Fargeglad jul

Julepynt i alle verdens farger

Hvert år henges det opp nye hjerter og stjerner.

SOFA OG SENG: Det er massevis av plass til at hele familien kan slenge seg ned på de to madrassene. Om dagen brukes de som sofaer, men om natten forvandles de til senger. På det gamle vitrineskapet henger julehjerter av Julie Dausell, og en rød Eames-gyngestol sørger for ekstra sitteplass.
SOFA OG SENG: Det er massevis av plass til at hele familien kan slenge seg ned på de to madrassene. Om dagen brukes de som sofaer, men om natten forvandles de til senger. På det gamle vitrineskapet henger julehjerter av Julie Dausell, og en rød Eames-gyngestol sørger for ekstra sitteplass. Foto: Foto: Tia Borgsmidt
Publisert Oppdatert

Møt Anne D. Langhøj

Keramiker Anne D. Langhøj og mannen Frank Langhøj bor i en bygård i Århus sammen med barna Cille på 13, Fie Alberte på 11 og Alfred på seks år. Leiligheten er på 83 kvadratmeter, og er herskapelig med overdådig stukkatur, karnapper og fantastisk utsikt. I kjelleren i samme gård har Anne keramikkverksted og utsalg.

Hva er det viktigste med julen for dere?

Det viktigste er å glede hverandre, og all hyggen. Alle stearinlysene, lekre kaker og gavene som vi gir og kjøper i løpet av desember. Vi nyter å ha leiligheten full av venner, familie og mange barn.

Har dere noen juletradisjoner som dere har tatt med fra egen barndom?

Alle luktene, de gamle kakeoppskriftene og tradisjonene fra julaften har vi tatt med oss. Men den viktigste tradisjonen vår er at vi lager ting og pynter opp leiligheten. Vi finner også alltid et skjørt tre i skogen som står og pynter opp hele desember. Vi koser oss med hjemmebakte kaker og godterier, og hver kveld samles familien til julekalenderen på tv, kalenderlyset tennes og roen senker seg.

Forandrer dere ofte på interiøret?

Vi har ikke mange ting, men det vi har elsker vi høyt. Mannen min og jeg har samlet på designmøbler siden vi var 21 år, og vi har kjøpt alle møblene våre sammen. Jeg elsker å ommøblere, og å male de antikke møblene i nye farger. Leiligheten er helt hvit. Det gjør at jeg kan jobbe som på et lerret, hele stemningen i leiligheten kan endres ved å forandre fargepaletten. Ellers skifter jeg ofte ut lysestaker, vaser og fat og skaper nye stilleben.

Hos Anne Langhøj kommer julen i alle farger. Og hvert år lager familien nye hjerter og stjerner, som de henger opp sammen med pynten fra i fjor.

- Jeg er en fargejunkie, sier Anne Langhøj.

Fasinasjonen og avhengigheten av farger viser seg i det samme døren åpnes. Entrégulvet er malt knall grønt, og loppelampene fra Verner Panton er røde og oransje. Leilighetens øvrige rom er til gjengjeld hvite og rene som et vinterlandskap.

Del

Lys grunntone

Den lyse grunntonen er et bevisst valg, fordi leiligheten er liten med tanke på å huse en familie på fem.

Fargeklattene skifter med årstidene. Om sommeren er det de lyse pastellfargene og grøftekantbukettenes tid. Om vinteren kommer de ville og muntre pangfargene fram. Og det gjelder også julen. Den holder seg ikke bare til klassisk tradisjonsrød, men er fiolett, blå, rosa, grønn, rød, gul, oransje. Ja, nærmest alle farger man kan forestille seg.

Luciatog i oppgangen

- Det skal være morsomt, det skal være fargerikt, og det skal være fantasifullt, sier Anne Langhøj om julepyntingen sin.

- Jeg elsker å eksperimentere, og selv om jeg er glad i tradisjoner, liker jeg best når de blir snudd på hodet.

Kjøkken fylt med leire og maling

Anne Langhøj er utdannet keramiker, men jobber også med billedkunst. Inspirasjon, både til julepynt og til tingene hun lager resten av året, finner hun på messer, loppemarkeder og kunstutstillinger i Barcelona, Berlin, Amsterdam, København og Århus.

Men først og fremst lager hun pynten selv. Og selvfølgelig sammen med barna sine.

Før i tiden foregikk det i kjøkkenet, som ble fylt med leire og maling, men etter hvert er utfoldelsene flyttet til mer praktiske omgivelser i verkstedet, som ligger i kjelleren i gården hun bor i.

Kakebaking og keramikk

DEKORATIV URO: Denne uroen kan man enkelt lage selv.
DEKORATIV URO: Denne uroen kan man enkelt lage selv. Foto: Foto: Tia Borgsmidt

Annes juleforberedelser starter idet høsten setter inn. Ideene bobler fram og tar form. I månedsskiftet oktober/november samler hun venner og familie i verkstedet, til storproduksjon av julepynt.

FLISMOSAIKK: Disse har Anne lagd og satt opp selv. Har man hang til pasteller, kan man selvfølgelig også eie en rosa pepperkvern. Denne er fra Box De Lux.
FLISMOSAIKK: Disse har Anne lagd og satt opp selv. Har man hang til pasteller, kan man selvfølgelig også eie en rosa pepperkvern. Denne er fra Box De Lux. Foto: Foto: Tia Borgsmidt

- Det er akkurat som å lage småkaker, sier Anne.

Og barna lager ofte de fineste og mest inspirerende tingene, fordi de er kreative og impulsive og ikke henger fast i noen ideer om hvordan tingene skal være. Gjennom årene har det blitt mye pynt, og de små kunstverkene blir funnet fram hvert år. De blir likevel aldri helt som året før, for hvert år blir de fornyet med nye morsomme oppheng. I år er det murertråd og skinnsnorer i glade knallfarger som gjelder.

- Faktisk reagerer barna mine litt på det med fargene, forteller Anne.

- Cille sa nylig: Mor, vet du at julen bare har tre farger, og at det er blå, grønn og rød? Det er jo som om det er sommer her oppe.

Les også:

Stylistenes tips til julepynt

SELVHUGGET TRE: Familien hugger alltid sitt eget juletre. Hva slags tre de har skifter fra år til år. Juletreteppet er fra 1000 Ting.
SELVHUGGET TRE: Familien hugger alltid sitt eget juletre. Hva slags tre de har skifter fra år til år. Juletreteppet er fra 1000 Ting. Foto: Foto: Tia Borgsmidt
INNREDNING PÅ LITEN PLASS: Når kvadratmeterne er sparsomme, må fantasien tas i bruk, og her er plassen utnyttet maksimalt med snekkerbygde hemser under taket.
INNREDNING PÅ LITEN PLASS: Når kvadratmeterne er sparsomme, må fantasien tas i bruk, og her er plassen utnyttet maksimalt med snekkerbygde hemser under taket. Foto: Foto: Tia Borgsmidt
OVERRASKELSESEFFEKT: Det knall grønne gulvet i entreen ble valgt for å få inn en overraskelseseffekt, og fordi det spiller sammen med de grønne tonene på kjøkkenet. Knaggrekken er Eames' klassiske Hang It All, og lampen er fra Louis Poulsen.
OVERRASKELSESEFFEKT: Det knall grønne gulvet i entreen ble valgt for å få inn en overraskelseseffekt, og fordi det spiller sammen med de grønne tonene på kjøkkenet. Knaggrekken er Eames' klassiske Hang It All, og lampen er fra Louis Poulsen. Foto: Foto: Tia Borgsmidt
FARGERIKT: Kjøkkenet bærer også preg den samme fargegleden som ellers i huset.
FARGERIKT: Kjøkkenet bærer også preg den samme fargegleden som ellers i huset. Foto: Foto: Tia Borgsmidt

Slik lager du julekuler med egne bilder

Inspirasjon til julepynten

Oppskrift på perfekt ribbe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning