bygge trapp til inngangsparti

Tre ulike trapper til inngangspartiet som du enkelt bygger selv

Bruk trappeformelen til å bygge trapp og trappevanger.

TRAPP TIL INNGANGSPARTI: Denne trappen kan du enkelt bygge til ditt eget inngangsparti.
TRAPP TIL INNGANGSPARTI: Denne trappen kan du enkelt bygge til ditt eget inngangsparti. Foto: Dag Thorstensen
Publisert Oppdatert

En trapp til inngangspartiet er enkelt å lage selv, og det bør alltid være en plattform foran ytterdøren - enten man går rett ut på terreng eller har en høy grunnmur.

Det er avstanden fra terskel til terreng som avgjør om det blir trapp med avsats (repos) eller tram på terrenget. Husk også at det bør være plass til minst en person på avsatsen når døren åpnes.

Mål på trappevanger

Bruk kun impregnerte materialer til enkle inngangspartier- og trapper. Trappevangene bør være 48x148-198 millimeter. En typisk trappebredde på 80 centimeter mellom vangene krever 36x98 millimeter bord.

Dersom bredden er 100 centimeter, bør du gå opp til 48x98 millimeter, og dersom du skal bruke brede terrassebord (28x120 millimeter), kan spennet være 60 centimeter.

Trappeformel

En trapp foran en inngangsdør må være minst like bred som døra. Trapper med bredde på 120 cm, tillater at to personer kan passere hverandre.

Utvendige trapper må være slakere enn innvendige trapper. Opptrinnet bør være mellom 12 og 16 cm. Inntrinnet bør være mellom 30 og 40 cm.

For å finne ut det ideelle forholdet, brukes gjerne «trappeformelen»: 2 x høyden på opptrinnet + 1 x lengden av inntrinnet = 63 +/- 2 cm.

På forhånd bør du tenke på at vann og snø enkelt skal kunne fjernes fra trappen, og at åpne opptrinn derfor kan være en fordel. Husk også å sørge for god fundamentering slik at setningsskader og telehiv unngås - særlig der det er tak, som er vanskeligere å justere.

Les også: Slik bygger du en platting

Innfesting og overgang

Trapper som bygges uten frostfrie fundamenter på telefarlig grunn, bør festes med et fleksibelt bindeledd til huset. På denne måten kan trappen bevege seg noe ytterst, uten at vegg eller mur skades.

Dersom en åpen tram eller et repos (trappeavsats) skal ha samme nivå som gulvet inne, bør det være en metallrist eller en annen form for drenering mot dørterskelen, slik at vann og snø ikke bygger seg opp mot terskelen.

Les også: Vil du bygge en utetrapp i stein?

Trapp til inngangsparti

TRE ULIKE TRAPPER: Her ser du terninger av "trapp med oppsatt trinn", "trapp med trinn oppå vangene" og "trapp med trinnmelomm vangene".
TRE ULIKE TRAPPER: Her ser du terninger av "trapp med oppsatt trinn", "trapp med trinn oppå vangene" og "trapp med trinnmelomm vangene". Foto: Illustrasjon: Per Christian Tellefsen

Det er flere måter å lage en utvendig tretrapp til inngangspartiet på, men de vanligste typene er «trapp med oppsatte trinn», «trapp med trinn oppå vangene» og «trapp med trinn mellom vangene».

Et typisk problem er at inntrinnene blir for korte.

1. Oppsatt trinn

Trapp med oppsatt trinn er nok den enkleste å lage. Brukes det 48x148 millimeter i vangene, får man et perfekt opptrinn for en utetrapp. Vangene holdes sammen med innvendige tverrbord.

2. Trinn oppå vangene

Denne trappen består av to vanger, der det er festet trekanter (f.eks. 48x148) oppå. Denne varianten kan vanligvis også kjøpes som byggesett i byggevarehusene.

3. Trinn mellom vangene

Denne trappen er også enkel å lage. Når lengden og høyden (stigning) er bestemt ved at vangene plasseres mot reposet e.l., vatres det opp en vannrett strek som trinnene skal flukte med. Deretter avsettes riktig avstand mellom trinnene, og anleggslektene for hvert trinn skrus fast i vangen.

I tillegg kan det benyttes treskruer fra vangens ytterside, inn i trappetrinnets endeved. Alternativt kan det skjæres cirka 15 millimeter dype spor i vangen og felle inn i trinnene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning