Oppussing

Leiligheten ble splitter ny

Med liten plass er optimale oppbevaringsløsninger avgjørende.

LYST OG LUFTIG: Ved å rive vegger har familien fått en praktisk og funksjonell planløsning. Å tenke planløsning er noe av det viktigste når man skal renovere en leilighet, mener beboerne.
LYST OG LUFTIG: Ved å rive vegger har familien fått en praktisk og funksjonell planløsning. Å tenke planløsning er noe av det viktigste når man skal renovere en leilighet, mener beboerne. Foto: FOTO: Bård Jørgensen
Publisert Oppdatert
FØR: Slik så det ut i leiligheten før de satte i gang og pusse opp.
FØR: Slik så det ut i leiligheten før de satte i gang og pusse opp. Foto: Foto: Bård Jørgensen
SENTRALT OG PRAKTISK: Både mor og datter har stortrivdes fra første dag i leiligheten sentralt i Oslo.
SENTRALT OG PRAKTISK: Både mor og datter har stortrivdes fra første dag i leiligheten sentralt i Oslo. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Familien på Majorstua er absolutt ikke redd for å kaste seg ut i nye renoveringsprosjekter.

Ved å kjøpe en bolig der alt må pusses opp, får de det akkurat som de vil.

- Vi har gjerne mange preferanser og ønsker om hvordan vi skal bruke vårt hjem, og da er det ofte mest praktisk med oppussingsprosjekter, forklarer Carina Louise Dale.

Setter bort oppussingsjobben

Men selve jobben med oppussingen gjør de lite av selv. For mens de klekker ut planene om hvordan boligen skal bli, setter de bort det meste av jobben,

Det har de gjort også på de andre leilighetene de har pusset opp.

Et godt råd til dem som velger å sette bort oppussingsjobben, er å ha kontrakten med håndverkerne i orden før man starter opp.

Del

Lønnsomt å sette bort jobben

Leiligheten på Majorstuen kjøpte de i 2007. Da flyttet de fra St. Hanshaugen, også det opprinnelig et oppussingsprosjekt.

- Vi setter bort det meste av jobben - for vi har ti tommeltotter begge to. Man leser så mye om at det ikke lønner seg å kjøpe oppussingsprosjekter. Men økonomisk sett har vi kommet godt ut av det når vi har totalrenovert. Det har slettes ikke vært ulønnsomt, beskriver Dale.

Tenk planløsning

TENK PRAKTISK: Familien ønsket å ha et ekstra oppholdsrom/stue i stedet for en spisestue, siden en spisestue sjelden er i bruk.
TENK PRAKTISK: Familien ønsket å ha et ekstra oppholdsrom/stue i stedet for en spisestue, siden en spisestue sjelden er i bruk. Foto: Foto: Bård Jørgensen
FØR OG NÅ: Leiligheten har gjennomgått store endringer. Til venstre ser du leiligheten før, og til høyre etter. Leiligheten er markert med svake linjer. Paret har blant annet valgt å flytte kjøkkenet så de har fått åpen kjøkkenløsning. Dører og vegger er også flyttet på.
FØR OG NÅ: Leiligheten har gjennomgått store endringer. Til venstre ser du leiligheten før, og til høyre etter. Leiligheten er markert med svake linjer. Paret har blant annet valgt å flytte kjøkkenet så de har fått åpen kjøkkenløsning. Dører og vegger er også flyttet på. Foto: PLANTEGNING: Ing. J. A. Quamme - Arkitekt- og ingeniørtjenester

Paret har gjort seg noen nyttige erfaringer etter å ha tråkket "oppussingsløypa" flere ganger nå.

- Når man har begrenset med plass, som man gjerne har om man bor i leilighet i byen, handler det mye om å utnytte kvadratmeterne. Derfor er planløsningen virkelig alfa og omega, mener Carina Louise.

Familien er opptatt av optimale løsninger. Derfor valgte de å fjerne mange av veggene i leiligheten på Majorstuen, rett og slett for å skape drømmestedet.

- Det kan være nyttig å spørre seg hvordan du virkelig ville hatt det om du ikke hadde noen restriksjoner, sier hun.

Oppbevaring

Optimale oppbevaringslønsinger er nok et viktig stikkord.

- Sørg for optimale skapløsninger. Oppbevaringen er noe av det aller viktigste. Det gjør hverdagen så mye enklere.

Selv har Carina Louise blant annet et metallskap med uttallige små skuffer stående sentralt i stua. Det er kjøpt på butikken Purpur. Der får alt fra post til barneleker og annet krimskrams plass.

- Det er noe alle burde ha, for det rommer det utroligste, forteller hun.

Tenk bruk

Carina Louise råder også til å tenke på hvordan man ønsker å bruke rommene.

SMART OPPBEVARING: Gode oppbevaringsløsninger er gull verdt. Dette skapet i metall rommer det utroligste.
SMART OPPBEVARING: Gode oppbevaringsløsninger er gull verdt. Dette skapet i metall rommer det utroligste. Foto: Foto: Bård Jørgensen

- Det er liten vits i å ha et eget rom med spisestue, bare for å ha det, dersom rommet brukes bare en gang hver andre måned. Eller kjøkken i et eget rom i stedet for åpen løsning, som jo ofte gir mer lys og bedre romfølelse i boligen.

Hun forteller videre at et mobilt spisebord er praktisk.

- Det har vi tenkt på å ha flere ganger. Det er jo ikke så ofte man er mange til bords. Det går an å henge det opp på veggen, og gjøre et kunstverk ut av det. Dropper man et eget rom for spisestuen kan man heller ha et ekstra oppholdsrom som faktisk er i bruk.

Færre rom

Et annet råd fra Carina Louise er å se om det er mulig å slå sammen rom.

- Tidligere, som for eksempel på 70-tallet, var rommene veldig små. Små rom kan slås sammen helt eller delvis for å få litt størrelse på dem, utdyper hun.

LYST OG TRIVELIG: Et barnerom fortjener glade farger som her.
LYST OG TRIVELIG: Et barnerom fortjener glade farger som her. Foto: Foto: Bård Jørgensen

En åpen kjøkkenløsning gir for eksempel et luftig preg, i tillegg til at det er praktisk når man får besøk og vil skravle litt mens man gjør siste finish over kjelene.

FØR FORVANDLINGEN: Slik så badet ut før håndverkerne satte i gang.
FØR FORVANDLINGEN: Slik så badet ut før håndverkerne satte i gang. Foto: Foto: Privat

- Vi har valgt å dele leiligheten vår i to soner; én privat og én sosial. Soverommene og badet er i den private sonen, som vender mot en rolig bakgård. Resten av rommene inngår i den sosiale sonen.

Materialer og farger

Vet du at du skal bo i boligen i en begrenset periode, kan det være smart å tenke over valg av materialer og farger, og annet interiør som følger med kjøpet under salg.

- Vi visste jo at vi ikke skulle bli i denne boligen så lenge. Derfor var vi restriktive når vi valgte tapet, siden smaken ofte varierer, og tapet er noe man fort kan bli lei av. Vi valgte dessuten enkle, men ordentlige materialer, sånn som på gulvet.

Carina Louises blogg mywonderworldnr1 kan du lese mer om oppussingsprosessen.

Les også:

Ti tips til vellykket innredning

Gjør interiørkupp på nettet

To møbler blir ett

ETTER FORVANDLINGEN: Det er ikke lett å kjenne igjen badet hvis man sammenligner med hvordan det var. Dette oser spa og velvære.
ETTER FORVANDLINGEN: Det er ikke lett å kjenne igjen badet hvis man sammenligner med hvordan det var. Dette oser spa og velvære. Foto: Foto: Bård Jørgensen

Denne klokken er helt vanntett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning