Interiør inspirasjon

Baard (48) var den eneste som la inn bud på det lave murhuset på Bislett

Hvis veggene i leiligheten hans hadde kunnet snakke, ville de fortalt litt av et eventyr.

INSPIRERENDE LEILIGHET: Baard tok med seg datteren June (21) for å se på leiligheten i første etasje i det lave murhuset på Bislett i Oslo. - Vi så på hverandre og visste med én gang at dette var noe for oss. Ikke bare har huset sjel, det har hage også, sier Baard.
INSPIRERENDE LEILIGHET: Baard tok med seg datteren June (21) for å se på leiligheten i første etasje i det lave murhuset på Bislett i Oslo. - Vi så på hverandre og visste med én gang at dette var noe for oss. Ikke bare har huset sjel, det har hage også, sier Baard. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
Sist oppdatert

Murhus på Bislett

Hvem? Baard Storsveen (48) bor sammen med sønnen Markus (18) og innimellom datteren June (21), i tillegg til polarhunden Dizel. Baard jobber med topplederrekruttering og lederutvikling i sitt eget firma.

Hva? En 138 kvadratmeter stor leilighet på bakkeplan i et toetasjes hus fra ca. 1830.

Hvor? På Bislett i Oslo.

I Baard Storsveens bibliotekstue henger et bilde av biskop Matthias Sigwardt, født i 1770, død i 1840. Da han jobbet som prost i Christiania for rundt 200 år siden, skal han ha bodd her, i det lave murhuset på Bislett i Oslo.

- Når jeg sitter i stua, hender det jeg tenker på biskopen. Han hadde mye makt i datidens samfunn, så det har sikkert vært mange viktige gjester her, sier Baard Storsveen til interiørmagasinet Bonytt.

På gul liste hos byantikvaren

Et samlivsbrudd sendte 48-åringen ut på boligjakt i fjor sommer. Etter mange års villaliv i Bærum var han blitt glad i hagearbeid, så en byleilighet fristet i utgangspunktet ikke. Men siden sønnen Markus (18) går på skole i sentrum, tok han med seg han og datteren June (21) for å se på leiligheten som ligger i første etasje.

- Vi så på hverandre og visste med én gang at dette var noe for oss. Ikke bare har huset sjel, det har hage også, sier Baard.

Siden bygget er så gammelt, står det på såkalt gul liste hos byantikvaren. Det skremte muligens bort noen interessenter, for Baard var den eneste som la inn bud.

- Huset er skakt, skjevt og slitt, men bygget er av ordentlige materialer. Kjøkkenet er det eneste som bryter med stilen, så det vil jeg pusse opp etter hvert. Da skal jeg hente frem mer av det originale.

Møbler fra auksjon, nettet og containere

Det meste av interiøret hjemme hos Baard bærer preg av levd liv, og interessen for gamle gjenstander er slett ikke ny. Selv tror han det startet i barndomsårene i Bergen, da faren eide en båtforretning der han dyrket sin lidenskap for gamle trebåter.

- Tidligere ble ting laget så solid, og hvis jeg kan kjøpe og reparere for eksempel en gammel stol, får gjenstanden en helt annet betydning for meg. De fleste møblene mine har jeg kjøpt på auksjon og på nettet, eller funnet i containere.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Mye har han fått helt gratis også, sånn som en solid arbeidsbenk i hagen og sommerfuglstolen i lerretsstoff.

- Folk gir bort mye fint. Jeg følger med på finn.no, og drar stadig rundt og henter ting folk vil kvitte seg med.

48-åringens gjenbruksfilosofi er motivert av nostalgi. Og han har et stort hjerte for godt håndverk. Dette styrer mer enn økonomi og idealisme.

- Møblene må være flotte å se på og gjerne stå fint helt alene, men det hjelper ikke hvis de ikke er gode å bruke. Komfort er viktig.

«Du er verdensmester i å kose deg», pleier Baards venner å si. Det er hovedpersonen helt enig i.

- Jeg har laget flere «huler» og små rom i huset hvor jeg kan lese, høre på musikk og nyte mat og drikke. Det er hyggelig med store middagsselskaper, men jeg trives også veldig godt i mitt eget selskap, sier han til Bonytt.

- Jeg liker forandring og er hele tiden i bevegelse

Interessen for interiør er blitt forsterket med årene. Nå som barna er store, kan han bruke mer tid på å lete etter møbelskatter på nettet, plante urter og blomster i hagen og ikke minst flytte rundt på møblene han allerede har.

To dager etter overtagelsen var huset ferdig innredet. Nå, fem måneder senere, har han ommøblert to ganger.

- Jeg liker forandring og er hele tiden i bevegelse. Det kommer hele tiden til noe nytt, men om jeg finner en løsning som funker, så består den.

Inspirasjon finner han like gjerne i nabolaget som på nettet.

- Jeg er en kikker. Kveldsturene med hunden kan vare i flere timer, da vandrer jeg gatelangs og smugtitter inn til folk. Ser jeg noe jeg liker, søker jeg etter samme uttrykk på Pinterest og lagrer resultatet. Når jeg skal i gang med et nytt prosjekt, henter jeg frem inspirasjonsbildene igjen.

For å få vite mer om huset han nylig flyttet inn i, har Baard bestilt time hos Byantikvaren. På stueveggen har portrettet av biskopen selskap av et bilde av huset slik det så ut på 1800-tallet. Hundre år senere ble det bygd mange bygårder på Bislett, men det lave murhuset fikk stå.

I dag ligger den rosa boligen gjemt i en bakgård, med Høgskolen i Oslo som nærmeste nabo.

Baards tips i bruktskatt-jakten

1. Følg med på Gis bort på finn.no. Jeg legger inn faste søkeord som «skinnstol», «fransk» eller «design», og begrenser søket til områder i rimelig distanse fra meg.

2. Sjekk ut nettauksjoner. Jeg bruker både Blomquist nettauksjon, lauritz.com og Stockholms Auksjonsverk flittig. Nyttige kjøreregler:

• Google varene for å finne cirka-verdi.

• Bestem deg for et maksbud.

• Dersom noen overbyr deg, la dem få tilslaget.

3. Hold øynene åpne. Jeg pendler ofte til kjæresten min i Stockholm, og da ser jeg alltid etter loppemarked- og brukthandlerskilt langs veien. Det er alltid morsomt med en kaffepause på et øde bruktmarked.

- Jeg blir glad når jeg kommer gjennom porten og ser huset. Hver gang tenker jeg: Ja, her vil jeg bo.

 

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Denne saken ble første gang publisert 21/08 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også