Interiør fra utlandet

- Det er jo så moderne med designmøbler i plast, og det kan være fint hos andre, men ikke i dette huset

Lise Kristine Kjærnes fyller heller huset med brukt interiør fra utlandet.

STUEN: Stuen er innredet med møbler og minner fra hele verden. Lises favorittkrok er under speilet fra Milla Boutique. Her krøller hun seg sammen med en bok, en kopp te – og hunden Juster på fanget. Sofaen er fra Slettvoll, mens puffene er så gamle at Lise ikke husker hvor hun har kjøpt dem. Konsollbordet er tegnet av Lise og laget på mål av en lokal smed. Både teppet og bordet er fra Bolina.
STUEN: Stuen er innredet med møbler og minner fra hele verden. Lises favorittkrok er under speilet fra Milla Boutique. Her krøller hun seg sammen med en bok, en kopp te – og hunden Juster på fanget. Sofaen er fra Slettvoll, mens puffene er så gamle at Lise ikke husker hvor hun har kjøpt dem. Konsollbordet er tegnet av Lise og laget på mål av en lokal smed. Både teppet og bordet er fra Bolina. Foto: FOTO: Espen Gees
Publisert Oppdatert

Her bor:

Hvem: Lise Kristine Kjærnes (55) deler hus med mannen Geir (60) og hunden Juster (5). Datteren Kine (29) og sønnen Kristian (28) har flyttet hjemmefra. Geir driver et medie-byrå, Lise er hjemmeværende.

Hva: Enebolig på 280 kvm fordelt på tre etasjer. Huset ble bygget i 1985, og Lise og Geir har bodd her de siste 25 årene.

Hvor: På Blommenholm i Bærum.

En eldgammel krukke fra Marrakech står på spisestuebordet, to tremasker fra Cuba henger i tv-stuen og en lubben, gullfarget Buddha fra Bali står i bokhyllen. Mange av Lise Kristine Kjærnes sine kjæreste eiendeler er kjøpt på reiser i utlandet, som regel etter grundige overveielser. Når hun finner noe hun liker, sånn som den gamle krukken, løfter hun den opp, kjenner på materialet, veier den i hånden og gransker den nøye. Som regel går hun en runde og spør seg selv; kan jeg leve uten denne? Er svaret nei, går hun tilbake og sier «den vil jeg ha!». Da blir det som regel sånn – uavhengig av vekt og størrelse på gjenstanden. Det 300 kilo tunge skapet i spisestuen sto for eksempel på et marked i Dubai og bare ventet på at hun skulle komme forbi.

- Jeg har båret med meg mye rart som håndbagasje på flyet, og skapet fra Dubai fikk vi sendt med båt. Det var så tungt at vi måtte ha pianobærere for å få det på plass i stuen. Min erfaring er at det alltid finnes en løsning, sier Kjærnes og ler godt.

Interiør fra utlandet

Sammen med mannen Geir flyttet hun inn i eneboligen på Blommenholm i Bærum i 1988. Siden den gangen har veggene skiftet farge mange ganger, men det venninnene kaller «Lise-stilen» har ikke endret seg så mye.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

- Jeg liker gamle ting som har en historie. Og natur! I tillegg til alle plantene mine, har jeg alltid friske avskårne blomster stående fremme.

Hun synes det er vanskelig å definere stilen sin tydelig, men tror «bohemsk kolonistil» er noenlunde dekkende, med mye mørkt tre blandet med lysere interiør. Kjærnes følger definitivt med på interiørfronten, men nye trender får ikke automatisk innpass i det kjærneske hjem.

- Det er jo så moderne med designmøbler i plast, og det kan være fint hos andre, men ikke i dette huset. Her har kosen tatt overhånd, slår hun fast.

Ikke plass til alt

Når en gjenstand først har vunnet hjertet hennes, får den som regel bli. Lenge. Hvis den ikke får plass inne, kan det være at den havner på terrassen. Om sommeren innreder hun nemlig den rause uteplassen med gardiner, puter, tepper, pynteting og møbler som er gode å sitte i. Hun trenger ikke gå langt for å finne inspirasjon til uterommet.

- Jeg har to boder i kjelleren som jeg bare kaller butikken. Der samler jeg alle tingene jeg ikke har plass til, men som jeg ikke klarer å kvitte meg med. Enten får gjenstandene komme opp igjen etter hvert, eller så gir jeg dem bort til venner eller barna mine. En sjelden gang selger jeg dem videre.

På utkikk etter ny leilighet

Kjærnes har alltid hatt en sterk skapertrang, og det er kort vei fra idé til gjennomføring. I ungdommen gikk hun sømlinjen på yrkesskolen, og for snart ti år siden søkte hun seg inn på Asker Kunstfagskole. Hun rakk ett års studier og å male et titalls bilder før en prolaps satte en foreløpig stopper for malingen. Hun har likevel ikke gitt opp drømmen om å innrede et eget rom med plass til staffeli og malesaker. Etter at barna flyttet hjemmefra, har hun og mannen snakket om å bytte den ut eneboligen med en leilighet på ett plan. De vært på mange visninger uten å finne selve drømmeobjektet, som ideelt sett skal romme både bibliotek og atelier.

Interiør fra utlandet

Lise har reist mye, blant annet i Afrika og Asia, og kjører til Frankrike med bil hvert eneste år. Her er hennes innsidetips.

  • Les deg opp på forhånd. Jeg gjør alltid research før jeg reiser sånn at jeg vet hva som er spesielt for stedet eller landet.
  • Let på de underligste steder. Skattene finnes sjelden i butikker – heller i en gammel garasje, på et jorde eller på en liten stand på fortauet. De fleste byer har et marked, men du kan også finne mye fint i små landsbyer.
  • Jakt på det unike. Jeg leter etter både brukt og gammelt, og at en gjenstand har sjel kan du både lukte, kjenne og se. Tingen trenger ikke å være verdt mye penger, for alt jeg eier er verdifullt for meg.
  • Vær tålmodig. Jeg bruker mye tid på å gå rundt og lete. Av og til er hele familien med, men det hender at jeg parkerer mannen min på en kafé med en avis og en kald øl.
  • Sjekk om varen kan sendes. Frakt er noe av det første jeg spør om. Mange tilbyr dette, men ofte fordyrer det varen. Er gjenstanden stor, kan det i tillegg ta tid. En gang kjøpte vi et fullt utemøblement på Bali. Det var både vakkert og billig og ble sendt med båt, men vi fikk det først året etter!

- Leiligheten trenger ikke å være ny. Egentlig ønsker jeg meg noe gammelt som jeg kan pusse opp fra grunnen av og gjøre til mitt eget.

Slik får du stilen

 

MYK MIKS: House Doctor vase, Ø 19, 5 cm, og h 28,5 cm, ca. kr 330. Designers Guild, 
Loftet Interiør stripete tekstil, ca. kr 520 pr. meter. Lampefot uten skjerm, interiorgalleriet.net, Ø 26 cm, 56 cm høy, kr 1690. Vanilje sementflis fra ulfven.no, 20 x 20 cm, kr 1250 pr. kvadratmeter. Metalliske fliser fra Modena,12,9 x 12,9 cm, kr 59 pr. stk. Kremmerhuset gullpute 30 x 50 cm, kr 299. House Doctor grønn pute 0 x 50 cm, ca. kr 270. Home & Cottage Cape Cod sofabord, l 130 cm, b 70 cm og h 47 cm, kr 4995.
MYK MIKS: House Doctor vase, Ø 19, 5 cm, og h 28,5 cm, ca. kr 330. Designers Guild, Loftet Interiør stripete tekstil, ca. kr 520 pr. meter. Lampefot uten skjerm, interiorgalleriet.net, Ø 26 cm, 56 cm høy, kr 1690. Vanilje sementflis fra ulfven.no, 20 x 20 cm, kr 1250 pr. kvadratmeter. Metalliske fliser fra Modena,12,9 x 12,9 cm, kr 59 pr. stk. Kremmerhuset gullpute 30 x 50 cm, kr 299. House Doctor grønn pute 0 x 50 cm, ca. kr 270. Home & Cottage Cape Cod sofabord, l 130 cm, b 70 cm og h 47 cm, kr 4995. Foto: FOTO: Produsenten og Espen Gees

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning