Mosenisser

Slik lager du mosenisser

Vi viser deg hvordan.

MOSE: Disse fantastiske mosenissene bor i hagen til Kristine Kopperud i Ennigdalen i Halden.
MOSE: Disse fantastiske mosenissene bor i hagen til Kristine Kopperud i Ennigdalen i Halden. Foto: Kristine Kopperud
Publisert

Lag disse fantastiske mosenissene selv. Du trenger granbar, mose og ull, holdt på plass av vikletråd og ståltråd. Til slutt et par julekuler som neser og pynt på toppen av nisseluene.

Du er ikke den eneste som stopper opp og kikker nærmere på disse staute nissekarene, som står i hagen til Kristine Kopperud Halden. Etter hvert risikerer du også å støte på disse mosenissene andre steder, de er veldig populære!

– Jeg har ventelister på dem, har Kristine fortalt minoase.no.

Du kan kjøpe mose, ulike typer ull og vikletråd i hobbybutikker. Men du sparer deg for en del av kostnaden om du kan samle granbar og mose i naturen selv.

Kristine lager og selger mosenisser i butikken sin, Svingen Blomster og Husflid. Hun har lært å lage dem av Morten Buer. Og de to deler gjerne sin trinn-for-trinn-oppskrift med oss, om du har lyst til å lage en nisseflokk selv.

GRANBAR: Du kan kjøpe granbar hvor de selger blomster og juletrær, eller finne granbar i skogen.
GRANBAR: Du kan kjøpe granbar hvor de selger blomster og juletrær, eller finne granbar i skogen. Foto: Kristine Kopperud

1. Start ned å samle en del granbar til en kjegleform. La en lang grein stikke opp øverst, og surr de andre greinene hardt fast til denne toppen. Surr litt løsere lenger ned, men ikke veldig løst. Jo hardere du binder, jo stødigere nisse får du.Tips: Bruk hansker.

LAGVIS: Slik lager du "kroppen" til mosenissene.
LAGVIS: Slik lager du "kroppen" til mosenissene. Foto: Kristine Kopperud

2. Legg granbar på lagvis nedover, så det til slutt blir en kjegle i den størrelsen du ønsker. Bind granbarkjeglen tett sammen, spesielt i toppen. Det er viktig at du lager et «skjørt» av kjeglen nederst, da det er dette nissen står på. Kle så mose fra toppen av kjeglen og et godt stykke ned på skjørtet. Surr mosen fast med grønn vikletråd.

Foto: Kristine Kopperud

3. Til slutt fester Morten saueull som skjegg. Kristine liker best å bruke ull fra mohair-geit som skjegg på nissene. Fest på en rød julekule til nese med ståltråd, og en annen kule som dusk i toppen av nissen. Vips er nissefar ferdig!

Les også: Slik lager du en vakker julekrans

NISSEFAMILIE: Her er mosenissene samlet.
NISSEFAMILIE: Her er mosenissene samlet. Foto: Kristine Kopperud

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning