Innrede under trapp

- Kan fremstå som et smykke i rommet

Slik utnytter du plassen under trappa.

ET SMYKKE I ROMMET: En gjennomført løsning med flotte detaljer viser at plassen under trappa ikke er glemt. Istedet fremstår det som et smykke i rommet.
ET SMYKKE I ROMMET: En gjennomført løsning med flotte detaljer viser at plassen under trappa ikke er glemt. Istedet fremstår det som et smykke i rommet. Foto: FOTO: Ikea
Publisert Oppdatert

Ulike trappetyper

 • Rett trapp
 • L-trapp
 • U-trapp
 • Reponstrapp
 • - Tar mest plass men er best å gå i.
 • Spiraltrapp
 • - Spiraltrapper er dekorative trapper og leveres i en mengde varianter.

Kilde: Trappekompaniet.no

- Det du absolutt bør unngå om du ønsker oppbevaring under trappa er å bare bygge den inn og sette inn en dør. Da får du et kott hvor plassen ikke blir utnyttet maksimalt og som det er kronglete å bruke. Dette kottet blir mest sannsynlig blir fylt med skrot, mener Kristin Bjørkavåg, interiørarkitekt MNIL og daglig leder i Paradis Interiørarkitekter.

Avhengig av trappens plassering er det mulig å lage en full kjøkkenløsning under trappa eller å lage lekekrok til barna med plass til oppbevaring av leker. Begge disse løsningene avhenger selvfølgelig av hvilket rom trappen er i.

KJØKKEN UNDER TRAPPA: For maksimal plassutnyttelse kan du rett og slett plassere kjøkkenet under trappa.
KJØKKEN UNDER TRAPPA: For maksimal plassutnyttelse kan du rett og slett plassere kjøkkenet under trappa. Foto: FOTO: Ikea

Kurvsystem med gardiner

Joakim Astgård driver firmaet Ett rom til, som spesialiserer seg på plassbesparende løsninger, gjennom skreddersydde møbler.

Smarte trappeløsninger

 • Kjøkkenet kan utvides til å gå under trappen.
 • Sittebenk som går over i oppbevaring.
 • Bygge «plattform»med oppbevaring på de nederste trinnene, og så ha åpen trapp over.
 • Liten arbeidsstasjon eller lekekrok til barna.
 • U-trapper kan bygges inn ved tette trinn og du kan lage ulike løsninger på de forskjellige flatene.

Kilde: Kristin Bjørkavåg, interiørarkitekt MNIL

Han mener trappoppbevaring er noe av det vanskeligste å løse perfekt med bare innkjøpte løsninger - og det kreves et godt håndverk for å få det fint. Det kan bli kostbart, men ikke nødvendigvis;

- En smart budsjettløsning er å henge opp gardiner foran å kjøpe ferdigproduserte kurvsystemer under. På denne måten får du skjult alt rotet, sier Joakim Astgård. Han driver firmaet Ett rom til, som spesialiserer seg på plassbesparende løsninger, gjennom skreddersydde møbler.

Trappens utforming

Hvordan du utnytter rommet under trappen avhenger av trappens utforming og om det er åpne eller tette trinn.

- Om trinnene er tette og du har en rettløps- eller L-formet trapp kan du få laget skap tilpasset trappen. Dette er ofte en kjempefin løsning hvor du kan få plass til mye, sier Bjørkavåg.

Hvis du går for en slik løsning kan det være en fordel at trappen går mot en endevegg slik at oppbevaringen har en naturlig begrensing.

Søk kyndig hjelp

Om du ønsker oppbevaring under trappen, anbefaler hun å få hjelp til å tegne ut en god løsning som dekker dine behov, samt å bruke en møbelsnekker til å bygge løsningen. Et flerfunksjonsmøbel kan være en god løsning.

UTNYTTET ROMMET UNDER TRAPPA: Et fullverdig hjemmekontor er etablert i det vesle volumet under trappa.
UTNYTTET ROMMET UNDER TRAPPA: Et fullverdig hjemmekontor er etablert i det vesle volumet under trappa. Foto: Foto: Bjørg Hexenberg Staveli

- Oppbevaringen under trappen kan være det som hever trappens uttrykk. Trappen kan bygges inn slik at den fremstår som et smykke i rommet. Her kan du få plass til mye og det er lurt å tenke nøye gjennom hva du ønsker å oppbevare der for å utnytte plassen maksimalt. Eksempler på gjenstander som kan få plass der er bøker, fotoalbum, kjøkkenutstyr, sko, klær, leker eller sengetøy, foreslår Bjørkavåg.

Eller hvorfor ikke gjøre om hele trappeområdet til en bar?

«Myk» sone

Om du har en åpen rettløpstrapp og ønsker å beholde den åpne og luftige følelsen kan du lage området til en liten «myk» sone.

- En dekorativ puff og en lekker, lav gulvlampe kan være veldig fint. Du kan også sette en liten gruppe med planter i ulike høyder der. Det er rolig og pent å hvile blikket på, og viser at plassen ikke er glemt, fastslår interiørarkitekten.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning