Industrielt interiør

Helt rå familiebolig

Familien liker å gi gamle, litt rustne ting, en ny sjanse.

INDUSTRIELT UTTRYKK: Kjøkkenet ligger i forbindelse med stuen, adskilt av en glassdør. Den store Ilve-komfyren ble utgangspunktet for innredningen av kjøkkenet, og den  definerte også den litt rå, industrielle stilen. Det lille spisebordet er fra Fil de Fer, stolene fra Butik Sophie, og lampen er Pantons Flower Pot.
INDUSTRIELT UTTRYKK: Kjøkkenet ligger i forbindelse med stuen, adskilt av en glassdør. Den store Ilve-komfyren ble utgangspunktet for innredningen av kjøkkenet, og den definerte også den litt rå, industrielle stilen. Det lille spisebordet er fra Fil de Fer, stolene fra Butik Sophie, og lampen er Pantons Flower Pot. Foto: FOTO: Linnea Press
Publisert Oppdatert

Etter at Inge Henriksen, mannen Jimmi og barna Viggo (4) og Aksel (2) flyttet inn i det gamle murhuset, har det gjennomgått en grundig renovering. Huset fra 1922 er på 132 kvadratmeter og ligger på Amager i København.

Del

- Kjøkkenet så ut slik de gjorde på femtitallet, hagen var hyggelig, men gjengrodd. Her var lag på lag med tapeter, skillevegger, dusinvis med gulvtepper, linoleum og senkede tak, sier Inge Henriksen.

Nå er alt dette historie.

Skreddersydd kjøkken

SKAPER VARME: Peisen og glassveggen gir en naturlig oppdeling av stuen. Trelysene i forgrunnen er fra Broste Copenhagen.
SKAPER VARME: Peisen og glassveggen gir en naturlig oppdeling av stuen. Trelysene i forgrunnen er fra Broste Copenhagen. Foto: FOTO: Linnea Press

Paret jobbet med huset et halvt år, og det meste ble revet ned og gjort om på.

TURKIS FARGEKLATT: Det gamle bordet har fått to strøk med turkis maling, og Tolix stoler og en gammel Tolix krakk gir en røff kontrast. Fargen på bordet er 4183 fra Flügger.
TURKIS FARGEKLATT: Det gamle bordet har fått to strøk med turkis maling, og Tolix stoler og en gammel Tolix krakk gir en røff kontrast. Fargen på bordet er 4183 fra Flügger. Foto: FOTO: Linnea Press

De største forandringene i huset var ombyggingen av kjøkkenet og badet.

Den definerte et kjøkken som skulle være funksjonelt, med innslag av rå industristil.

I samarbeid med en snekker tenkte de ut noen gode løsninger, blant annet de rå mdf-platene som danner frontene på kjøkkenskapene.

Platene ble lakkert med vanlig lakk, og materialet i platen slår gjennom, så overflaten blir rå og med en synlig struktur.

Stålskap på hjul

Det ble satt inn to små oppvaskmaskiner.

Ved siden av komfyren ble det gjort plass til et stålskap på hjul, noe som underbygger den industrielle stilen.

De la også kjøkkenfliser selv.

De ble hentet fra nedrivingen av et hotell og gir et litt laboratorieaktig uttrykk.

Rolig og enkelt

Badet er bygd i det som en gang var et lite kjøkken.

SPESIALLAGD: Frontene på skapdørene er designet i samarbeid med en snekker, og er lagd av mdf-plater som er lakkert, slik at strukturen synes. Flisene er fra et hotellkjøkken som skulle rives, og kjøleskapet er i stål fra Liebherr/Witt. Lampene over bordet er kopier av gamle, engelske industrilamper, og er kjøpt hos Lamperiet. Legg merke til reolen med kokebøker som er bygd inn i modulene.
SPESIALLAGD: Frontene på skapdørene er designet i samarbeid med en snekker, og er lagd av mdf-plater som er lakkert, slik at strukturen synes. Flisene er fra et hotellkjøkken som skulle rives, og kjøleskapet er i stål fra Liebherr/Witt. Lampene over bordet er kopier av gamle, engelske industrilamper, og er kjøpt hos Lamperiet. Legg merke til reolen med kokebøker som er bygd inn i modulene. Foto: FOTO: Linnea Press

På gulvet har de lagt store, mørkegrå fliser, en flott bakgrunn for badekaret med løveføtter og kontrast til de hvite veggene.

PLANTEGNING: Stuen og spisestuen ligger i åpen løsning i første etasjen. Der ligger også kjøkkenet, ved siden av stuen. I andre etasje ligger to soverom og badet.
PLANTEGNING: Stuen og spisestuen ligger i åpen løsning i første etasjen. Der ligger også kjøkkenet, ved siden av stuen. I andre etasje ligger to soverom og badet. Foto: rom123

Ved veggen står et vakkert, gammelt emaljert skap.

Den rustne overflaten gir en fin kontrast til det hvite, nesten jomfruelige uttrykket i rommet. Hvite gardiner lagd av en gammel duk utgjør prikken over i-en.

Innredningen av huset bærer preg av kjærligheten til gamle ting.

- Vi er begge veldig glade i ting som er litt gjenglemt og forfallent.

Vi synes det er morsomt å blande gammel og nytt, og liker godt å bruke store, rå industriting i et lite rom.

BAD MED PERSONLIGHET: De mørkegrå, matte flisene på baderomsgulvet danner en flott bakgrunn for badekaret med løveføtter. Flisene er fra Odorico.  Det vakre, gamle skapet gir også personlighet til rommet.
BAD MED PERSONLIGHET: De mørkegrå, matte flisene på baderomsgulvet danner en flott bakgrunn for badekaret med løveføtter. Flisene er fra Odorico. Det vakre, gamle skapet gir også personlighet til rommet. Foto: FOTO: Linnea Press

Den store teaterlampen på toppen av skapet i spisestuen er et eksempel på det.

Ikke for oppstilt

I stuen har paret plassert et gammelt skap fra Rikshospitalet, til oppbevaring av Jimmis store CD-samling. Igjen en rå miks som skaper spenning i rommet.

Et stort vindusparti fra et gammelt drivhus deler rommet i to soner.

- Det viktigste i innredningen er at tingene ikke gir seg ut for å være mer enn de er. Ingen av oss liker at det blir altfor oppstilt, sier Inge.

På soverommet har de bygd en stor himmelseng av vannrør (!).

Sengen er plassert midt i rommet, og de rå rørene er motstykket til det antikke, håndvevde sengetøyet.

Skjeve vinkler

Boligen på Amager består av skjeve vinkler, spennende innfall og en miks som gjør det vanskelig å plassere den i en bestemt stil.

ORIGINALT CD-SKAP: Det gamle skapet fra Rikshospitalet er kjøpt hos Genbyg. Skapet brukes til Jimmis mange hundre CD-er. Den lille gutten som prøver å bryte seg inn i skapet, er Viggo på fire år.
ORIGINALT CD-SKAP: Det gamle skapet fra Rikshospitalet er kjøpt hos Genbyg. Skapet brukes til Jimmis mange hundre CD-er. Den lille gutten som prøver å bryte seg inn i skapet, er Viggo på fire år. Foto: FOTO: Linnea Press

- Det viktigste for oss er at tingene har en egentlig verdi.

SENG AV VANNRØR: På soverommet har Inge og Jimmi bygd en stor himmelseng av vannrør. Sengetøyet fra Røde Lade og loppemarkedet i Nice er håndvevd.
SENG AV VANNRØR: På soverommet har Inge og Jimmi bygd en stor himmelseng av vannrør. Sengetøyet fra Røde Lade og loppemarkedet i Nice er håndvevd. Foto: FOTO: Linnea Press

Vi setter ikke inn ting bare fordi det er et hull som må fylles.

Små oaser

- Vi holder av oaser i rommene, og nyter stillheten i et rom som ikke er overfylt.

Det beste er om tingene er originale og gamle, og gir muligheter for en bruk som er annerledes enn opprinnelig tenkt, sier Inge Henriksen.

Les også:

6 ting du må ha i stuen i høst

Få industriell rustikk på badet

TAPETSERTE SKRÅTAKET: Barnerommet er hyggelig, og rommer som resten av huset ting fra svunne tider. Tapetet er fra den hollandske nettbutikken designfordelight.nl, og det lille trebordet er fra et loppemarked.
TAPETSERTE SKRÅTAKET: Barnerommet er hyggelig, og rommer som resten av huset ting fra svunne tider. Tapetet er fra den hollandske nettbutikken designfordelight.nl, og det lille trebordet er fra et loppemarked. Foto: FOTO: Linnea Press

Innred med funn fra fjæra

Sånn koker du kraft

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning