Kjøkken under trappen

Gjemte kjøkkenet under trappen

Skapene under den tøffe trappen er en del av kjøkkenet, og rommer alt fra kokekar til innebygget skjærefjøl.

SKJULTE FUNKSJONER.Trappen er bygget av svartbeisede mdf-plater. I enden svinger den seg mot kjøkken og spisestue. Skapveggen under trappen rommer kjøkkensaker.
SKJULTE FUNKSJONER.Trappen er bygget av svartbeisede mdf-plater. I enden svinger den seg mot kjøkken og spisestue. Skapveggen under trappen rommer kjøkkensaker. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Carina Bordewich har seilt mye tidligere, og hun vet hvordan det er å leve på begrenset areal der hver centimeter og hvert hulrom må utnyttes maksimalt. Da familien skulle bygge ut i kjelleren og forene leilighetens første og underetasje med en trapp, fikk hun bruk for funksjonskunnskapene fra båtlivet.

- Trappen måtte bli multifunksjonell, og jeg ville ha en løsning som forente etasjene på en naturlig måte. I utgangspunktet var det bare et hull i gulvet. Ting skal både ha dobbel og gjerne trippelfunksjon, sier Carina.

Leiligheten er på cirka 100 kvadratmeter, over to etasjer. Med tre barn og to voksne måtte familien tenke mye på liten plass. Kjelleretasjen ligger blant annet familiens spisestue og kjøkken. Ved første øyekast ser trappeveggen ut som en svart vegg med gjennomtenkt stripemønster.

Kjøkken i trappen

Men slik er det ikke, kjøkkeninnredningen er faktisk integrert i selve trappeveggen.

- Vi har enormt mye skap- og skuffeplass, og dette minner meg sterkt om innredningen i en båt. Det er mange som bor i små byleiligheter, og dette prinsippet burde blitt tatt inn i små boliger. Det fungerer rett og slett eksemplarisk, sier Carina.

TILPASSET. Kjøkkenskapene er perfekt tilpasset trappetrinnene.
TILPASSET. Kjøkkenskapene er perfekt tilpasset trappetrinnene. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
PRAKTISK. Skjærefjølen er finurlig innlemmet i skapveggen.
PRAKTISK. Skjærefjølen er finurlig innlemmet i skapveggen. Foto: FOTO:Sveinung Bråthen
TØFF OPPBEVARING. Dype skuffer nederst og skap til kjøkkenting over. Materialene i skaptrappen er svartbeiset eik, fotballnett og wire.
TØFF OPPBEVARING. Dype skuffer nederst og skap til kjøkkenting over. Materialene i skaptrappen er svartbeiset eik, fotballnett og wire. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Sett deg i trappeveggen

Opp trappen, og de to jentene er Amie Olea (7) og Frida Joko (2) fryder seg når de kryper opp på den innebygde originale sitteplassen i trappeveggen. Med puter og skinn har de behagelige sitteplasser, og kan se barneprogrammer på en liten tv-skjerm.

Carina drodlet ideer sammen med sivilarkitekt Marco Schön hos Skaara Arkitekter da de bygget om leiligheten.

- Alt ble nøye tilmålt og tegnet. Selve modulene kom ferdige fra Litauen, og trappen og funksjonsveggen ble tilpasset leiligheten på stedet. Vi var først usikker på om håndløperen ble for massiv, men den har absolutt funnet sin plass og nytte på veggen, forklarer hun til Bonytt.no.

Billig "nettløsning"

SITTEKOMFORT. Amie Olea og Frida Joko har fått verdens beste TV-plass integrert i husets trappevegg.
SITTEKOMFORT. Amie Olea og Frida Joko har fått verdens beste TV-plass integrert i husets trappevegg. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
RØFF TRAPP. Trappetrinnene er 80 centimeter brede. Fotballnettet er kjøpt hos Titanprodukter i Drammen. Fotografiet er tatt av Caroline Roka.
RØFF TRAPP. Trappetrinnene er 80 centimeter brede. Fotballnettet er kjøpt hos Titanprodukter i Drammen. Fotografiet er tatt av Caroline Roka. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Øverst i trappen troner et svart/hvitt bilde av husets mann, Amadou. Den svarte trappen mot hvite vegger gir også følelsen av et svart/hvitt fotografi, det er både urbant og grafisk.

Solide svartbeisede eiketrinn, og svart fotballnett er festet med wirer på den ene siden i stedet for håndløper.

- Nettet er en utrolig billig løsning, og er dessuten fint for lille Frida å holde seg i når hun går i trappen, sier Carina.

Les også

Dette gjør du når trappa knirker

Sklir mellom etasjene

Slik får du industristil på kjøkkenet

La deg inspirere av våre bilder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning