lettstelt oase

Da barna flyttet ut, tok Beathe praten: Hva syntes de om å selge huset?

Da de voksne barna flyttet ut, syntes Beathe det var på tide å oppfylle drømmen om det enkle liv ved havet.

Bli med Beathe på en personlig omvisning i den lettstelte herlige leiligheten ved bryggekanten i Holmestrand.
Sist oppdatert

Interiørarkitekt Beathe Nymoen tok praten med barna sine, som begge hadde flyttet ut av barndomshjemmet. Hva syntes de om å selge det? Beathe hadde lenge drømt om å bo sjønært.

Leiligheten i nybygget på Holmestrand Brygge hadde både nærheten til vannet og mange av kvalitetene hun ellers så etter. Ikke minst hadde den, sitt beskjedne antall kvadratmeter til tross, plass til alle.

– Det var viktig for meg, selv om barna er store og har flyttet for seg selv. Jeg har investert i stedet med tanke på meg selv, men det skal likevel være et sted de kan komme til når de ønsker det, og som har plass til både dem og eventuelle kjærester.

Beathe Nymoen (47), interiørarkitekt og eier av arkitektfirmaet Unilon. Har hunden Jørgen (1), og to voksne barn som har flyttet hjemmefra.

Hva?

Leilighet på 50 kvm i leilighetskompleks fra 2021, med balkong på 10 kvm og privat takterrasse på 18 m²

Hvor?

Holmestrand Brygge.

Se mer

Les også: Jo, klart du kan plante trær i potter

Mye ut av lite

Beathe har selv tegnet mange av løsningene i leiligheten, som den smarte sofaen som også kan bli dobbeltseng – og som dessuten har eget bur til hunden Jørgen!

MYE UT AV LITE: – Det er viktig for meg å tenke miljø, samt å velge materialer og møbler som varer lenge, sier Beathe. Hun har gjort mye ut av lite i den 50 kvadratmeter store leiligheten.
MYE UT AV LITE: – Det er viktig for meg å tenke miljø, samt å velge materialer og møbler som varer lenge, sier Beathe. Hun har gjort mye ut av lite i den 50 kvadratmeter store leiligheten. Foto: Filippa Tredal
Sofaen i stuen er designet av Beathe, og inkluderer også et eget bur til hunden Jørgen. El-peisen Ignite XL er fra Faber og vasene, lampen og stolen Knitting Chair er fra Menu. Skulpturen er laget av Nina Nesje.
Sofaen i stuen er designet av Beathe, og inkluderer også et eget bur til hunden Jørgen. El-peisen Ignite XL er fra Faber og vasene, lampen og stolen Knitting Chair er fra Menu. Skulpturen er laget av Nina Nesje. Foto: Filippa Tredal

Som de fleste nybygg kom leiligheten med standard fargepalett og materialer. Beathe kom nokså sent inn i kjøpsprosessen og hadde ikke mulighet til så mange tilvalg og justeringer.

Slik er det ofte med nybygg, er Beathes erfaring.

Den plassbygde sofaen i stuen, som er designet av Beathe selv og laget av Helsfyr Snekkerverksted, kan gjøres om til en dobbeltseng på 140 centimeter. Sofatputene, gardinene og teppet er fra Beathes firma, Unilon. Skinner og spotlight er fra SML Lighting, og rottingbrodet er fra Møbelringen.
Den plassbygde sofaen i stuen, som er designet av Beathe selv og laget av Helsfyr Snekkerverksted, kan gjøres om til en dobbeltseng på 140 centimeter. Sofatputene, gardinene og teppet er fra Beathes firma, Unilon. Skinner og spotlight er fra SML Lighting, og rottingbrodet er fra Møbelringen. Foto: Filippa Tredal

– Det gjelder å gjøre det beste ut av det som er. For tilvalg og skreddersøm må man ofte gjennom mange ledd for endring, og det har en tendens til å bli svært kostbart. Vil du for eksempel bytte kjøkken eller parkett, må du regne med å betale dyrt.

Dette skremte ikke Beathe. For med litt kompetanse kan man gjøre veldig mye ut av ganske lite, visste hun.

Les også(+): Min bror skal selge eiendommen jeg har bruksrett til, og han krever at jeg skriver fra meg bruksretten for å få gjennomført salget. Hva gjør jeg?

Kjøkkeninnredningen fra KEO sto i leiligheten da Beathe kjøpte den. Med bambusveggen, levert av Unilon, ble kjøkkenet mer spennende, og det glir godt inn sammen med resten av leiligheten. Blandebatteriet er fra Korsbakken, og veggene er malt i fargen NCS S 1704-Y19R.
Kjøkkeninnredningen fra KEO sto i leiligheten da Beathe kjøpte den. Med bambusveggen, levert av Unilon, ble kjøkkenet mer spennende, og det glir godt inn sammen med resten av leiligheten. Blandebatteriet er fra Korsbakken, og veggene er malt i fargen NCS S 1704-Y19R. Foto: Filippa Tredal
Spisebordet i valnøtt er designet av Beathe og laget av Helsfyr Snekkerverksted. Med den ekstra klaffen oppslått har bordet spiseplass til åtte. Stolene er fra Menu, og Formakami-lampene er fra &Tradition.
Spisebordet i valnøtt er designet av Beathe og laget av Helsfyr Snekkerverksted. Med den ekstra klaffen oppslått har bordet spiseplass til åtte. Stolene er fra Menu, og Formakami-lampene er fra &Tradition. Foto: Filippa Tredal

Simple living

For en dame som brenner for bærekraft, var det aldri aktuelt å bytte ut de splitter nye løsningene.

– Jeg kunne aldri kastet ut et nytt kjøkken, eller rive ut alt som ikke «passer inn» til min smak og stil. Det er viktig for meg å tenke miljø, samt å velge materialer og møbler som varer lenge, sier Beathe.

Og visst kan man gjøre mye, selv med et ikke voldsomt spennende utgangspunkt.

– Et godt eksempel er badet, som har de kjedeligste fliser du kan tenke deg. Jeg solgte unna servanten og speilet som var satt inn, og fikk en møbelsnekker til å lage ny innredning. Det har gitt rommet en god helhet og funksjonalitet. Jeg har fått en benkeplate jeg kan brette klær på og et godt speilskap med god innredningsplass. Da jeg fikk inn litt treverk, fikk rommet det lille ekstra som gjør at det oppleves personlig og ekte.

VED SJØEN: Leiligheten på Holmestrand Brygge hadde både nærheten til vannet og mange av kvalitetene Beathe ellers så etter.
VED SJØEN: Leiligheten på Holmestrand Brygge hadde både nærheten til vannet og mange av kvalitetene Beathe ellers så etter. Foto: Filippa Tredal.

Hun ønsket seg et enkelt liv og en leilighet hun kan bo i livet ut.

– Jeg vil at dette skal være et rekreasjonssted der jeg kobler av fra en veldig hektisk hverdag – det vi kaller simple living eller zen-stil. Det skal være et sted det føles greit å slappe av i sofaen, hvor man ikke er nødt til å gjøre så mye.

Les også: Ingen var interessert i den bratte og «umulige» tomten, heller ikke Gro og Øystein. Trodde de...

Bærekraft og kvalitet

Det kan også gå innunder stilbegrepet japandi, mener Beathe.

– Det er en spennende kombinasjon av den skandinaviske enkle og funksjonelle interiørstilen og den japanske minimalistiske, estetiske og litt mer kunstneriske innredningsretningen.

Japandi representerer på mange måter nettopp bærekraft, hvor godt håndverk, kvalitet, kunst og ekte materialer verdsettes høyt.

Leiligheten oppleves som romslig, selv om den bare er på 50 kvadratmeter.
Leiligheten oppleves som romslig, selv om den bare er på 50 kvadratmeter.

Jeg jobber med interiørarkitektur, så for meg er det viktig at hjemmet har en god fargepalett, og at det er funksjonelt. Hjemmet mitt er både rekreasjonssted og samlingsplass.

Det er lett å se seg blind på sin egen stil, også for meg som interiørarkitekt. Jeg sparret derfor med kollega Nancy Sporsheim for å finne den optimale kombinasjonen for en enkel, lettstelt og bærekraftig leilighet. Dette er en leilighet jeg kan bli gammel i, med gode uterom, heis og garasje i kjelleren. Den er møblert slik at jeg kan ha besøk av barna, og alle har hver sin store seng å overnatte i.

Det siste jeg kvitter meg med er arvestolen etter farmor, samt Knitting Chair fra Menu.

Det viktigste jeg har lært er hvor lett det faktisk er å gjøre en «standard» ny leilighet om til en deilig oase, der det meste av det eksisterende er bevart!

Se mer

Man investerer i utvalgte, håndlagde møb­ler og dekorelementer, som det ikke er men­ingen at man skal kaste etter noen års bruk.

– Slike produkter tåler tidens tann både kvalitetsmessig, funksjonelt og designmessig. Japandi er en motgift til engangskulturen som for mange mennesker har omfavnet for lenge!

UTVIDET STUE: En tredelt balkongdør kan åpnes helt opp, slik at ute og inne smelter sammen. Den plassbygde utesofaen er også designet av Beathe og levert av Helsfyr Snekkerverksted, mens puffene er fra Europris. Putene og pleddet er fra Kid Interiør, mens teppet er fra Ikea.
UTVIDET STUE: En tredelt balkongdør kan åpnes helt opp, slik at ute og inne smelter sammen. Den plassbygde utesofaen er også designet av Beathe og levert av Helsfyr Snekkerverksted, mens puffene er fra Europris. Putene og pleddet er fra Kid Interiør, mens teppet er fra Ikea. Foto: Filippa Tredal
SMARTE LØSNINGER: Både balkongen og takterrassen har egendesignede benker, med plass til trillebord under. Trillebordet frakter enkelt kopper og kar mellom etasjene, og stilles så på plass i hyllen på begge plan.
SMARTE LØSNINGER: Både balkongen og takterrassen har egendesignede benker, med plass til trillebord under. Trillebordet frakter enkelt kopper og kar mellom etasjene, og stilles så på plass i hyllen på begge plan. Foto: Filippa Tredal
Gangen er malt i NCS S 2005-Y20R. Garderoben er designet av Beathe og laget av Helsfyr snekkerverksted, malt i samme farge som vegg, men i halvblank. For å øke romfølelsen er det lagt speil på hele veggen, levert av Hesler Glassmester.
Gangen er malt i NCS S 2005-Y20R. Garderoben er designet av Beathe og laget av Helsfyr snekkerverksted, malt i samme farge som vegg, men i halvblank. For å øke romfølelsen er det lagt speil på hele veggen, levert av Hesler Glassmester.
I en nisje i garderoben er det laget åpne hyller. Benkeplaten i marmor er fra Ellingard Naturstein. Bysten har Beathe laget selv. Det lille speilet plassert innerst i hyllen skaper spenning og øker romfølelsen ytterligere.
I en nisje i garderoben er det laget åpne hyller. Benkeplaten i marmor er fra Ellingard Naturstein. Bysten har Beathe laget selv. Det lille speilet plassert innerst i hyllen skaper spenning og øker romfølelsen ytterligere. Foto: Filippa Tredal
DELIKAT: Veggene i hovedsoverommet har fargen NCS S 2005-Y20R. Bak nattbordene er det ført opp speil, levert av Hesler Glassmester. Puter, sengeteppe og sengekappe er fra Unilon.
DELIKAT: Veggene i hovedsoverommet har fargen NCS S 2005-Y20R. Bak nattbordene er det ført opp speil, levert av Hesler Glassmester. Puter, sengeteppe og sengekappe er fra Unilon. Foto: Filippa Tredal
PERSONLIG TOUCH: Baderommet er beholdt slik det var ved innflytting, men Beathe har byttet ut standard servant og speil med egendesignet baderomsmøbel, laget av Helsfyr Snekkerverksted. Blandebatteriet er fra Korsbakken. Speilet er levert av Hesler Glassmester, og belysningen er fra SML Lighting.
PERSONLIG TOUCH: Baderommet er beholdt slik det var ved innflytting, men Beathe har byttet ut standard servant og speil med egendesignet baderomsmøbel, laget av Helsfyr Snekkerverksted. Blandebatteriet er fra Korsbakken. Speilet er levert av Hesler Glassmester, og belysningen er fra SML Lighting. Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 02/09 2022, og sist oppdatert 27/02 2023.

Les også