Loppemarked og bruktkjøp

Her havner de beste loppene

Beboeren har et hemmelig våpen for å komme først i køen.

TROFÉHYLLE: De hjemmesnekrede kjøkkenhyllene er fylt av nøye utvalgte brukte bruksgjenstander.
TROFÉHYLLE: De hjemmesnekrede kjøkkenhyllene er fylt av nøye utvalgte brukte bruksgjenstander. Foto: Foto: Espen Grønli
Publisert Oppdatert
LOPPELØPEREN: Asle Offerdal bruker sine raske bein for hva de er
verdt i kampen om de beste loppene. Sofaen «Ugo» fra Hjelle har han kjøpt i ro og mak på Norway Says shop som nå er nedlagt. Bildet er signert Frode Larsson, emaljebollen fra Cathrineholm er blitt et symbol på retrobølgen.
LOPPELØPEREN: Asle Offerdal bruker sine raske bein for hva de er verdt i kampen om de beste loppene. Sofaen «Ugo» fra Hjelle har han kjøpt i ro og mak på Norway Says shop som nå er nedlagt. Bildet er signert Frode Larsson, emaljebollen fra Cathrineholm er blitt et symbol på retrobølgen. Foto: Foto: Espen Grønli

Asles loppetips

  • Møt opp tidlig. De beste tingene forsvinner fort.
  • Vit hva du ser etter. Du rekker uansett ikke over alt.
  • Se på konkurrentene dine som kolleger, ikke fiender.
  • Konsentrer deg om skattene. Ikke la deg distrahere av at mesteparten du ser er skrot. Dette er en treningssak.

Her finner du et loppemarked nær deg.

Skal du sikre deg de beste skattene, må du være tidlig ute. Når portene til loppemarkedene åpner er det førstemann til mølla.

Du kan håpe på å komme frem til godbitene som nummer to.

For Asle Offerdal er alltid der først. Han er norgesmester i hundremeter i sin klasse.

- Persen min er 11,3. Nå ligger jeg på rundt 11,9, sier Asle.

Det holder for å sikre seg de gjeveste trofeene.

- Dersom jeg må springe langt, for eksempel over skolegården, er det en fordel for meg. Hvis løypa i tillegg innebærer å løpe i trapper, er det enda bedre. Da hender det at jeg er ved loppene et minutt før de andre.

Uvanlige trofeer

Men det holder ikke bare å ha raske muskelfibre. Man må også vite hva man ser etter.

Det vet Asle: Hans mål er Scandinavian Design.

- Det var jo i denne perioden vi var på topp. Formspråket tiltaler meg, men jeg har ikke dekning for a si at dette er objektivt god design.

Der andre idrettsutøvere drømmer om gullmedaljer og sølvpokaler løper Asle for en glassvase fra Hadeland eller en emaljebolle fra Halden.

Dermed kan han også bruke hele leiligheten som premieskap.

De første loppebittene kom på midten av nittitallet. Da sto femti- og sekstitallsdesign lavt i kurs, og retrobølgen var bare som en krusning å regne. I dag er konkurransen hardere og prisene høyere.

Overpriset

- En emaljert stålgryte designet av Grete Prytz Kittelsen ligger nå på 1000 kroner, og en bolle koster over 2000.

- Det synes jeg er overpriset.

RETRO: Leiligheten består av en miks av Scandinavian Design, amerikansk Mid-Century Modern og noe kitsch.
RETRO: Leiligheten består av en miks av Scandinavian Design, amerikansk Mid-Century Modern og noe kitsch. Foto: Foto: Espen Grønli

Flere loppemarkeder har forhørt seg med bruktselgere i forkant for å lære hvilke objekter som er attraktive og prise dem deretter.

NORSK GLASS:  - Jeg ga 200 kroner for Willy Johanssons spiralvase (t.v.)  den er egentlig verdt nærmere 15 000. Vasen til høyre er kjent som sylindervasen.
NORSK GLASS: - Jeg ga 200 kroner for Willy Johanssons spiralvase (t.v.) den er egentlig verdt nærmere 15 000. Vasen til høyre er kjent som sylindervasen. Foto: Foto: Espen Grønli

Det er Asle skeptisk til.

- Noe av vitsen med å gå på loppemarked er at man skal ha muligheten til å gjøre kupp.

- Nå er jeg gått over til å lete opp ting som er litt mer sjeldne. Det vil alltids være mye de andre ikke har fått med seg.

Norsk kunstglass, for eksempel.

En av favorittene er den den norske glassdesigneren Willy Johansson.

Selv har Asle hatt stigende læringskurve i sine år som loppejeger.

- Jeg styrer etter hva jeg liker. Så kommer kunnskapen på kjøpet. Før kunne jeg komme hjem med en kopi fra Ikea, men nå vet jeg litt mer om kvalitet og autentisitet.

Det har nok hatt litt å si for utviklingen av smaken også, tror Asle.

Stor interesse, liten leilighet

RETROKJØKKENET:  Respatexbordet ble funnet i en konteiner. Stentøyet «Bambus» fra Stavangerflint står på et trillebord fra 30-tallet som tidligere har vært brukt på et bibliotek.
RETROKJØKKENET: Respatexbordet ble funnet i en konteiner. Stentøyet «Bambus» fra Stavangerflint står på et trillebord fra 30-tallet som tidligere har vært brukt på et bibliotek. Foto: Foto: Espen Grønli

Det begynte nemlig ikke med teak og emalje, men med bondemøbler og negerdamer. På det meste hadde Asle et helt harem som talte over tretti figurer. Men nå er han ferdig med kitschperioden.

GJESTEROM/STUE: Et tilstøtende rom er innlemmet i stua, men kan fungere som gjesterom ved behov. Hyller med skyvedør er designet av beboer og utført av en møbelsnekker.
GJESTEROM/STUE: Et tilstøtende rom er innlemmet i stua, men kan fungere som gjesterom ved behov. Hyller med skyvedør er designet av beboer og utført av en møbelsnekker. Foto: Foto: Espen Grønli

- Jeg er ikke ute etter å ha det morsomt rundt meg. Jeg vil ha det fint. Samtidig ønsker jeg heller ikke å bo i et museum.

Ting har lett for å hope seg opp. Interessen er større en leiligheten gir rom for. Derfor holder Asle åpent hus en gang iblant der han selger unna noen av kuppene sine.

Slik blir det aldri statisk hjemme hos Asle. Men først og fremst kan han begynne igjen med tomme hyller. Hobbyen er blitt en livsstil.

- Det er litt plagsomt. Lørdagene mine er stort sett booket.

Møter du Asle Offerdal på et loppemarked en lørdagsformiddag, vet du at du er for sent ute.

Med mindre du også er norgesmester i hundremeter.Se de mest aktive diskusjonene i Verktøyforumet

Les også:

GEOMETRISK HYLLE: Vegghyllen er egentlig en gigantisk settekasse,
for tiden fylt av en komplett serie Cobra-telefoner og jugendvaser.
GEOMETRISK HYLLE: Vegghyllen er egentlig en gigantisk settekasse, for tiden fylt av en komplett serie Cobra-telefoner og jugendvaser. Foto: Foto: Espen Grønli

Slik pimper du loppene

Bloggernes beste loppefunn

Guide til de kuleste museumsbutikkene

Årets designnyhet for de minste

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning