Farger

Grått er hot

Grått er den nye trendfargen. Få ekspertenes tips om de beste gråfargene.

MALTE FONDVEGG: Fotograf Margaret M. de Lange har malt endeveggen i stuen sin grå. Hun har brukt fargen S3005-Y50R.
MALTE FONDVEGG: Fotograf Margaret M. de Lange har malt endeveggen i stuen sin grå. Hun har brukt fargen S3005-Y50R. Foto: Foto: Margaret M. deLange
Publisert Oppdatert
EKSPERT: Kirsten Visdal, interiørstylist og innehaver av interiørbutikken Kvist i Oslo, kaller grått for den nye kaffe latte.
EKSPERT: Kirsten Visdal, interiørstylist og innehaver av interiørbutikken Kvist i Oslo, kaller grått for den nye kaffe latte. Foto: Foto: ROM 123

- Grått er vår nye kaffe latte, sier Kirsten Visdal. Hun er interiørstylist og eier av interiørbutikken Kvist i Oslo.

Hun og interiørarkitekt Boris Praskac, som er medeier i interiørbutikken Eske, har mange gode råd til hvordan du kan bruke årets mest trendy farge.

Grått som kontrastfarge

- Hold tunga rett i munnen når du skal velge grått til innredningen og riktig grå nyanse, sier Visdal.

Hennes råd er å kjøpe fargeprøver og male et passelig stort felt der du skal bruke fargen.

- Prøv deg gjerne på flere vegger, for gråfargen endrer seg med lyset og vil oppleves forskjellig på forskjellige vegger og forskjellige tider av dagen.

- En ren grå farge er nøytral, og man kan lures til å tro at den passer til alt, suplerer Praskac.

- Men grått oppfører seg som kontrast til fargen den står ved siden av. En nøytral grå vil derfor virke blå ved siden av oransje.

Han råder derfor til å tilføre litt farge i gråmalingen, slik at den harmonerer med omgivelsene.

ULIKE GRÅNYANSER: Her er fondveggen malt i fargen 5352 fra Flügger. Bakveggen til venstre er malt med NCS 5402-B, og greinene på veggen i Flexi grå IN-588 fra Flügger.
ULIKE GRÅNYANSER: Her er fondveggen malt i fargen 5352 fra Flügger. Bakveggen til venstre er malt med NCS 5402-B, og greinene på veggen i Flexi grå IN-588 fra Flügger. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Hele rommet i en lysgrå nyanse

Når man skal bruke gråfargen, kan man ifølge Praskac male hele rommet i en nøytral, lys nyanse, som 2005-Y20R.

- Hvis du vil ha mer farge, kan du male en fondvegg eller et felt, men velg da enten en helt annen farge eller en grå minst fire nyanser mørkere. Hvis ikke vil det se tilfeldig ut, som om lyset bare er litt annerledes på akkurat den veggen.

Grått på gulvet

Visdal mener at grått vil ta plassen til kaffe latte.

- Den passer fint til stål, betong og sink - materialer som finnes i de fleste hjem allerede.

Hun tipser også om at gulvet kan være en spennende flate å teste på dersom an vil prøve grått.

Grått og mørke møbler

GRÅ VEGG: Boris Praskac, interiørarkitekt og medeier i butikken Eske i Oslo, har valgt en grå vegg i stua, og frisker opp med fargeklatter i gult.
GRÅ VEGG: Boris Praskac, interiørarkitekt og medeier i butikken Eske i Oslo, har valgt en grå vegg i stua, og frisker opp med fargeklatter i gult. Foto: FOTO: Siri Møller

For den som vil prøve grått hjemme, nytter det ifølge Praskac ikke bare å kjøpe grå puter og tro at det vil oppdatere interiøret.

LUNEFULL: Husk at grått oppfører seg som kontrast til fargen den står ved siden av. Ved siden av oransje vil den virke blå, så velg med omhu.
LUNEFULL: Husk at grått oppfører seg som kontrast til fargen den står ved siden av. Ved siden av oransje vil den virke blå, så velg med omhu. Foto: FOTO: Frode Larsen

- Du må male. Velg en nyanse som ligger opp mot ditt eksisterende møblement.

Han tror at 2005-Y20R vil fungere godt i mange norske hjem, fordi de ofte preges av varme farger.

- Grått fungerer også bedre mot mørke møbler enn lyse eller mønstrede. Når du har fått en nøytral veggflate, kan du male små møbler eller tilbehør i en gråskala som passer.

- Grått passer godt til naturtonene og de beige fargene som har preget norske interiører de siste årene, tilføyer Visdal.

Hun mener det er lettere å male enn å bytte møbler.

Mal derfor veggene i en nyanse som passer hos deg. Når du har et miljø i grått og beige, vil en klatt med gult live opp. En vase, lampe eller stol, for eksempel.

Grånyanse med farge

Ifølge Praskac vil de som velger grått at rommet også skal se slik ut.

- For å få til det, må man velge en nyanse med farge i, og 3502-Y er en trendy, nøytral og anvendelig grånyanse.

KLER GRÅTT: Grått er særlig tøft til materialer som stål, betong og sink. Industriell taklampe, h 39 x d 38 cm, kr 2199, Nordal.
KLER GRÅTT: Grått er særlig tøft til materialer som stål, betong og sink. Industriell taklampe, h 39 x d 38 cm, kr 2199, Nordal. Foto: FOTO: Frode Larsen

Han trekker også frem en annen grå nyanse som er veldig hott nå, og det er støvrosa, for eksempel 2005-R.

- Den er feminin uten å være sukkersøt, og gir en god effekt i alle miljøer.

Visdal trekker frem skitne, støvete farger i lyse nyanser, som 4502-Y eller 4502-B.

- Støvete farger er de med mer svart enn kulør i seg. Populære grå nyanser spenner fra oliven (6010-G70Y) til rosa (1010-R10B).

Hun synes det er deilig å blande mange nyanser i ett og samme miljø.

Musegrå

Boris Praskacs favoritt blant grånyansene er den som heter musegrå, 5502-Y.

- Jeg ville brukt den på et helt rom og balansert med hvit stofflighet i gardiner eller lameller over en stor flate. I detaljene ville jeg hentet inn røde nyanser, fra korall til karmin.

GIR RO: Grått gir ro i sjelen og er delikat til en hvit kjøkkeninnredning.
GIR RO: Grått gir ro i sjelen og er delikat til en hvit kjøkkeninnredning. Foto: FOTO: Margaret M. de Lange

Som sin favorittt, har Kirsten Visdal har en gråfarge som nesten blir lilla (5502-R) i spesielle lys.

Det er ikke nok å kjøpe grå møbler for å få et grått interiør, du må male, sier ekspertene. Men så kan du gjerne supplere med møbler i den riktige gråskalaen. Stolen Ghost, kr 7750, Verket Interiør.
Det er ikke nok å kjøpe grå møbler for å få et grått interiør, du må male, sier ekspertene. Men så kan du gjerne supplere med møbler i den riktige gråskalaen. Stolen Ghost, kr 7750, Verket Interiør. Foto: FOTO: Frode Larsen

- Alle bør unne seg en natt i hotellet Mama Shelter i Paris, og våkne til Phillippe Starcks grå fondvegg. Den er helt magisk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning