vaskemaskin og tørketrommel durer og går. Klær som tørkes inne vil også tørke raskere med luftemuligheter i rommet.

12. Kjøkkenskap

Kjøkkeninnredning fungerer ypperlig på vaskerommet. Kjøkkenmoduler med benkeplate som arbeidsbenk og overskap - elleråpne hyller - til oppbevaring av alt utstyr man måtte trenge å ha tilgjengelig på vaskerommet.

13. I rett kurv

STRAMT: På dette vaskerommet er stilen stram og funksjonell.
STRAMT: På dette vaskerommet er stilen stram og funksjonell. Foto: FOTO: Asko

Fine kurver og esker er ikke bare dekorative, men vil også være praktiske på vaskerommet. Oppbevar klesklyper, nuppefjernere, strykespray, sysaker og alt annet i praktiske oppbevaringsbokser. Merk gjerne disse utenpå, for eksempel med Dymo maskin, slik at alle som bruker vasekrommet lett kan finne frem.

14. Tenk grønt

Sett opp en resirkuleringsstasjon på vaskerommet. Gjør det lett og morsomt for barn å delta i å resirkulere. Kjøp fine og praktiske containere eller bøtter på Ikea, Granit eller Åhlens.

15. Heng opp

Om du har plass til en tørkesnor kan dette være praktisk på vaskerommet. Det er slett ikke alt som kan tromles. Kroker og knagger på veggen er også praktiske for gymposer, fotballsko eller bare en pose klesklyper som skal kunne tas med inn og ut.

16. Heng på en stang

En garderobestang eller et stativ er praktisk når man skal henge for eksempel skjorter eller annet som skal drypptørke til tørk. Nystrøkne skjorter kan også henges på hengere her til de blir flyttet inn in klesskapet igjen.

STILIGE STRIPER: Det er hyggelig med fine ting også på vaskerommet. Håndklær i flotte farger, som disse fra Missoni, pynter utvilsomt opp.
STILIGE STRIPER: Det er hyggelig med fine ting også på vaskerommet. Håndklær i flotte farger, som disse fra Missoni, pynter utvilsomt opp. Foto: FOTO: Produsenten

17. Langskap

Har du god plass kan det lønne seg å sette inn et langskap på vaskerommet. Praktisk til oppbevaring av mopper og bøtter, eller til og med støvsugeren.

18. Slittentøysjakt

Mange ønsker seg en "søppelsjakt" fra badet til vaskerommet, hvor man raskt og praktisk får skittentøyet rett ned i den kurven det skal. Bygger man hus fra grunnen av kan dette være en investering du kommer til å være takknemmlig for lenge.

Les også:

Gustent kjellerrom ble supert vaskerom

TRILLETRALL: Her har man oppbevart vaskemiddel og annet vaskeutstyr på en praktisk tralle med hjul.
TRILLETRALL: Her har man oppbevart vaskemiddel og annet vaskeutstyr på en praktisk tralle med hjul. Foto: FOTO: Kevin Sharkey

Meld deg på Klikk Bolig sitt nyhetsbrev i dag

1-2-3: Nummererte kurver er praktisk og dekorativt. En til vaskepulver, en til skyllemiddel og en til klesklyper.
1-2-3: Nummererte kurver er praktisk og dekorativt. En til vaskepulver, en til skyllemiddel og en til klesklyper. Foto: FOTO): Bolina

Slik får du system i rotet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning