Lysthus

Bygde det romantiske lysthuset selv

Hulda og Arnt Håvard gjorde drøm til virkelighet: de bygde et lysthus.

LYSTHUS: Under de store trærne borterst i hagen ligger lysthuset hvor man kan sitte i egne tanker og skue utover sjøen, eller man kan velge å invitere noen med seg for en god samtale i fred og ro.
LYSTHUS: Under de store trærne borterst i hagen ligger lysthuset hvor man kan sitte i egne tanker og skue utover sjøen, eller man kan velge å invitere noen med seg for en god samtale i fred og ro. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset
Publisert Oppdatert

De drømte om et hus med særpreg, og fant det for seks år siden, rett over veien for der de bodde, i Oldra utenfor Harstad.

Etter en skikkelig oppussing, har Hulda og Arnt Håvard Slettnes laget sin drømmebolig med tilhørende hage og lysthus.

Magasinet Lev Landlig har besøkt det romantiske huset og fått historien om hvordan det ble til. Kanskje det kan bli et flott prosjekt for din egen hage?

Les også: Slik bytter og monterer du gamle vinduer

Tegnet lysthus på PC-en

Under de store trærne, aller bortest i hagen, skulle lysthuset ligge.

Hulda hadde lenge drømt om et lysthus. Her skulle hun sitte og se utover sjøen og la tankene fly, holde på med blomster og skravle med venninner, og når man er gift med en handyman som Arnt Håvard er det ikke langt mellom drøm og virkelighet.

De begynte med å skritte opp hvor stort huset skulle være før de gravde ut tomta og Arnt Håvard brukte store deler av vinteren til å tegne huset på PC-en.

I lysthuset liker Hulda å stelle med plantene sine, og her trives de og vokser seg store og fine i det lyse rommet. Favorittpynten i lysthuset er selvplukkede blomsterbuketter funnet like utenfor.
I lysthuset liker Hulda å stelle med plantene sine, og her trives de og vokser seg store og fine i det lyse rommet. Favorittpynten i lysthuset er selvplukkede blomsterbuketter funnet like utenfor. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset

Delte doble ruter

Vinduer skulle vise seg å bli litt vanskelig å få tak i til det åttekantede huset, men med god hjelp fra Huldas far, har Arnt Håvard laget om fire husmorvinduer til det dobbelte antallet, ved å dele de doble rutene slik at de ble enkle, og siden var det en enkel sak for de to å lage nye rammer til alle rutene.

Hulda drømte videre; døra skulle være grønn, ei dobbeltdør med glass og sprosser ville hun ha, og karene, jo de lagde drømmedøra de, akkurat lik den på bildet som Hulda viste dem.

For at huset skulle bli varmt og godt, isolerte de mot grunnen og i veggene. Taket fikk takshingel og et fint spir på toppen, akkurat lik lysthuset i Huldas drøm.

Les også: 3 trapper til inngangspartiet du enkelt bygger selv

Måtte ha grønn dør

Til slutt fikk huset blonder på, og Huldas romantiske drøm som ble påbegynt tidlig om våren var i løpet av noen hektiske sommeruker for noen år tilbake en realitet i slutten av juli.

LYSTHUS: Hulda har innredet lysthuset med gamle møbler i sommerlette pasteller. Tre gamle speil pynter opp på veggen.
LYSTHUS: Hulda har innredet lysthuset med gamle møbler i sommerlette pasteller. Tre gamle speil pynter opp på veggen. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset

Det måtte bare noen malingstrøk og litt etterlengtet møblering til, før hun kunne puste ut og invitere sin kjære handyman på kaffe og kaker i det skjønne lysthuset, som ser ut som om det alltid har ligget der i lunden ved havet.

PS: Blir lysthuset for stort, kan du alltid lage deg et lite minidrivhus av gamle vinduer i stedet.

Les også: Fremgangsmåte på enkel levegg

Slik skaper du den sommerlige følelsen

• Ei grønnmalt dør skaper dialog med hagen når lysthuset ellers er hvitmalt.

• Hvitmalte vegger og rutete gulv gjør rommet lett og innbydende.

• Kurvmøbler og pelargonier i terrakottakrukker gir en nostalgisk sommerfølelse.

• Enkle tremøbler i pastellfarger hever sommerstemningen flere hakk.

• Prikken over i'en er nyplukkede blomster i mugger og glass.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning