Antikviteter

Hvordan vet du hva som har verdi av kjellerskrotet?

Hvordan vet du om kommoden etter oldefar bør gis til loppemarked eller selges som rådyr antikvitet?

GAMMEL BOKS:Sponeske med dekor fra 1800-tallet ble solgt for 1500 kroner.
GAMMEL BOKS:Sponeske med dekor fra 1800-tallet ble solgt for 1500 kroner. Foto: FOTO: Christiania Auktionsforretning
Publisert Oppdatert

Har du hørt om den gamle damen som ville selge et maleri hun var sikker på var meget verdifullt? Hun kontaktet Christiania Auktionsforretning, som kom for å vurdere prisen. Skuffende nok viste bildet seg å være tilnærmet verdiløst. Men: Bak trappen fant auksjonariusen en sjelden Galé-vase, som damen hadde tenkt å gi til loppemarked. Den vasen fikk hun noen og tredve tusen for på auksjon.

Vi tror vi har gull på loft og i kjeller, men la det være sagt med en gang: Hvis du er usikker, er det som regel nærmere gråstein.

- Mange har hørt fra foreldre og besteforeldre at gjenstander har en verdi som ikke er korrekt. Et bilde bestemor sa kunne betale utdannelsen til barnebarna, holder kanskje ikke til et NKS-kurs engang, sier Michael Getz, auksjonarius i Christiania Auktionsforretning.

VERDIFULL: Pathèfon med horn i lakkert jernblikk, kasse i mahogni, fra tidlig 1900-tallet ble solgt for 1600 kroner på auksjon. Hvordan den brukes, er uvisst.
VERDIFULL: Pathèfon med horn i lakkert jernblikk, kasse i mahogni, fra tidlig 1900-tallet ble solgt for 1600 kroner på auksjon. Hvordan den brukes, er uvisst. Foto: FOTO: Christiania Auktionsforretning

Lopper

Også Marianne Gjertsen, formann i Norges Kunst- og Antikvitetshandlers Forening får en rekke spørsmål om hvor verdifulle gamle ting er.

- De fleste gjenstandene vi blir spurt om hører dessverre hjemme hos en vanlig brukthandler, sier Gjertsen.

Hun tror mye av grunnen er at de fleste som sitter på verdifulle antikviteter, kjenner historien til gjenstanden og vet at den har høy verdi.

Gro A. Grorud driver antikvitetshandelen Loftet Antikviteter på Majorstuen i Oslo, og selger norsk folkekunst i form av blant annet utskårede og rosemalte tremøbler. Hun er lei av alle henvendelsene som gjelder åpenbart verdiløse gjenstander.

- Hver dag får jeg masse mail og post. Folk sender bilder av de mest håpløse ting, som treseters sofaer. Mye av det jeg får spørsmål om er rett og slett lopper, som folk tror de kan få noe for, sier hun.

Så hvordan kan du vite hvor mye en gammel ting er verdt?

Sølv.

Tone McLeod , daglig leder i antikvitetshandelen Sølvfunn, takserer daglig verdier for folk som skal selge gamle sølvting. Men hun er nødt til å se tingene først.

- Jeg ser på stempler, om det er ekte sølv, hvor gammel den er, formen og hva den kan brukes til, sier hun.

Det går et skille mellom 1700-talls og 1800-talls sølv, der det eldste er betydelig mer verdifullt. Det aller meste av norsk sølv har en form for stempel. Enkelte sølvgjenstander har mesterstempel, bystempel, årsstempel, månedsstempel samt guardein stempel (sølvkontrollørens stempel).

Frem til 1891 var vanligste stempel for sølv i Norge 13 ½ Lod (tilsvarende 828 tusendedeler rent sølv). Men det finnes også norske sølvgjenstander merket med 11 Lod, 12 Lod og 12 ½ Lod. Alt norsk sølv fra etter 1891 er stemplet med 830 S eller 925 S (Sterling sølv).

- Det hender jeg sier til kunden at: Nå er ikke tiden for å selge, du får for lite. For det er trender. For eksempel kunne kaffesett vært verdifullt for 10 år siden, men i dag er det så få som bruker kaffesett, forteller McLeod.

Kunst og glass

Kunst utgjør hovedgruppen av gjenstander som Michael Getz i Christiania Auktionsforening vurderer verdien av. Det er også der folk blir mest skuffet.

KAFFEKANNE: Denne kaffekanne i sølv, mesterstemplet Sten Wirtmani Brygman (virksom Bergen fra 1748) ble solgt for 270 000 kroner på auksjon.
KAFFEKANNE: Denne kaffekanne i sølv, mesterstemplet Sten Wirtmani Brygman (virksom Bergen fra 1748) ble solgt for 270 000 kroner på auksjon. Foto: FOTO: Christiania Auktionsforretning

- Det er mye middelmådig der ute, mange som har kalt seg kunstnere opp gjennom tidene, som aldri riktig har slått gjennom, sier han.

For å holde deg ordentlig orientert om priser på kunst, er det lurt å følge med på utstillinger og auksjoner.

Glassgjenstander fra Nøstetangen, Norges første glasspusteri, er blitt samlerobjekter og til dels investeringsobjekter i ettertid. Noen sier de er verdens dyreste glass. Slike gjenstander finnes i en rekke norske hjem, sier Helge Velo, pensjonert antikvitetshandler med spesialisering i glass.

- Tingene må være håndlaget, det er i mine øyne et pluss om de ikke er helt perfekte og de må ha en spesiell historie.

Han mener det er vanskelig for ukyndige å se verdien.

- Det er en følelse du nesten får i hånden til slutt, etter å ha holdt tusenvis av glass i hånden, sier han.

Bøker og smykker

Antikvarbokhandler i Damms antikvariat, Anders Guldhaug får 15-20 henvendelser hver uke, og må som regel gi skuffende svar.

- Veldig mange har bøker fra slutten av 1800 - begynnelsen av 1900-tallet som de tror er verdifulle, som samlede verker av Bjørnson eller Ibsen. Men som regel er verdien godt under 1000.

VASE: Denne vasen med såkalt lusterdekor fra England ble vurdert til å være verdet 1200 kroner, men gikk for 5500 kroner på auksjon.
VASE: Denne vasen med såkalt lusterdekor fra England ble vurdert til å være verdet 1200 kroner, men gikk for 5500 kroner på auksjon. Foto: FOTO: Christiania Auktionsforretning

Det kan være små skrifter med stor verdi og store praktverk ingen vil ha. Også her er rådet å spørre i et antikvariat. Det Guldhaug nevner som kan ha verdi er:

- Godt bevarte førsteutgaver av noen norske forfattere, betydelige reisebeskrivelser, som fra Nansen, Amundsen, Astrup og Ingstad, og så er det veldig stor interesse i Norge for lokalhistorie og slektshistorie.

Antikke smykker kan være svært verdifulle. Men vær oppmerksom om du får mulighet til å kjøpe slike gamle smykker. Det produseres nemlig en betydelig mengde falske "antikke" smykker i Europa i dag: Kopier isatt gamle stener, delvis nedslitt og pålagt en patina som skal gi et antikt utseende. Det er mange måter å avsløre disse kopiene på. Ta kontakt med en fagmann.

Undersøk

Til tross for at de fleste som drømmer om store verdier blir skuffet, oppfordrer Marianne Gjertsen i Norges Kunst- og Antikvitetshandlers Forening folk til å undersøke med en fagperson hvis man tror man har noe av verdi.

- Man kan henvende seg direkte til våre medlemmer, via foreningens hjemmesider, eller til sekretariatet, som kan videresende til aktuelle eksperter blant våre medlemmer. Send helst bilde og beskrivelse med mulig proveniense (historie red.anm), råder hun.

Les også:

EMALJESKILT: Gamle skilt kan være mer verdifulle enn du tror. Denne ble solgt for 4000 på auksjon.
EMALJESKILT: Gamle skilt kan være mer verdifulle enn du tror. Denne ble solgt for 4000 på auksjon. Foto: FOTO: Christiania Auktionsforretning

- Heng en Bentley på veggen

- Her finner du bruktskattene du drømmer om

- Gi Ikea-møblene nytt liv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning