Hytte ved sjøen

Sjarmerende familiehytte på Åkerøya

For å bevare sørlandssjarmen ble minst mulig gjort og mest mulig åpnet opp, da arkitekt Janicke Jebsen Vinje tok grep om det gamle skipperhuset.

ÅKERØYA: Familien på fire elsker å tilbringe somrene på hytta på Åkerøya, Sørlandet.
ÅKERØYA: Familien på fire elsker å tilbringe somrene på hytta på Åkerøya, Sørlandet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

I Stormbukta finner vinden frem – alle veier. Når den værbitte, sjenerøse ytterdøra åpnes, fyller sjøbrisen rommene med dufter som smaker av sommer og sjø. Også klatrerosene i hagen utenfor finner veien inn med sin aroma.

Naturen kommer veldig tett på, og rommene er malt hvite for å hente inn lyset som reflekteres inn fra bølgene som nesten slår inn over trappetrinnene.

Selv om det måtte moderniseres, var det viktig for beboerne - et ektepar med to barn på 15 og 10 år - å bevare sjarmen og atmosfæren i det gamle trehuset. Eieren vokste opp med ei hytte knapt et bøtteflytt unna.

- Da hytta ble lagt ut for salg,  tvers over sundet for familiehytta, var dette en flott mulighet for å sikre at barna fortsatt kunne ha glede av de samme Åkerøya-somrene jeg har hatt i alle år, forteller han til Maison Interiør.

Åpnet opp for å skape mer lys

Selve skipperhuset er tilpasset et sosialt liv, også innendørs. Hytta er satt i stand opp fra topp til tå. Tilpasset et sosialt liv også inne, og godt planlagt av arkitekt Janicke Jebsen Vinje.

Ved å fjerne en vegg har det viktigste rommet; kjøkkenet, blitt lysere og har kommet tettere på spiseplass, stue og ikke minst – brygga.

De viktigste grepene har handlet om å åpne opp og få inn mer lys. Arkitekten har sørget for store vindusflater på kjøkkenet og i gangen.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Med endringene er hytta blitt mer tidsriktig, med mye av det opprinnelige beholdt. Naturligvis, den opprinnelige sjarmen er en herlig ramme rundt Sørlandssommeren.

Somrene på Åkerøya er også å kjøre i maks tillatt hastighet utaskjærs for å hoppe i bølgene.

- Barnas favorittstunder er når vi pakker med oss mat, puter og alt annet utstyr og stikker ut til holmene i havgapet. Enten på dagstur til flotte badeplasser med gode venner, eller ut med dyner og myggstift for å tilbringe en natt under åpen himmel, forteller hun.

- For oss er Åkerøya og Sørlandet lange middager og mye latter!

Når regnet høljer ned trekker de gjerne i regntøy og drar på oppdagelsesferd på øya. Turene rundt om på øya avslører alle de små, hemmelige og kronglete stiene, som vi finner blant gamle småbruk eller krokete eiketrær.

- At vi nå kan se vannet fra de aller fleste rommene, gir en egen ro. Og at hytta er lett å holde gir mer tid til å lese på brygga. Stormbukta er blitt et ekte fristed. Å komme tilbake til båtene, til de samme vennene, til de samme holmeturene og til de sosiale kveldene, setter barna stor pris på, det er en verdi så høy at den kun kan måles med hjerteslag.

- Her bygger barna videre på farens erfaringer. Aktivitetene går igjen – fisking, seiling med killingen, vindsurfing og fotball på gresset bak huset. Lange lunsjer og sene middager med venner i området er faste innslag gjennom sommeren. Somrene på Åkerøya er også tiden der storfamilien samles – det setter vi alle pris på, understreker hun til Maison Interiør.

- Jeg er veldig glad i å lage mat. Alle måltider spiser vi sammen her ute. Feriene preges av gjester og mye sosialt, både med gode venner og deres barn, og med hele storfamilien. For oss er Åkerøya og Sørlandet lange middager og mye latter!

Dette er Åkerøya

Åkerøya består stort sett av fritidseiendommer. Likevel er det rundt 40 fastboende på Åkerøya som gir viktig liv og atmosfære.

Innover øya er det flere store gårder. Her er til og med en liten interiørbutikk med hjemmelagde produkter som er åpen to timer per dag. Man kan handle brød bakt i en gammel stenovn hver lørdag, og her er også et bittelite bibliotek.

Anniken synes Åkerøya er en frodig øy med mange hyggelige stier, åkre, gamle gårdsbruk og en vakker uthavn – en øy med mye historie om fiskere, skipseiere og hardt slit.

Kommune og nærmeste by: Lillesand

Fylke: Aust-Agder

Åkerøya Vel har side på Facebook.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning