Hus i tømmer ved Bjerkaker i Drivdalen

Motedesignerens eventyrlige tømmerstue

Motedesignerens tømmerstue prydes av himmelske motiver. Hun malte kompassrose, men droppet englerumper i taket.

TØMMER I HØYSETET: Den omhyggelig rehabiliterte gården Bjerkaker i Drivdalen ved Oppdal består av tretten tømmerbygninger. Den beboes av mote- og tekstildesigner Lise Skjåk Bræk.Her har hun et lite atelier, og hun bruker stedet både som et fristed og til større designutstillinger annen hvert år.
TØMMER I HØYSETET: Den omhyggelig rehabiliterte gården Bjerkaker i Drivdalen ved Oppdal består av tretten tømmerbygninger. Den beboes av mote- og tekstildesigner Lise Skjåk Bræk.Her har hun et lite atelier, og hun bruker stedet både som et fristed og til større designutstillinger annen hvert år. Foto: FOTO: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Oppussing av gamle bygninger krever både utholdenhet og pasjon. Men når man først gyver løs på det og gjennomfører, kan resultatet bli en praktbolig.

Slik ble det også med fjellgården Bjerkaker i Drivdalen, like sør for Oppdal.

Gården beboes av tekstildesigner Lise Skjåk Bræk, som bor og arbeider i Trondheim, men som har skapt seg et oppsiktsvekkende innredet fristed med et lite atelier midt i fjellnaturen.

Eiendommen var satt i utmerket teknisk stand av byggmester og restaureringsekspert Olav Solberg på Oppdal da Skjåk Bræk flyttet inn i anlegget for endel år siden. Hun kunne derfor gå rett på å innrede hovehuset på tunet med 13 gamle bygninger.

Frodig fra stabburet

- Jeg hentet først inn endel eldre ting, møbler og annet fra stabburene på gården. Dette gir en ekte stemning og sammenheng i huset, sier Skjåk Bræk til bonytt.no.

Så satte designeren nye farger på absolutt alle værelsene i hovedhuset.

- Der er det så mye treverk som danner en stabil grunntone i bygningen, at jeg følte meg fri til å bruke ulike farger i alle rom, forteller hun.

DEKOR I HØYDEN: Roser er et kjent motiv i den gamle dekorkunsten i Oppdal. Her fra trappegangen i hovedhuset på Bjerkaker-tunet.
DEKOR I HØYDEN: Roser er et kjent motiv i den gamle dekorkunsten i Oppdal. Her fra trappegangen i hovedhuset på Bjerkaker-tunet. Foto: FOTO: Espen Grønli
DESIGNKALL: - Jeg ser det som en oppgave å gjøre norsk drakt- og tekstildesign eksotisk og interessant, sier Lise Skjåk Bræk.
DESIGNKALL: - Jeg ser det som en oppgave å gjøre norsk drakt- og tekstildesign eksotisk og interessant, sier Lise Skjåk Bræk. Foto: FOTO: Espen Grønli
KRAFTIG KONTRAST: Oppe i annen etasje i drømmegården som Lise Skjåk Bræk leier ser du hvordan lyse soverom står i kontrast til den eventyrlige, blå trappegangen.
KRAFTIG KONTRAST: Oppe i annen etasje i drømmegården som Lise Skjåk Bræk leier ser du hvordan lyse soverom står i kontrast til den eventyrlige, blå trappegangen. Foto: FOTO: Espen Grønli
EN BLÅ TRÅD: Den kraftige, blå fargen binder sammen første og annen  etasje.
EN BLÅ TRÅD: Den kraftige, blå fargen binder sammen første og annen etasje. Foto: FOTO: Espen Grønli
HIMMELSK: Kompassrosen i himlingen bidrar til visuelt å redusere høyden i trapperommet.
HIMMELSK: Kompassrosen i himlingen bidrar til visuelt å redusere høyden i trapperommet. Foto: FOTO: Espen Grønli

Droppet englerumper

FORNYELSE AV GAMLE, NORSKE MØNSTRE: Pleddene i kisten er et vellykket, nygammelt design signert  Solveig Hisdal og Oleanna.
FORNYELSE AV GAMLE, NORSKE MØNSTRE: Pleddene i kisten er et vellykket, nygammelt design signert Solveig Hisdal og Oleanna. Foto: FOTO: Espen Grønli

De største endringen gjorde Skjåk Bræk i trappegangen til annen etasje. Her malte hun trappegangen blå med et tynt strøk svart lasur på toppen. Med dette ble rommet, som før var i naturtre, til en sprek opplevelse.

- Den gedigne kompassrosen i himlingen bidrar til å redusere inntrykket av takhøyde, fremhever Sjåk Bræk.

- Planen var også å male noen velfødde englerumper inn i dette taket, men jeg tror maleren syntes det var å gå for langt, så det ble bare med tanken.

Kompassrose som dekorelement

GRENSELØST: I den blå delen av første etasje ser du blant annet et blått bilde av Kjell Nupen og et gulvteppe fra Skjåk Bræks "Norwegian Heritage"-kolleksjon, designet for norskamerikanere, lagd av sherpafolket i Nepal.
GRENSELØST: I den blå delen av første etasje ser du blant annet et blått bilde av Kjell Nupen og et gulvteppe fra Skjåk Bræks "Norwegian Heritage"-kolleksjon, designet for norskamerikanere, lagd av sherpafolket i Nepal. Foto: FOTO: Espen Grønli

Dersom noen om 400 år oppdager denne maritime kompassrosen vil sikkert mange lure på hva dette utpregete skipsfartssymbolet har å gjøre her oppe. Helt på grensen til Dovre nasjonalpark.

EGEN DEKOR: I døren har eieren satt inn sin egen innstallasjon, "Opp en trapp og inn en dør", kopiert fra mønsteret på en gammel kiste.
EGEN DEKOR: I døren har eieren satt inn sin egen innstallasjon, "Opp en trapp og inn en dør", kopiert fra mønsteret på en gammel kiste. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Til det er det bare å si at roser er et kjent dekorelement i ulike sammenhenger her i Oppdal, forklarer Skjåk Bræk.

- Så dette innslaget mener jeg faller naturlig inn i atmosfæren her i grenda og på Bjerkaker-tunet, utdyper Lise Skjåk Bræk til bonytt.no

Full musikk i potetkjelleren

Annet hvert år slår hun sammen med kunstnervenner og lokale krefter til med et kulturstunt, utstillinger over tre dager i den gamle, staselige høylåven.

LEKKER LYSOVN: Stuen har en såkalt lysovn, en peistype som var vanlig i Oppdal i gamle dager. Den har en åpning som er stor nok til at den gir lys nok til blant annet håndarbeid. Skinnende dekor signert Lise Skjåk Bræk.
LEKKER LYSOVN: Stuen har en såkalt lysovn, en peistype som var vanlig i Oppdal i gamle dager. Den har en åpning som er stor nok til at den gir lys nok til blant annet håndarbeid. Skinnende dekor signert Lise Skjåk Bræk. Foto: FOTO: Espen Grønli
KLASSISK KISTE: Den mørkeblå kisten i stuen matsjer det fargesterke miljøet.
KLASSISK KISTE: Den mørkeblå kisten i stuen matsjer det fargesterke miljøet. Foto: FOTO: Espen Grønli
DØRÅPNER: Englen i gangen vokter stuen. Den er er malt av en fransk konservator etter forbilder fra Paris.
DØRÅPNER: Englen i gangen vokter stuen. Den er er malt av en fransk konservator etter forbilder fra Paris. Foto: FOTO: Espen Grønli
HUSETS EGNE TEKSTILER: Et gløtt av drakter designet av blant annet Lise Skjåk Bræk.
HUSETS EGNE TEKSTILER: Et gløtt av drakter designet av blant annet Lise Skjåk Bræk. Foto: FOTO: Espen Grønli

Da kan de tilreisende, hundrevis i tallet, oppleve både gamle drakter i ny design og klassisk musikk i den hvitkalkete potetkjelleren. Den er sprengt ut under en av de andre tømmerstuene på tunet.

PANORAMA: Utsikt fra Bjerkaker-tunet i retning Oppdal.
PANORAMA: Utsikt fra Bjerkaker-tunet i retning Oppdal. Foto: FOTO: Espen Grønli

Se mer:

Ti soverom du kan drømme om

Slik setter du fart i budrunden

REHABILITERT: Hovedøren på Donalistuggu på Bjerkaker gård har doble dører i gammel stil. Utskjæringene er gjort av en gammel treskjærer på Oppdal.
REHABILITERT: Hovedøren på Donalistuggu på Bjerkaker gård har doble dører i gammel stil. Utskjæringene er gjort av en gammel treskjærer på Oppdal. Foto: FOTO: Espen Grønli
HØYREIST: Annet hvert år arrangereres det drakt- og kunstutstillinger  i den staselige høylåven på Bjerkakertunet.
HØYREIST: Annet hvert år arrangereres det drakt- og kunstutstillinger i den staselige høylåven på Bjerkakertunet. Foto: FOTO: Espen Grønli

Se over 1000 inpirerende interiørbilder

Disse matvarene bør du ikke legge i barnets matboks

Hvilken av godteposene er best for barna?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning