Maskulint interiør

Manne-interiøret

- Svart er det nye svart, mener trendekspert. Nå smelter det maskuline og feminine sammen.

SVART MALING: Menn våger seg oftere enn kvinner mot de mørkere fargetonene, som mørk grå og sort, ifølge Jotun. Her er LADY Pure Color 9938 Dempet Sort brukt på vegg og bord.
SVART MALING: Menn våger seg oftere enn kvinner mot de mørkere fargetonene, som mørk grå og sort, ifølge Jotun. Her er LADY Pure Color 9938 Dempet Sort brukt på vegg og bord. Foto: FOTO: Jotun
Publisert Oppdatert

Det skandinaviske trendinstituttet Pej Gruppen har utpekt en maskulin stil ("New light") som en av fire trendretninger vår og sommer 2014. Stikkord er røft, tøft, metall, betong, og "new ugly", der man setter sammen tradisjonelle stiler på nye måter. Orange er en viktig farge innenfor retningen.

Ifølge Pernille Kirstine Møller, trendredaktør i Pej gruppen, er romantiske tendenser "no go" i interiørdesign for øyeblikket.

- I stedet skal det være harde overflater og mørke farger. Minimalisme ses som en kjempetendens nå, sammen med sorte overflater, som også er et uttrykk for maskulinitet i interiøret. Sort er det nye sort, sier hun.

Slik innreder du med mørke farger.

Stiler som man tidligere har ansett som maskuline og feminine forenes.

- Vi ser nå en sammensmelting mellom kjønnene. Romantiske farger smelter sammen med mer maskulint design, som harde materialer og overflater, sier hun.

Stram stil

Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen i firmaet Opplevelsesdesign trekker frem svart og koksgrått som essensielt i såkalt maskulint interiør.

- Et maskulint miljø er ofte uten for mange elementer, og litt stramt i stilen, sier han.

Stål og skinn, tunge tekstiler og en røffere stil med hensyn til tekstur og overflate er også typisk maskulint, mener han, som imidlertid gjerne ønsker å myke opp det harde noe.

- Det mørke, sorte kan ofte virke kaldt og litt "glatt", så jeg foretrekker en trestruktur som for eksempel er beiset sort, slik at man skimter treet og mønsteret under, sier han.

STRAMT, MEN FEMININT: Skrivepult I-work i valnøttfiner med forkrommet ben, kr 7299, og stol Chicago i svartlakkert eik, design Bolia Design Team, kr 3699, foto av Leo Bugaev Briefcase.
STRAMT, MEN FEMININT: Skrivepult I-work i valnøttfiner med forkrommet ben, kr 7299, og stol Chicago i svartlakkert eik, design Bolia Design Team, kr 3699, foto av Leo Bugaev Briefcase. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
MASKULINT: En maskulin fargesetting med en myk feminin touch i form av linjer og detaljer, kan være spennende. Farger på vegg og stol her er henholdsvis Lady Pure Color 10249 Sober og Lady Supreme Finish superblank.
MASKULINT: En maskulin fargesetting med en myk feminin touch i form av linjer og detaljer, kan være spennende. Farger på vegg og stol her er henholdsvis Lady Pure Color 10249 Sober og Lady Supreme Finish superblank. Foto: FOTO: Jotun
SOVEROM: Dette maskuline soverommet har mørk tapet med varmere farge på tregulvet.
SOVEROM: Dette maskuline soverommet har mørk tapet med varmere farge på tregulvet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
RØFT: Harde overflater, mørke farger, minimalisme, grove teksturer, lær og innslag av synlig teknologi er stikkord for den maskuline trenden.
RØFT: Harde overflater, mørke farger, minimalisme, grove teksturer, lær og innslag av synlig teknologi er stikkord for den maskuline trenden. Foto: FOTO: Inger Mette Meling Kostveit

Menn innreder mer

Noen steder kan man si at: Her bor det definitivt en mann. Men noen menn trives også godt i shabby chic.

Beate Nilsen er studieleder for fagskoleutdanningen i interiør ved Norges Kreative Høyskole.

- Begrepet "maskulint interiør" sier noe om hvordan vi bruker formspråk, farger, materialer og ikke minst teknologi. Det vi betegner som "maskulint interiør" er mørkt interiør, grove teksturer, lær, med innslag av synlig teknologi. Menn er i større grad enn kvinner opptatt av hjemmekinoanlegg, "fete" hvitevarer, store griller etc. Dette er elementer som blir stadig viktigere i et interiør-prosjekt, sier hun.

Nilsen knytter det til at menn får en stadig større rolle når det gjelder hjemmeinnredning, men også til at flere har økonomi til å bruke teknologi som er mer synlig i hjemmeinteriøret.

- Spesielt gjelder dette kjøkken, stue og til dels bad. Det at mange menn har inntatt kjøkkenet, har gjort noe med kjøkkentrendene, og det legges nå mer penger i teknisk utstyr. Kjøkkenet har blitt et høyteknologisk rom med funksjonelle hjelpemidler, sier hun.

Kontraster skaper magi

STRAM STIL: Lampen TURN, designet av arkitekt Bart Lens, i stram, minimalistisk stil.
STRAM STIL: Lampen TURN, designet av arkitekt Bart Lens, i stram, minimalistisk stil. Foto: FOTO: Eden design
SVART OG FEMININT: ""Biological Marble Tables"" fra Victoria Wilmotte kombinerer et feminint og maskulint uttrykk, mener Pernille Kirstine Møller, trendredaktør i Pej gruppen.
SVART OG FEMININT: ""Biological Marble Tables"" fra Victoria Wilmotte kombinerer et feminint og maskulint uttrykk, mener Pernille Kirstine Møller, trendredaktør i Pej gruppen. Foto: FOTO: Samuel Lehuédé
SKINN: Tufty Time Leather sofa fra BogB Italia, i mørkt, lunt interiør med harde og myke materialer, kombinert med detaljer.
SKINN: Tufty Time Leather sofa fra BogB Italia, i mørkt, lunt interiør med harde og myke materialer, kombinert med detaljer. Foto: FOTO: Produsenten

Nina Klæbo, Interiør- og fargedesigner i Jotun er hver dag i kontakt med tusenvis av ivrige kvinner og menn som pusser opp. Hun ser at menn oftere våger seg mot de mørkere fargetonene. Mørk grå. Sort.

- Herrene har nemlig oppdaget fordelen med en matt, mørk vegg bak en stor TV-skjerm. Matte vegger gir ingen refleksjon av lys fra overflaten, øyet hviler mot den mørke veggen, og fokuset konsentrerer seg da fult og helt om det skjer på TV-skjermen.Ofte ser vi også at herrene velger mørkere farger på møbler, enten de males eller kjøpes i sin helhet, sier hun.

Klæbo påpeker at motsetninger tiltrekker hverandre, og mener magi kan skapes i hjemmet når kontraster settes i fokus.

- Sort mot Hvitt, Matt mot Blankt. En maskulin fargesetting med en myk feminin touch i form av linjer og detaljer. Dette skaper en unik spenning som mange faller for, sier hun.

- Interiør er kommet for å bli

Maskulint interiør er trendy, men betyr det også at vanlige menn er blitt mer interessert i interiør?

SKINN: Stramme linjer, skinn og tunge møbler i mørkt,  interiør fra BogB Italia.
SKINN: Stramme linjer, skinn og tunge møbler i mørkt, interiør fra BogB Italia. Foto: FOTO: Produsenten
MØRKE TONER: Selv om veggene er malt i en dypgrå farge er det de brune fargetonene som dominerer, og skaper en varm og lun atmosfære. Den hvite fargen i veggkunsten gjør bildet til et klart blikkfang.
MØRKE TONER: Selv om veggene er malt i en dypgrå farge er det de brune fargetonene som dominerer, og skaper en varm og lun atmosfære. Den hvite fargen i veggkunsten gjør bildet til et klart blikkfang. Foto: FOTO: Inger Mette Meling Kostveit
INTERIØRTIPS FRA MANN: René Brunsvik står bak Single manns blogg. Han kjenner seg bare delvis igjen i beskrivelsen av at norske menn er blitt mer interessert i interiør.
INTERIØRTIPS FRA MANN: René Brunsvik står bak Single manns blogg. Han kjenner seg bare delvis igjen i beskrivelsen av at norske menn er blitt mer interessert i interiør. Foto: FOTO: Skjermdump fra bloggen

En undersøkelse YouGov gjorde for Elkjøp i mars i år kan tyde på det. Ifølge den skal hele 19 prosent av single menn uten barn pusse opp kjøkkenet i år.

- Det stemmer egentlig ganske godt med vår erfaring. Norske menn er opptatt av at kjøkkenet skal være funksjonelt, praktisk og se bra ut, sier salgsdirektør Fredrik Tønnesen i Elkjøp.

Stemmer det med single, norske menns oppfatning?

René Brunsvik (30) står bak bloggen single manns blogg. Som en representant for den moderne mann, har han sågar postet et interiørtips på bloggen, der han oppfordrer til matching, av for eksempel pute og teppe. Men hvor opptatt er han egentlig av interiør?

- Jeg er ikke sykelig opptatt av det. Men litt. Det er bra å forholde seg til ting som omgir en. Og interiør er kommet for å bli, svarer han.

- Hva legger du i "maskulint interiør"?

- Det viktigste med maskulint interiør er at det er effektivt og gjør nytten. Noen interiørting merker man også at har en naturlig maskulin utstråling. Som et teppe som ligger ekstra tungt. Eller en stol som ikke prøver å se bra ut.

- Hvor har du plukket opp at det er lurt å matche f.eks pute og teppe?

- Det fins ulike blader og lektyre om dette. Men det viktigste er å være observant. Verden er full av ulike objekter. Plutselig merker man at et par av dem passer. Det handler mye om intuisjon.

Les også:

- Lag et fransk hjørne i hagen

- Disse fargene gjør oss kåte

- Slik fikser du en kulere plate over kjøkkenbenken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning