Slik innreder du med mørke farger

- Nå er det lov å ha det sexy hjemme

Ikke vær mørkeredd: Tiden hvor alt skal være lyst og hvitt er over.

MØRKE TANKER: Ikke vær redd for å prøve deg med mørke farger hjemme. Resultatet kan bli råstilig.
MØRKE TANKER: Ikke vær redd for å prøve deg med mørke farger hjemme. Resultatet kan bli råstilig. Foto: FOTO: Living Etc./Housetohome.co.uk
Publisert Oppdatert

Det hersker liten tvil om at hvitt og lyse farger i stor grad dominerer når vi skal velge farge til veggene våre. I årevis har Ola Nordmann valgt trygt og treigt og satset på en palett med hvitt, beige og kanskje - om man var ekstra vågal - lyse grått. Men nå spår trendbyråer og interiøreksperter, både her hjemme og også ute i verden, at farger igjen vil komme til å snike seg inn i de tusen hjem.

I 2013 spår både norske og internasjonale trendbyråer at vi igjen vil drømme om å omgi oss med farger på hjemmebane. Og ikke tro at det er bare pasteller eller klare skarpe farger som kommer. Neida, er du riktig så trendy og vågal, ja da bør du satse på noen av de mørke, sexy og stemningsfulle fargene som sort, mørkegrått, plommefarget og dype mørke grønnfarger når du skal male hjemme.

Så velkommen til den mørke siden. Her er tipsene for deg som vil ha det sort, sexy eller bare mer stemningsfullt hjemme:

Introduserer hygge og atmosfære

Kreativ leder i Fargerike, Dagny Thurmann-Hoelseth, har absolutt tro på at nordmenn kommer til å tøre å være litt mer vågale med fargevalgene sine fremover.

- Å male med mørkere farger på veggene kan være en utmerket måte å introdusere både varme, hygge og atmosfære til et interiør, forklarer Thurmann-Hoelseth til Klikk Bolig.

- Og man trenger ikke å være redd for mørke farger, faktisk er de mest kompliserte fargene å innrede med - tro det eller ei - hvitt, beige og grått. Så å lykkes med mørke farger i interiøret er lettere enn du tror.

SOVEROMMET: Om man ikke kan ha det sexy på soverommet, ja så hvor ellers.
SOVEROMMET: Om man ikke kan ha det sexy på soverommet, ja så hvor ellers. Foto: FOTO: Living Etc./Housetohome.co.uk

Thurmann-Hoelseth forklarer at det finnes tre ulike måter å introdusere mørkere farger i interiøret på:

1. Som hovedfarge

- Velger du en mørk hovedfarge, er det gjerne vegg, gulv og/eller større møbler vi snakker om, forklarer fargeeksperten.

- Du kan gjerne male alle fire vegger. Men da må du også ha litt større fokus på belysning, for å sørge for at ikke inntrykket blir for mørkt, og sikre at du har riktige lyskilder.

Et rom med fire mørke vegger kan skape en fantastisk lun atmosfære mener Thurmann-Hoelseth. Men vær forsiktig med helt sort, som kan virke både hardt og kaldt.

- Prøv heller en dyp lilllatone som Purpur, en burgunder som Amelia, eller en mer klassisk mørkeblå, som for eksempel Reykjavik. Gyldne metaller på detaljer, kan gi rommet en fin glød, og både messing og kobber er gode valg.

Husk på både stemningsbelysning og vanlig belysning, som skal sørge for at du kan bruke rommet både på dag- og kveldstid.

Ett annet godt tips er å bruke farger fra den samme siden av fargesirkelen som aksentfarger på andre ting og detaljer i rommet.

- På detaljer kan du hente opp fargen på vegg, men i forskjellige nyanser, forklarer Thurmann-Hoelseth.

- Det bør også hentes inn en detalj med en kontrastfarge, som tilfører interiøret energi. De enkleste valgene her er typisk knallgult, rosa eller rødt.

2. Som aksentfarge

En annen måte å introdusere mørkere farger på - som kanskje innebærer en mindre dramatisk forandring - er å introdusere fargen som en aksent - i motsetning til en hovedfarge.

- Dersom du vil bevege deg nedover mot de mørke fargene, men gjøre det som en aksent- og ikke hovedfarge, er det lurt å bevege seg opp og ned i den fargepaletten du har i huset ditt i dag, forklarer Thurmann-Hoelseth.

SORT OG HVITT: Om du har mange lyse møbler, kan det å male med mørke farger på veggene gi en spennende kontrast.
SORT OG HVITT: Om du har mange lyse møbler, kan det å male med mørke farger på veggene gi en spennende kontrast. Foto: FOTO: Apartement Therapy

- Har du for eksempel hvite eller beige vegger og trestavs eikeparkett, er det lurt å tilføre elementer i bruntoner, og da gjerne forskjellige nyanser av samme farge.

Men eksperten advarer om at dette uten noen andre innslag av farger kan fort bli litt kjedelig.

- Legg gjerne til en detalj i en skikkelig farge, enten den er sterk og/eller mørk. Dette vil gi mer liv til interiøret, og vil fremheve de andre fargene mer.

Har du grå vegger, går du opp og ned på den grå skalaen, og beveger deg ned mot sort.

3. Som kontrastfarge

Det siste alternativet når det gjelder å introdusere mørke farger i interiøret, er å satse på å bruke denne eller disse som kontrastfarger.

- Hvis du vil kline til med mørke kontrastelementer i et ellers lyst interiør, kan det være fornuftig å gå for de dype juveltonene, mener Thurmann-Hoelseth.

- Velg foreksempel en sofa, en stol eller et annet større element i en mørk farge, og la resten være som det er.

Eksperten forklarer at dette vil være med på å skape et sterkt fokuspunkt i rommet og interiøret ditt.

Og ikke vær slavisk når du følger trender råder hun:

- Velg en farge du virkelig elsker. Det kan bli et favorittmøbel!

Velg matte mørke farger

Fargesjef Lisbeth Larsen hos Jotun tror også nordmenn er blitt mer vågale med farger, og at mange vil tøre å kaste seg på trenden med mørkere farger på veggene hjemme.

Foto: FOTO: Fargerike
Foto: FOTO: Fargerike

- Det er jo så flott med mørke farger, forklarer Larsen til Klikk Bolig.

- Mange har jo allerede prøvd seg frem med farge på én vegg, men det kan absolutt bli lekkert med flere vegger, eller til og med et helt rom.

Larsen forslår å prøve med for eksempel en TV stue med mørke vegger.

- Detet vil gjøre rommet både lunere og hyggeligere, og vil gjøre at fokus rettes mot TVen, forklarer fargeeksperten.

- Jeg har selv malt et av de minste rommene hjemme i en mørk brun farge, både bokhyller og også veggene bak. Og hver gang jeg har gjester, så er det dette rommet folk trekkes til og vil sitte i, rett og slett fordi det har en slik lun og hyggelig atmosfære.

Et annet som Larsen foreslår å male mørkt, er soverommet.

- Mørke farger skaper en ro som man ikke får med helt hvite vegger, og har man en tendens til å sove dårlig om natten, ja da vil jeg absolutt prøve å male soverommet i en mørkere farge, de aller fleste vil oppleve at man blir mer avslappet og finner søvnen lettere.

Larsen anbefaler å bruke matte farger om man skal male mørkt.

- Det er mye lettere å lyssette matte flater, og skinnende mørk maling vil ofte fremstå som enda mørkere enn en matt farge, forklarer eksperten.

- I tillegg har blanke mørke flater en tendens til å litt harry ut, det kan fort bli litt "bachelor pad". Mens matte farger vil være både mer elegante og vil la seg kombinere lettere med andre farger i rommet.

Våg å være dristig

Interiørkonsulent Marie Anne Eraker i Eraker Interiør synes også mange godt kan våge å være litt mer dristig når det gjelder fargevalg hjemme.

- Spesielt i større rom går det fint an å leke seg med litt mørkere farger, forklarer Eraker til Klikk Bolig.

Foto: FOTO: Fargerike

- Her kan du nok våge litt mer enn du kanskje ville gjort i et mindre og mer kompakt rom.

Mørke farger vil jo som kjent ofte få veggene til å virke nærmere, noe som kan være med på å gjøre at et stort og åpent rom virker både lunere og varmere.

- Mørke, dempede farger kan absolutt være med på å få frem en koselig følelse i store åpne rom, forklarer interiørkonsulenten.

Prøv deg frem med ulike nyanser råder eksperten.

- Velger du for eksempel varme hvite farger eller lyse varme gråtoner som hovedfarge, kan du prøve å balansere rommet med lysere nyanser av samme farge i kjøligere toner for å skape en varm og levende samlet effekt.

Tenk også gjennom om du vil male hele rommet i én farge, eller om du vil bryte opp med flere nyanser.

- Om du bruker flere farger, finn et naturlig sted å gå over til en annen farge, råder Eraker.

- Og husk også på at samme farge kan se forskjellige ut sett fra ulike vinkler.

Dramatisk og sexy

Interiørnettstedet Suite101 har også gode råd til deg som kan tenke deg å tilføre hjemmet litt mørk dramatikk.

- Mørke farger kan gi hjemmet ditt en skikkelig wow-faktor, og kan være med på å puste nytt liv i et rom, forklarer nettstedet.

- Altfor mange er redd for å male med mørke farger, og har ikke skjønt hvor både dramatisk og elegant disse kan være i et hjem.

Nettstedet foreslår å prøve seg frem med en fond-vegg i en mørk farge før man kanskje kaster hemninger over bord og maler hele rommet mørkt.

- Selv på et lite rom kan en fond-vegg i en dramatisk farge være spennende, forklarer nettstedet.

- Spisestuer, for eksempel, er perfekte for å leke seg med disse fargetonene, og vil tilføre rommet varme og atmosfære.

Prøv på et lite område først

Det kan være vanskelig å få et inntrykk av hvordan fargen kommer til å ta seg ut på veggen når man bare ser på bilder i et fargekart, det vet de aller fleste som noen ganger har malt og valgt ut farger. Og spesielt mye er dette tilfelle når det kommer til mørke farger og nyanser.

- Kjøp alltid en prøve-størrelse med maling først, foreslår nettstedet.

- Og når du har malt en firkant med farge på veggen, gjerne såpass stor at du virkelig får en følelsen for hvordan hele flaten kommer til å ta seg ut, så bør du se hvordan denne ser ut til ulike tidspunkt av dagen og kjenne på om dette er fargen for deg før du maler resten av veggen.

Husk på at mange mørke farger krever minst to strøk med maling for å gi et jevnt og flott resultat.

Les også:

Gulvet bestemmer hvordan veggfargen blir

Her finner du tusenvis av interiørbilder

Nå skal du innrede med neon

Dette kommer du til å elske i 2013

BLÅTT OG GRÅTT: Mørkt trenger ikke være sort. Prøv deg frem med hvilke mørke farger som kan passe i ditt hjem.
BLÅTT OG GRÅTT: Mørkt trenger ikke være sort. Prøv deg frem med hvilke mørke farger som kan passe i ditt hjem. Foto: FOTO: Ideal Home/Martha Stewart

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning