Klassiske lamper

Etter nesten 100 år er disse lampene fremdeles like relevante

Når formene og materialene stemmer, blir lamper nesten som kunst, og vel verdt å investere i.

KLASSIKER: Pendellampen  PH 3 1/2 -3 ble 
designet på 1920-tallet, men oppleves relevant og tidsriktig også i dag, den er et godt bevis på 
at gjennomtenkt design varer evig.
KLASSIKER: Pendellampen PH 3 1/2 -3 ble designet på 1920-tallet, men oppleves relevant og tidsriktig også i dag, den er et godt bevis på at gjennomtenkt design varer evig. Foto: FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert

En lampe kan endre et helt rom. Naturligvis fordi den lyser opp, men også fordi den kan være et blikkfang eller skulptur som hever interiøret. God design varer lenge og holder seg relevant, derfor vil du sjelden tape penger på å investere i en lampeklassiker.

Men hvordan finner du frem til den lampen eller lampene som passer akkurat deg?

- Da jeg begynte å jobbe med belysning ble jeg fristet til å skaffe meg lamper med en gang, forteller Helle Berg Olsen, produktdesigner og prosjektleder hos Expo Nova Lys i Oslo.

- Heldigvis hadde jeg en klok kollega som rådet meg til å vente minst ett år for å la hodet og øynene få jobbe litt lenger. Liker du fremdeles formen, materialet, fargen og teksturen etter at det har gått litt tid vil du mest sannsynlig også kunne leve med lampen i mange år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TIL VENSTRE: Lampen Oslo Wood ble designet av Ove Rogne for Northern Lighting i 2006. Den er inspirert av hvordan trærne filtrerer lyset i marka rundt Oslo. Den har også subtile referanser til lamper med bevegelige tekstilskjermer fra 50- og 60 tallet. TIL HØYRE: Den dekorative pendelen Melecula ville ikke vært den samme uten pærene med de glødende trådene, kr 2000, housedoctor.com.
TIL VENSTRE: Lampen Oslo Wood ble designet av Ove Rogne for Northern Lighting i 2006. Den er inspirert av hvordan trærne filtrerer lyset i marka rundt Oslo. Den har også subtile referanser til lamper med bevegelige tekstilskjermer fra 50- og 60 tallet. TIL HØYRE: Den dekorative pendelen Melecula ville ikke vært den samme uten pærene med de glødende trådene, kr 2000, housedoctor.com. Foto: FOTO: Produsentene.

Bruk lamper som dekor

For en designlampe kan tilføre karakter til et rom på en helt annen måte enn det andre møbler kan.

- I tillegg til formen og materialet den er laget av, får du den ekstra opplevelsen som lyseffekten gir. Sammen med teknisk lys kan du bruke dekorative lamper til å modellere rommet og skape stemning. Noen lamper har åpen lyskilde, andre filtrerer lyset gjennom glass, tekstil, metall eller papir. Ved å ikke la alle flater i rommet bli belyst på samme måte vil du få fine overganger mellom lys og skygge. Dette gir spennende overflater og et levende rom.

Lamper som skal vare i mange år må være laget av gode materialer, og prisen kan ofte si noe om kvaliteten. Designkopier vil aldri kunne måle seg med originalen.

- Mange forstår ikke hvilken jobb som ligger bak å utvikle et produkt, finne materialer og få det i produksjon. Jeg har sett mange dårlige kopier som ikke fungerer slik de skal og som lett går i stykker. For i en skikkelig designprosess handler det ikke bare om utseende, det handler også om funksjon og holdbarhet, sier Berg Olsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LAKRISLISSER: Er det en klatreplante? Eller kanskje lakrissnører? Det må være lov å stille spørsmålet når man ser lampen Aim, signert brødrene Ronan og Erwan Bouroullec. Opprinnelig ble lampen skapt til en utstilling, men ble plukket opp og satt i produksjon av Flos. Lampene kan justeres og tilpasses nesten i det uendelige.
LAKRISLISSER: Er det en klatreplante? Eller kanskje lakrissnører? Det må være lov å stille spørsmålet når man ser lampen Aim, signert brødrene Ronan og Erwan Bouroullec. Opprinnelig ble lampen skapt til en utstilling, men ble plukket opp og satt i produksjon av Flos. Lampene kan justeres og tilpasses nesten i det uendelige. Foto: FOTO: Produsentene.

Vær bevisst når du velger

Originale designklassikere produseres i stort volum i dag, så hvis drømmen er originale eldre lamper, er auksjonssider og bruktbutikker stedet å lete. Prisene ligger ofte høyt, noe som indikerer at god design holder seg i verdi. Men er det som å investere i kunst?

Morten Skjærpe Knarrum

Morten Skjærpe Knarrum, utgjør en av to i designduoen Morten & Jonas. De er blant annet kjent for lampen Bake me a Cake for Northern Lighting. I år kom også lampen Morse i produksjon hos Bolia.

Hva er din favorittlampe gjennom tidene, og hvorfor akkurat den?

– Det må bli Semi Pendant designet av Claus Bonderup og Torsten Thorup for Gubi. Det er så mange å velge mellom, men den lampen synes jeg har en fantastisk nydelig, klassisk form og linjer. Jeg blir aldri lei den.

Hvilken nyere lampe mener du har fremtidig klassikerstatus?

 – Bordlampen Cheshire fra Gamfratesi. Formen har en snert og eleganse over seg, en karakteristisk form som jeg liker godt. Jeg håper den kan bli en fremtidig klassiker. Det fortjener den.

- Det kan være det. Men vær bevisst når du velger og snakk gjerne med eksperter. Se på andre ting samme designer har gjort, hvilken vei går han eller hun? Er det en one-off, eller vil designeren prege designverdenen i årene fremover. Det viktigste er at du liker produktet og følger magefølelsen din. Det produktet du kjøper skal passe inn med andre lamper og møbler, så man må også ta hensyn til helheten i rommet. Enkelte produsenter, som blant annet Louis Poulsen, er også flinke til å lage såkalte «limited editions» av lamper, og de vil definitivt holde seg i verdi, forklarer Berg Olsen.

Hva bør man se etter når man skal investere i en designlampe?

- Det er viktig å tenke på hvilke tekniske og materielle muligheter som var tilgjengelig på den tiden lampen ble skapt. Var den forut for sin tid? Brukte designeren en revolusjonerende ny teknikk eller materiale? Det er selvfølgelig lett å se tilbake i tid for å finne klassikerne, men det skjer utrolig mye spennende her og nå også. Se for eksempel på bordlampen Yoko, designet av norske Anderssen Voll for Italienske Foscarini. Det er en lampe som har et tidløst design med moderne materialer som flere og flere finner interessant, den er ikke prangende og kan absolutt bli en lampe som står frem i årene som kommer.

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.

FRA VENSTRE ØVERST: Pelledesigns.com kr 46 195, room21.no kr 18 500, Konsthantverk.com kr 2200. FRA VENSTRE NEDERST: Overstock.com kr 1192, Bloomingville.com kr 1899, Beut.co.uk.
FRA VENSTRE ØVERST: Pelledesigns.com kr 46 195, room21.no kr 18 500, Konsthantverk.com kr 2200. FRA VENSTRE NEDERST: Overstock.com kr 1192, Bloomingville.com kr 1899, Beut.co.uk. Foto: FOTO: Produsentene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning