lage bålpanne

Lag en bålpanne på ti minutter

Slik lager du en bålpanne av terracottakrukken du ikke bruker.

LAGE BÅLPANNE: Lag en stor eller liten bålpanne og sett den på terrassen din. Den kan brukes hele året.
LAGE BÅLPANNE: Lag en stor eller liten bålpanne og sett den på terrassen din. Den kan brukes hele året. Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Her kan du lage deg en bålpanne helt etter egne mål og ønsker. Den er helt vedlikeholdsfri, ruster ikke, og kan stå ute hele året.

Lage bålpanne

- De typiske hardbrente, keramiske krukkene er det som duger til bålpanner, forklarer daglig leder Bente Grønlund hos Ballerud hagesenter.

- Det finnes ingen garanti for at krukken ikke sprekker når du tenner opp i den, men går du for denne typen er sjansen minimal. Du kjenner det gjerne på vekta, disse er mye tyngre enn de nyere typene i lette materialer. De er gjerne produsert i Vietnam eller Malaysia, avslutter Grønlund.

Du kan bruke høye krukker eller lave krukker. Skal du også bruke den til grilling er det lurt å ta utgangspunkt i grillristen for å finne en med riktig diameter.

Pass på at det er et hull i bunnen slik at den ikke fyller seg med vann. Det hullet kan du også borre om det kniper. Da bruker du et vanlig hullbor bergnet på fliser.

Les også: Slik lager du en trapp til terrassen

Litt graving

Foto: Foto: Øivind Lie

Grav unna litt under og bruk et vater slik at krukka blir stående rett og fint.

Fyll på sand

Sanden har to funksjoner. Den gir bedre varmefordeling slik at krukka ikke sprekker. I tillegg kommer bunnen der du fyrer i passe høyde, omtrent 15 centimeter under kanten.

Foto: Foto: Øivind Lie

Før du griller kan du også bruke sanden til å lage forskjellige nivåer slik at du kan regulere varmen.

Foto: Foto: Øivind Lie

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning