Kupp på loppemarked

Lopper du bør fange - før andre gjør det!

Her er tingene du ikke bør gå forbi på loppemarked eller i bruktbutikken. Så kule kan de nemlig bli med riktig styling.

KOMBINER RIKTIG: Høye vaser passer utmerket på gulvet - med en kvist eller grein i. En gruppe vaser, gjerne mot en lekker tapertsert vegg, er heller ikke å forakte. Gulvvaser fra West Germany er fullt mulig å oppdrive.
KOMBINER RIKTIG: Høye vaser passer utmerket på gulvet - med en kvist eller grein i. En gruppe vaser, gjerne mot en lekker tapertsert vegg, er heller ikke å forakte. Gulvvaser fra West Germany er fullt mulig å oppdrive. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
Publisert Oppdatert

Det blir neppe Arne Jacobsen-stoler eller Hans Wegners y-stoler du vandrer hjem med etter høstens loppemarkedsrunde.

Det blir trolig heller ikke det originale trebordet fra 1800-tallet, med plass til 16 personer rundt.

Men det er mulig å finne skatter på loppemarked, selv om det er mange som jakter på det samme nå som høstens loppesesong er i gang for fullt.

Det er utrolig hva som vil skinne i hjemmet ditt om det er stylet på riktig måte.

Her er våre tips til hva du bør se etter nå - om du vil være et skritt foran alle andre.

Marmor på moten

Hvis du tror at marmor kun hørte til på 80-tallet, må du tro om igjen. Materialet er tilbake i trendbildet, og du kan finne fine marmorvaser, små brett og krukker for en billig penge på loppemarkeder, eller i bruktbutikkene, om du heller foretrekker å lete i rolige omgivelser.

Bruk vasene til skriveredskaper på hjemmekontoret, til sminkekoster på badet, eller sett sammen flere i en gruppe, kanskje med en fjær i, som på bildet under.

Selv om marmor er i trendbildet, er det likevel enkelte ting du bør styre unna. Tiden er ennå ikke moden for osteklokker, kjøkkenrullholdere og serviettholdere i marmor. Det handler om å holde tunga rett i munnen når du kjøper marmorting. Gå etter vasene og skjærefjølene, ellers kan det lett ende i et 80-tallsmareritt.

FANG SKATTENE: Marmor er på moten igjen.
FANG SKATTENE: Marmor er på moten igjen. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt

Pyntetallerkener til veggs

Pyntetallerkener bugner det gjerne av både på loppemarkeder og i bruktbutikker. De koster ikke stort, er enkle og dekorere med - og viser seg sakte, men sikkert tydeligere i motebildet.

Unge designere som Meyer Lavigne og Lisa Grue har for lengst tatt pyntetallerkenene til seg og laget en moderne vri på den runde veggpynten.

Naive tegninger

Kunst fra den danske kunstneren Bjørn Wiinblad har i en god tid ikke vært det de aller fleste har villet sikre seg, men de sirlige og naive tegningene på alt fra vaser, askebegre, puslespill og pyntetallerkener er begynt å bli populære igjen. Det er produsert så mye Wiinblad gjennom tiden at prisene ligger lavt.

Kombiner med en hylle i pleksiglass fra Hay, et kult tapet, og gjerne noen fargerike esker - og du er der!

Gå for gulvvaser

Gulvvaser kan gjøre seg om du trenger å skape varme i et rom.

De tunge, runde West Germany- vasene får du nærmest kastet etter deg.

De finnes i et utall farger og størrelser, og liker du ikke glasuren, kan du bare spraymale dem. Sett flere forskjellige størrelser sammen i et stilleben i nyanser som matcher hverandre, og miks gjerne med for eksempel glassvaser.

Bruk dem til et par enkle greiner, eller til å holde styr på paraplyene i entreen.

Puss støvet av porselensfigurene

Kunst fra den danske kunstneren Bjørn Wiinblad har i en god tid ikke vært det mest populære, men de sirlige og naive tegningene på alt fra vaser, askebegre, puslespill og pyntetallerkener er begynt å bli populære igjen. Det er produsert så mye Wiinblad gjennom tiden at prisene ligger lavt. Kombiner med en hylle i pleksiglass fra 
Hay. Retrotapetet er fra retrovilla.dk, og eskene fra Rie Elise Larsen.
Kunst fra den danske kunstneren Bjørn Wiinblad har i en god tid ikke vært det mest populære, men de sirlige og naive tegningene på alt fra vaser, askebegre, puslespill og pyntetallerkener er begynt å bli populære igjen. Det er produsert så mye Wiinblad gjennom tiden at prisene ligger lavt. Kombiner med en hylle i pleksiglass fra Hay. Retrotapetet er fra retrovilla.dk, og eskene fra Rie Elise Larsen. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
TENK STYLING: Hvem hadde trodd at denne tallerkenen og dette bildet faktisk kunne bli tøft på veggen?
TENK STYLING: Hvem hadde trodd at denne tallerkenen og dette bildet faktisk kunne bli tøft på veggen? Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
SØTT: Pynt med tallerkener i stedet for bilder. Slik sikrer du deg et personlig hjem. Mot en hvit vegg vil disse fugleasjettene fungere fint.
SØTT: Pynt med tallerkener i stedet for bilder. Slik sikrer du deg et personlig hjem. Mot en hvit vegg vil disse fugleasjettene fungere fint. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt

Porselensfigurer får deg kanskje til tenke mest på mormors pyntehylle, men både figurene og pyntehyllen er igjen en trend.

Gå etter de aller mest dekadente og ukurante. De uten stempel og en kongelig porselensfabrikk i ryggen er oftest de søteste og morsomste, og så koster de en brøkdel av porselensfigurene fra for eksempel Royal Copenhagen.

Sett figurene på pikerommet, eller på badet som et overraskende innslag.

Korsstingsbroderier

Gå i mormors fotsport og let etter sirlige korsstingsbroderier med fine motiver. De vil være søte på for eksempel barnerommet. Helt sant!

Å innrede med humor har lenge vært en trend.

Kult med keramikk

Vaser i brune og blågrønne nyanser i forskjellige størrelser og former er fine sammen, og materialet er en pen kontrast til samtidsdesign og nye møbler.

PYNT MED PORSELEN: Let etter rare proselensfigurer, som på bildet. Det funker - i den rette settingen, vel å merke.
PYNT MED PORSELEN: Let etter rare proselensfigurer, som på bildet. Det funker - i den rette settingen, vel å merke. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
LA DEM FÅ SKINNE: De ser ikke så innbydende ut der de står på loppemarkedet eller i bruktbutikken, men de kan bli det - i riktig setting.
LA DEM FÅ SKINNE: De ser ikke så innbydende ut der de står på loppemarkedet eller i bruktbutikken, men de kan bli det - i riktig setting. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
PÅ MOTEN IGJEN: Ja, du ser riktig - korssting er på moten igjen, og det kan faktisk bli et tøft innslag i hjemmet ditt.
PÅ MOTEN IGJEN: Ja, du ser riktig - korssting er på moten igjen, og det kan faktisk bli et tøft innslag i hjemmet ditt. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt

Leirskåler

Leirskåler i brune, rustikke farger, som tydelig bærer preg av hendene som har skapt dem, er vakkert - og myker opp på et stramt kjøkken.

Ha skålene stående fremme på en kjøkkenhylle og bruk dem for eksempel til å servere salater og nøtter i.

Vakkert stilleben

Den lille, blå vasen er egentlig en lysestake til 5 kroner. Med en enkel blomst i og satt sammen med en stor keramikkvase fra stillebenshop.dk, utgjør den et vakkert stilleben på badet. Vasken er fra madeamano.dk.

Teakskåler

Teakmøbler fra 50-tallet har vært ettertraktet lenge. Teak og rått, umalt tre er fortsatt hot.

Teakkommoder kan du få for noen hundrelapper, og du kan finne massevis av teakskåler fra 10-50 kroner.

KERAMIKK: Disse gamle vasene er fra Royal Copenhagen og Søholm, og kostet 10¿100 kroner pr. stk.
KERAMIKK: Disse gamle vasene er fra Royal Copenhagen og Søholm, og kostet 10¿100 kroner pr. stk. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
GJØR SMÅ KUPP: Den lille, blå vasen er egentlig en lysestake til fem kroner. Med en enkel blomst i og satt sammen med en stor keramikkvase fra stillebenshop.dk, utgjør den et vakkert stilleben på badet. Vasken er fra madeamano.dk.
GJØR SMÅ KUPP: Den lille, blå vasen er egentlig en lysestake til fem kroner. Med en enkel blomst i og satt sammen med en stor keramikkvase fra stillebenshop.dk, utgjør den et vakkert stilleben på badet. Vasken er fra madeamano.dk. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt
LEIRSKÅLER: Disse leirkålene er funnet i bruktbutikker for mellom fem og 40 kroner.
LEIRSKÅLER: Disse leirkålene er funnet i bruktbutikker for mellom fem og 40 kroner. Foto: FOTO: Tia Borgsmidt

Les også:

Fjern riper med en valnøtt

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i vår Inspirasjonsguide

Slik gir du tenåringsrommet et kult interiør

KNEKK LOPPEKODEN: Se skattene blant alt støvet. Med riktig styling blir dette bra!
KNEKK LOPPEKODEN: Se skattene blant alt støvet. Med riktig styling blir dette bra! Foto: FOTO: Tia Borgsmidt

Smarte tips til rimelig innredning

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning