Landlig interiør

Lise og Thomas kapret drømmehuset

Se deres landlige hjem med minner fra barndommen.

LANDLIG HJEM: Lise Stang-Jacobsen og Thomas Stang ønsket seg et landlig hjem. De fant det i et hus med en stor hage som minnet om barndommens somre.
LANDLIG HJEM: Lise Stang-Jacobsen og Thomas Stang ønsket seg et landlig hjem. De fant det i et hus med en stor hage som minnet om barndommens somre. Foto: FOTO: Liv Sandvik Jakobsen
Publisert Oppdatert
FAMILIEN STANG-JACOBSEN: Thomas Stang og Lise M. Stang-Jacobsen ønsker å bruke mye tid med barna når de ikke er på jobb. I hagen er det plass å boltre seg for både liten og stor.
FAMILIEN STANG-JACOBSEN: Thomas Stang og Lise M. Stang-Jacobsen ønsker å bruke mye tid med barna når de ikke er på jobb. I hagen er det plass å boltre seg for både liten og stor. Foto: FOTO: Liv Sandvik Jakobsen

Lise M. Stang-Jacobsen og Thomas Stang

YRKE: Lise har bakgrunn som kokk og fra helsevesenet, men jobber i dag frilans som stylist/journalist, blant annet i Lev Landlig. Thomas er tollinspektør.

BOR: På Ambjørnrød i Fredrikstad.

FAMILIE: Barna Lilja-Aurora er 5 år og Samuel Johan er 2,5 år.

PLANER: Paret jobber stadig med å ferdigstille huset, og denne sommeren skal en kjøkkenhage lages.

LES MER: Lises blogg: hverdagslykkelise.blogspot.com og på instagram: @hverdagslykkelise

De hadde kjørt forbi huset med den store hagen flere ganger i sin søken etter et landlig hjem.

Det skilte seg ut der det lå for seg selv i solsiden, og en tanke hadde raskt slått rot i dem: Tenk om det kunne blir deres en dag!

Men huset var slett ikke til salgs og paret fortsatte å lete etter en plass de kunne skape et hjem.

- Vi ønsket at barna våre skulle vokse opp i et roligere tempo i landlige omgivelser, sier Lise M. Stang-Jacobsen til interiørmagasinet Lev Landlig.

Hun vokste selv opp i et hus med stor hage, der klatring i trær, bygging av hytter og det å smake sommerens glassepler var en del av barndommens virkelighet.

- Vi løp stadig over tunet til farmor også, mimrer Stang-Jacobsen.

- Vi var nemlig så heldig at hun bodde i nabohuset, legger hun til og smiler.

Drøm i oppfyllelse

Selv om huset med hagen ikke var til salgs, klarte ikke paret å få drømmehuset ut av hodet.

- Vi kom stadig tilbake til Ambjørnrød, forteller Stang.

Plassen ligger like utenfor Fredrikstad by med skog og mark som en naturlig ramme rundt gårder og tun. Herfra er det kort vei til både strender og skjærgård.

- Da vi en dag til vår store glede fikk se at huset var til salgs, trengte vi ikke nøle, konstaterer han.

Paret var de første som troppet opp på visning i sterk visshet om at dette var deres hjem. Det var mange som var interessert og ingen selvfølge at ekteparet skulle være de heldige, men etter noen nervepirrende måneder og flere visninger slo de inn det avgjørende budet.

Da overtagelsen var et faktum våren 2013, kunne de sette i gang oppussingen. For sveitserhuset fra 1890 trengte sårt en skikkelig behandling etter diverse runder med modernisering på 60-tallet.

Teakdører og vegg-til-vegg-tepper måtte vike for en langt mer lys og nostalgisk stil.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAFFEHJØRNET: Paret har tatt bort all murpuss fra den gamle og røffe teglsteinsmuren på kjøkkenet. Møblene hører opprinnelig ikke sammen, men står likevel i stil. Her går ofte praten lett over en kaffekopp. STUE FULL AV SKATTER: Stuen er full av bruktfunn. Det store speilet fant Lise i en bruktbutikk. Sofaen er fra Ikea, men for å gjøre den lysere og mer personlig, har Lise lagt et teppe i den. Den gamle Budalsgyngestolen er kjøpt av ei venninne.
KAFFEHJØRNET: Paret har tatt bort all murpuss fra den gamle og røffe teglsteinsmuren på kjøkkenet. Møblene hører opprinnelig ikke sammen, men står likevel i stil. Her går ofte praten lett over en kaffekopp. STUE FULL AV SKATTER: Stuen er full av bruktfunn. Det store speilet fant Lise i en bruktbutikk. Sofaen er fra Ikea, men for å gjøre den lysere og mer personlig, har Lise lagt et teppe i den. Den gamle Budalsgyngestolen er kjøpt av ei venninne. Foto: FOTO: Liv Sandvik Jakobsen

Bygde ut loftet

Stang og Stang-Jacobsen begynte oppussingen med andre etasje, godt hjulpet av Lises pensjonerte byggmester-pappa. Han var til stor hjelp da andreetasjen skulle innredes.

Lise blander gjerne stil og form, og får det hele til å harmonere på sjarmerende vis. Mormortradisjonell klokkestreng og broderte puter finner sin plass i det lyse og nostalgiske miljøet.
Lise blander gjerne stil og form, og får det hele til å harmonere på sjarmerende vis. Mormortradisjonell klokkestreng og broderte puter finner sin plass i det lyse og nostalgiske miljøet. Foto: FOTO: Liv Sandvik Jakobsen

Råloft ble forvandlet til toalett, loftstue og tre soverom. Et av dem med full takhøyde og synlige bjelker.

- Vi ønsket et lyst og luftig rom, forklarer Stang-Jacobsen og viser vei inn i det sjarmerende foreldresoverommet.

I sentrum troner sengen, og det store vinduet er som en lysende sengegavl å regne. For å utnytte plassen, ble det i kneveggene bygget praktiske skap, og det er nok kvadratmeter til flere sjarmerende og nyttige møbler i rommet.

I hovedetasjen har paret innredet to stuer, kjøkken, et bad og en trappegang. Alle i matchende nordisk landstil.

- I stuen valgte vi svensk tapet fra Borås, forteller Stang-Jacobsen.

- Jeg er så glad i blått og hvitt. Det går igjen i alt fra tapeter og møbler til serviser, legger hun til.

Tid og rom for mat

For mange er kjøkkenet husets hjerte, og familien Stang-Jacobsen er intet unntak. Her bruker de mye tid, både foran grytene og ved det koselige sekskantede kjøkkenbordet.

- Vi ønsket å skape en landlig atmosfære, og fikk en lokal møbelsnekker til å lage en plassbygget kjøkkeninnredning for oss, forklarer Stang-Jacobsen til Lev Landlig.

Alt ble bygget på moduler fra Ikea og malt i en ren og lys blåfarge. Åpne hyller tilfører rom og luft, og på kjøkkenbenken ligger ofte grønnsaker og frukt fra hagen.

I dag ligger rabarbra og epler klare til en enkel og deilig sommerpai.

- Som kokk er jeg opptatt av å lage mat med ekte råvarer. Jeg vil lære barna verdien av god mat, smiler Stang-Jacobsen.

På tunet tripper hønene rundt og hver dag kan den vesle familien sanke inn egg til dagens matlaging. Lise forklarer videre at mat laget fra grunnen av slett ikke behøver å ta lengre tid enn den fra pose og boks.

- Og så er det viktig med dessert. Jeg spiste alltid to desserter da jeg var liten, ler hun.

Artikkelen fortsetter under bildene.

KJØKKENET: Kjøkkenet er bygget av en lokal snekker på skrog fra Ikea. Åpne hyller gir lys og romfølelse. Fargen på kjøkkeninnredningen har kode S 1005-B. NOSTALGISK: Norgesglass, tresleiver og gamle porselensboller er den del av hverdagen i dette huset. På kjøkkenbenken ligger det klart ingredienser, en del av dem fra hagen, til dagens dessert.
KJØKKENET: Kjøkkenet er bygget av en lokal snekker på skrog fra Ikea. Åpne hyller gir lys og romfølelse. Fargen på kjøkkeninnredningen har kode S 1005-B. NOSTALGISK: Norgesglass, tresleiver og gamle porselensboller er den del av hverdagen i dette huset. På kjøkkenbenken ligger det klart ingredienser, en del av dem fra hagen, til dagens dessert. Foto: FOTO: Liv Sandvik Jakobsen
SJARMERENDE SPISESTUE: Spisestuen er møblert med bruktfunn av mange slag. Lise liker at møblene får beholde sin opprinnelige sjarm. Ved det store og kraftige eikebordet inntar ofte familien sine måltider. SKJENK MED PERSONLIGHET: Skjenken i spisestuen fant Lise i en bruktbutikk og planen var å male den. Etter å ha rengjort den og plassert den i stuen inntil tapetet fra Borås, er hun overbevist. Den ådrede og ærverdige skjenken skal få beholde sin personlighet.
SJARMERENDE SPISESTUE: Spisestuen er møblert med bruktfunn av mange slag. Lise liker at møblene får beholde sin opprinnelige sjarm. Ved det store og kraftige eikebordet inntar ofte familien sine måltider. SKJENK MED PERSONLIGHET: Skjenken i spisestuen fant Lise i en bruktbutikk og planen var å male den. Etter å ha rengjort den og plassert den i stuen inntil tapetet fra Borås, er hun overbevist. Den ådrede og ærverdige skjenken skal få beholde sin personlighet. Foto: FOTO: Liv Sandvik Jakobsen

En hage fylt av liv

Stang-Jacobsen fikk huset de ønsket seg. Nå gleder de seg til å realisere drømmene og planene de har både for huset og hagen.

BADET: På badet har paret valgt å legge panel på veggene og historiske fliser på gulvet. Badekaret med løveføtter er fra Westerbergs og gamle trestoler og blondegardin i vinduet gir stemningen som hele familien trives med.
BADET: På badet har paret valgt å legge panel på veggene og historiske fliser på gulvet. Badekaret med løveføtter er fra Westerbergs og gamle trestoler og blondegardin i vinduet gir stemningen som hele familien trives med. Foto: FOTO: Liv Sandvik Jakobsen

- De som bodde her før oss, var både glade i og flinke med hagen. Nå er det vår tur, smiler Stang-Jacobsen og forteller om planene om en bugnende grønnsakhage.

I tillegg til hva den store hagen nå rommer av epler, rips, pærer, kirsebær og plommer, vil paret etter hvert også plante bringebærbusker og bytte ut noen av de eldste trærne.

Men først og fremst skal den store hagen fylles med liv og nye barndomsminner for Lilja og Samuel. For Stang-Jacobsen er det viktig å være der for barna sine.

- Jeg vil at vi skal være til stede for dem, sier hun ettertenksomt. I hagen kan barna boltre seg fritt, klatre i de krokete frukttrærne og ha med venner hjem.

- Jeg vil være den mammaen som har tid. Den som alle ungene i gata kommer løpende til for å få saft og boller, legger Stang-Jacobsen til med et lunt smil.

SOVEROMMET: Tapetet på soverommet er fra Borås og understreker sommerfølelsen man får i dette huset. Også her på den gamle speilkommoden har Lise plassert en bukett blomster fra hagen. Foreldrenes soverom er like stort som bredden på huset. Her inne har de åpnet helt til loftet og skråtaket gir god romfølelse. Lampen i taket er fra Ellos.
SOVEROMMET: Tapetet på soverommet er fra Borås og understreker sommerfølelsen man får i dette huset. Også her på den gamle speilkommoden har Lise plassert en bukett blomster fra hagen. Foreldrenes soverom er like stort som bredden på huset. Her inne har de åpnet helt til loftet og skråtaket gir god romfølelse. Lampen i taket er fra Ellos. Foto: FOTO: Liv Sandvik Jakobsen
SOMMERHAGE: Lise og Thomas har et stort ønske om at barna skal ta med seg mange gode og solide minner fra barndommen i den frodige hagen, men de vil heller ikke glemme å være til stede akkurat nå. En måte å gjøre det på er å nyte en dessert i hagen! SAFTPAUSE: Samuel har ett og annet å lære av storesøster Lilja. Blant annet å drikke saft fra porselenskopper. Det vesle kafébordet står plassert rett utenfor lekestuen til søskenparet.
SOMMERHAGE: Lise og Thomas har et stort ønske om at barna skal ta med seg mange gode og solide minner fra barndommen i den frodige hagen, men de vil heller ikke glemme å være til stede akkurat nå. En måte å gjøre det på er å nyte en dessert i hagen! SAFTPAUSE: Samuel har ett og annet å lære av storesøster Lilja. Blant annet å drikke saft fra porselenskopper. Det vesle kafébordet står plassert rett utenfor lekestuen til søskenparet. Foto: FOTO: Liv Sandvik Jakobsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning