HUS VED SJØEN:

Jeanette og Ivar drømte om sjøhytte, men det var altfor dyrt. Så fikk de en idé

De drømte om en sjøhytte, men det er ikke akkurat billig. I stedet solgte Jeanette og Ivar huset sitt og flyttet til ukjente trakter i Sande. At de endte med helårsbolig her, har de aldri angret på.

FALT PLADASK: Jeanette og Ivar visste ingenting om Bjerkøya før de kom hit på visning og falt pladask. Og for den som måtte lure: Ivar Ballangrud er i slekt med skøyteløperen med samme navn. OL-vinneren fra 1936 var Ivars grandonkel.
FALT PLADASK: Jeanette og Ivar visste ingenting om Bjerkøya før de kom hit på visning og falt pladask. Og for den som måtte lure: Ivar Ballangrud er i slekt med skøyteløperen med samme navn. OL-vinneren fra 1936 var Ivars grandonkel. Foto: Jeanette Bækkevold.
Sist oppdatert

Det er sommer på Bjerkøya i Sande. Jeanette Ballangrud (52) nyter livet på den vestvendte terrassen hvor det er flott utsikt mot fjorden og Holmestrand på den andre siden.

Her bor hun sammen med ektemannen Ivar Ballangrud (54). Begge er fra Jevnaker, og har holdt sammen siden de var tidlig i tenårene. Et pliktår i politiet for Ivars del førte dem til Mjøndalen utenfor Drammen, men i stedet for å reise tilbake til Jevnaker etter endt tjeneste, ble de værende i 23 år.

Les også: Ragni og Tord vurderte å kjøpe leilighet i Oslo – i stedet tok de et uvanlig valg

Falt pladask

Jeanette Ballangrud (52) og Ivar Ballangrud (54).

Hva?

Hus ved sjøen.

Hvor?

På Bjerkøya i Sande

Se mer

– Vi stortrivdes i Mjøndalen, men da barna var blitt voksne og huset litt for stort, begynte vi å vurdere leilighet i Drammen i stedet. I tillegg hadde vi lyst på hytte ved kysten, men det er jo fryktelig dyrt, så det anså vi som ganske urealistisk, forteller Jeanette.

Ivar fulgte med på Finn og fant et hus i Sande han tenkte kunne være noe å ta en titt på.

– Jeg skal ikke til Sande, sa jeg, men lot meg overtale til å bli med på visning. Jeg kjente egentlig ikke Sande særlig godt, hadde bare vært i området én gang før, men da vi kjørte over moloen til Bjerkøya, en øy jeg aldri hadde hørt om før, ble jeg stille. Her kunne jeg faktisk tenke meg å bo!

Annonsen var nettopp lagt ut, og det var egentlig ikke visning før om et par uker, så de lusket rundt på eiendommen, snakket med en nabo, tittet inn gjennom vinduene og falt pladask for både huset og stedet.

For dette var helt perfekt – hva skal man med hytte ved sjøen når man faktisk kan ha hus så å si i vannkanten?

Les også(+): Før kunne vi kjøre helt frem til hytta, men nå har kommunen bestemt at vi må gå gjennom ulendt terreng. Har du noe råd?

HUSET VED SJØEN:

– Vi hadde lyst på hytte ved kysten, men det er jo fryktelig dyrt, så det anså vi som ganske urealistisk, forteller Jeanette. Så fant de Villa Himmelblå. Huset ligger vakkert til på Bjerkøya i Sande i Holmestrand kommune.
HUSET VED SJØEN: – Vi hadde lyst på hytte ved kysten, men det er jo fryktelig dyrt, så det anså vi som ganske urealistisk, forteller Jeanette. Så fant de Villa Himmelblå. Huset ligger vakkert til på Bjerkøya i Sande i Holmestrand kommune. Foto: Jeanette Bækkevold.

– Det beste vi har gjort

Det endte i alle fall med at de fikk kjøpt huset, og gleden var stor også for datteren Victoria (28) og sønnen Bror (26), som begge har kommet flyttende til Sande siden den gang. Victoria bor med mann og barn i en enebolig, mens Bror har kjøpt seg leilighet i et nytt kompleks på Nordre Jarlsberg.

På Bjerkøya er det om lag 100 eneboliger og en tilsvarende mengde hytter, og Jeanette og Ivar har hyttenaboer på to kanter og en fastboende nabo på en tredje. Her er det stort sett milde vintre med lite snø, og sommeren er lang og solrik.

– Å kjøpe dette huset er det beste vi har gjort. Det var selvfølgelig trist å forlate Mjøndalen, men det er jo bare 40 minutter unna, så det er lett å holde kontakten med gamle venner, og det er ekstra hyggelig å invitere dem hit.

Huset i Mjøndalen ble raskt solgt, til alt overmål med innbo.

– Kjøperne var interessert i å overta alt fra møbler til gardiner og pyntegjenstander, så vi tok med oss senga, spisestuestolene, arvegods og personlige eiendeler. Dermed kunne vi starte helt på nytt da vi skulle innrede dette huset.

Les også: Slik får du basseng i hagen – og tabbene du bør unngå

EGEN BLÅFARGE: Ivar og Jeanette startet omtrent på nytt da de skulle innrede det nye huset. Blåfargen på stueveggen har Jeanette blandet selv. Sofaen er fra Trademax, og bordet fra Home & Cottage. Maleriet har datteren Victoria kjøpt av en gatekunstner i Rio.
EGEN BLÅFARGE: Ivar og Jeanette startet omtrent på nytt da de skulle innrede det nye huset. Blåfargen på stueveggen har Jeanette blandet selv. Sofaen er fra Trademax, og bordet fra Home & Cottage. Maleriet har datteren Victoria kjøpt av en gatekunstner i Rio. Foto: Jeanette Bækkevold.

Laget ekstra spisestue

Villaen, som er 151 kvadratmeter stor og på ett plan, er bygget i 2003, og innvendig har de ikke gjort så mye mer enn maling og tapetsering. At gulvene er nokså slitte, synes Jeanette er en fordel.

– Jeg synes det er deilig at vi ikke trenger å være redde for å lage riper i gulvet. Her er det bare å danse på stiletthæler. Jeg er ikke så nøye på ting, og jeg er temmelig impulsiv. Det som skal gjøres, skulle helst vært gjort i går, sier Jeanette og ler.

– Ivar, derimot, er et petimeter. Hvis jeg vil ha noe gjort, begynner jeg bare, for da vet jeg at han overtar og fullfører slik han vil at det skal gjøres. Hvis ting ikke er helt perfekt og i vater, begynner han å svette.

Utestuen på den store terrassen hadde bare tak da de overtok eiendommen. Den er nå bygget inn med vegger og glassdører.

– Om sommeren er den sval, resten av året er den varm og koselig og fungerer som en ekstra spisestue. Vi spiser faktisk middag her ute de fleste dagene fra påske og til langt utpå høsten.

UTESTUE: – Vi spiser faktisk middag her ute de fleste dagene fra påske og til langt utpå høsten, forteller Jeanette. Skyvevinduene er fra Grønt fokus.
UTESTUE: – Vi spiser faktisk middag her ute de fleste dagene fra påske og til langt utpå høsten, forteller Jeanette. Skyvevinduene er fra Grønt fokus. Foto: Jeanette Bækkevold.
BRYTEVEGG: Kjøkkeninnredningen fra Crown er som den var da de overtok huset. Den ene veggen har et stort felt malt i fargen Cashmere.
BRYTEVEGG: Kjøkkeninnredningen fra Crown er som den var da de overtok huset. Den ene veggen har et stort felt malt i fargen Cashmere. Foto: Jeanette Bækkevold.
ROLIG ATMOSFÆRE: Veggene på soverommet er malt i fargen Devine. Sengegavlen erfra TM Design, mens sengeteppet er kjøpt på Ikea.
ROLIG ATMOSFÆRE: Veggene på soverommet er malt i fargen Devine. Sengegavlen erfra TM Design, mens sengeteppet er kjøpt på Ikea. Foto: Jeanette Bækkevold.
BADEKAR; Badet er som det var da de overtok huset. Stativet med palmen har Jeanette fått i gave.
BADEKAR; Badet er som det var da de overtok huset. Stativet med palmen har Jeanette fått i gave. Foto: Jeanette Bækkevold.
HAVUTSIKT: Fra hagen er det flott utsikt til Holmestrand på den andre siden av Sandebukta. Jacuzzien fra Vita Spa kan brukes hele året, men er aller deiligst om vinteren.
HAVUTSIKT: Fra hagen er det flott utsikt til Holmestrand på den andre siden av Sandebukta. Jacuzzien fra Vita Spa kan brukes hele året, men er aller deiligst om vinteren. Foto: Jeanette Bækkevold.

Denne saken ble første gang publisert 04/09 2022, og sist oppdatert 06/09 2022.

Les også