Glassbyggestein i veggen

Glassbyggestein slipper dagslyset gjennom veggen

Glassbyggestein er ikke like trendy som på nittitallet. Men materialet er fremdeles like smart.

GJENNOMSKINNELIG FELT I VEGGEN: Raden av glassbyggestein over kjøkkenbenken bidrar til økt arbeidslys på kjøkkenet samtidig som lyset fra loftsvinduet i stua også kommer soverommet til gode.
GJENNOMSKINNELIG FELT I VEGGEN: Raden av glassbyggestein over kjøkkenbenken bidrar til økt arbeidslys på kjøkkenet samtidig som lyset fra loftsvinduet i stua også kommer soverommet til gode. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert

Skotter du gjennom de firkantede, frostede rutene kan du ane konturene av noen små blomstervaser og en espressomaskin.

Men du kan ikke være sikker, for det er ikke lett å se hva som skjuler seg på den andre siden av veggen.

Det er heller ikke meningen. Inne på soverommet ønsker ikke beboerne å tenke på hvordan man skal holde kjøkkenet ryddig til enhver tid.

Opprydningen etter kveldens middagsgjester kan med fordel tas dagen derpå. Og viktigere: beboerne ønsker ikke at man skal ha fritt innsyn til det mest intime rommet.

Hva er så poenget med glass man ikke kan se gjennom?

Å lede inn dagslyset så klart.

For selv om man følger ekspertenes råd for riktig belysning, blir ikke lysforholdene optimale om man ikke utnytter dagslyset best mulig.

SMÅRUTETE MODERNISME: Et horisontalt felt av glassbyggestein
strekker seg langs hele soverommets langvegg.
SMÅRUTETE MODERNISME: Et horisontalt felt av glassbyggestein strekker seg langs hele soverommets langvegg. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Soverommet velsignes dermed med gjennomlys samtidig som behovet for privatliv er ivaretatt.

GLASSBYGGESTEIN I SPRUTSONEN: Med glassbyggestein innfelt i veggen ledes lyset gjennom rommene.
GLASSBYGGESTEIN I SPRUTSONEN: Med glassbyggestein innfelt i veggen ledes lyset gjennom rommene. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Vel inne på kjøkkenet, som også er et allrom, ser du bonuseffekten: Daglyset fra soverommet nærmest velter inn gjennom sprutsonen av glass og forsyner arbeidsbenken med godt og jevnt arbeidslys.

Og titter du opp, vil du kanskje kjenne igjen silhuetten av en stumtjener med to selskapskjoler med tilhørende vesker.

Buet hjørnevegg

Mellom entreen og inngangen til stuekjøkkenet finnes et avrundet hjørne, også det av glassbyggestein. Her skal du helst ikke titte inn. Toalettet er nemlig plassert på den andre siden.

Nå gjelder det at sikten holdes på et minimum.

Men fremdeles er lysgjennomstrømningen god nok til at beboerne kan utføre morgenstellet i diffust dagslys - selv om badet ikke har vinduer.

Når dagslyset svinner, fremstår imidlertid glassveggene som mørke, lystappende hull. Selv ravnsvarte vegger reflekterer mer lys enn en vegg av glassbyggestein.

ROMARKITEKTUR: Den buede glassveggen utgjør et arkitektonisk
element i leiligheten. Ved siden av å understreke takhøyden bidrar veggen til å maksimere lysinnfallet på det vindusløse badet. Et klart vindu over døra gjør samme nytte.
ROMARKITEKTUR: Den buede glassveggen utgjør et arkitektonisk element i leiligheten. Ved siden av å understreke takhøyden bidrar veggen til å maksimere lysinnfallet på det vindusløse badet. Et klart vindu over døra gjør samme nytte. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
IKKE PÅ UTSTILLING: Glassveggen er av åpenbare grunner godt
frostet. For å få til den buede formen er det benyttet rektangulære glassbyggesteiner.
IKKE PÅ UTSTILLING: Glassveggen er av åpenbare grunner godt frostet. For å få til den buede formen er det benyttet rektangulære glassbyggesteiner. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Men når lysene i naborommene skrus på fremstår glassveggene som flate, lysende lamper.

GLASSVERANDA: Hele balkongen er rammet inn av glassflater for
at man skal få utsyn uten å gå ut. Boligens øvrige vinduer er felt inn i
taket og vender opp mot himmelen.
GLASSVERANDA: Hele balkongen er rammet inn av glassflater for at man skal få utsyn uten å gå ut. Boligens øvrige vinduer er felt inn i taket og vender opp mot himmelen. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Vanlig glass

På balkongen er behovet for lysgjennomstrømning også tenkt på. Men her har man i tillegg vært opptatt av å få utsikt; derfor er det brukt klare vindusruter.

Slik kan man se fra soverommet, gjennom den innfelte takterrassen, og inn igjen på gjesterommet på motsatt side.

På den måten virker leiligheten større, og terrassen blir en del av interiøret.

Utdatert?

De hule, kvadatiske glassklossene på 19 ganger 19 cm fikk en formidabel oppsving på tampen av nittitallet. Mange falt for fristelsen til å bygge dusjvegger og skillevegger i byggeklosser av glass.

Nå har trenden avtatt. Noen er blitt lei og vil prøve andre ting, andre tør kanskje ikke av frykt for å ende opp med et utdatert hjem.

HYGGELIG GJENNOMSYN: Den innfelte takterrassen er rammet inn av
glassvegger for å forlenge siktlinjer og slippe inn lys. Nå kan man se fra soverommet, forbi uterommet og inn i gjesterommet på motsatt side.
HYGGELIG GJENNOMSYN: Den innfelte takterrassen er rammet inn av glassvegger for å forlenge siktlinjer og slippe inn lys. Nå kan man se fra soverommet, forbi uterommet og inn i gjesterommet på motsatt side. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Er glassbyggersteinen nittitallets svar på 70-tallets furuhelvete?

Det vil i så fall være urettferdig. For selv om materialet naturlig nok forbindes med sin siste glansperiode, er det fremdeles et effektivt og allsidig materiale.

Uavhengig av trendbildet vil glassbyggesteinen alltid sørge for å bringe diffust lys inn dit du vil ha det. For de interiørtrendene som er hottest i 2011, vil temmelig sikkert kjølne om noen år.

Men godt dagslys går aldri av moten.

Kvalitet er viktig

Det finnes flere kvaliteter på markedet. Glassbyggestein av dårlig kvalitet vil med tiden sprekke slik at luft kommer inn og kondens dannes på innsiden.

De lysbrytende egenskapene vil også svekkes raskere over tid.

Hvordan vurdere kvaliteten?

STRAMME FLAMMER: Den lukkede peisen er stram og kjølig i
uttrykket men gjør jobben som varmekilde i allrommet. Glassdører ut
til takterrassen sørger for at beboerne får et glimt av utsikt også fra
stuekroken.
STRAMME FLAMMER: Den lukkede peisen er stram og kjølig i uttrykket men gjør jobben som varmekilde i allrommet. Glassdører ut til takterrassen sørger for at beboerne får et glimt av utsikt også fra stuekroken. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Det kan være vanskelig å se forskjellen før skadene er oppstått, men det finnes noen triks: Skrap på lakken som er lagt langs kanten av steinen.

OVERLYS: Vesthimmelen lyser ned på spisegruppen som er plassert
ved siden av kjøkkenhalvøya. Det er lyset fra dette vinduet som sluses inn over kjøkkenbenken og inn på soverommet.
OVERLYS: Vesthimmelen lyser ned på spisegruppen som er plassert ved siden av kjøkkenhalvøya. Det er lyset fra dette vinduet som sluses inn over kjøkkenbenken og inn på soverommet. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Industrielement

  • Glassbyggestein ble først tatt i bruk på begynnelsen av 1900-tallet for å slippe dagslys inn i fabrikkhaller og verksteder. Da besto de av massivt glass.
  • Siden ble de satt sammen av to glasstykker og med hulrom.
  • Materialet hadde sin storhetstid på 1960- og 70-tallet og fikk en ny renessanse på slutten av 90-tallet, da et system med plastlister og lim gjorde det mulig å bygge selv og droppe utgifter til murer.

Kilde: SINTEF/Byggkeramikkforeningen

Dersom lakken skaller av vil steinene med tiden løsne fra hverandre og veggen du bygger blir mindre solid.

Se også at glassflatene er glatte og ikke har struktur.

Store prisforskjeller

Det enkleste er imidlertid å sjekke prislappen: Sammenhengen mellom pris og kvalitet er ifølge fagmiljøet som regel til å stole på.

Prisen spenner fra ca. 5 kr/ stk. til over 50 kr/ stk.

Hvilke typer finnes?

Spekteret er stort, og det kommer stadig flere varianter på markedet; de kan være klare eller frostet, og med mønstre som ruter, striper, bobler eller bølger.

De kommer også i mange forskjellige farger, størrelser og former. Glassbyggestein føres av de fleste flisebutikker og byggvarekjeder.

Les mer:

Brukte glassbyggestein på badet - i gammel låve

Legg gulv over kjøkkenbenken

Hold deg oppdatert: abbonér på nyhetsbrev fra Klikk Bolig

Mødre krangler om Lano-ungen

HALVVEGG: Materialets egenskaper er ikke utnyttet på samme måte i halvveggen ved entreen. Her bidrar ikke glasset til å bringe lyset videre, men er benyttet først og fremst for sine dekorative egenskaper. Ståltrinnene til venstre for ytterdøren benyttes for å klatre opp til et åpent lagringsrom.
HALVVEGG: Materialets egenskaper er ikke utnyttet på samme måte i halvveggen ved entreen. Her bidrar ikke glasset til å bringe lyset videre, men er benyttet først og fremst for sine dekorative egenskaper. Ståltrinnene til venstre for ytterdøren benyttes for å klatre opp til et åpent lagringsrom. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning