Slik får du personlig stil med Ikea-ting

Dette er et møbelhack

Ikea-fans hacker møbler og legger ut på nettet. Trendforsker synes det høres smart ut.

BADEROMSLØSNING: Peik Helly-Hansens hack av "Personlig" benkeplateløsning gjorde stor suksess på ikeahackers.net
BADEROMSLØSNING: Peik Helly-Hansens hack av "Personlig" benkeplateløsning gjorde stor suksess på ikeahackers.net Foto: FOTO: Rune Holm
Publisert Oppdatert

Det er i år femti år siden Ikea begynte å legge verden under seg. Med kjedens suksess har det oppstått et ønske om å endre standardløsningene og gjøre dem mer personlige. På Ikeahackers.net sender folk fra alle verdensdeler inn sine såkalte "hack", der de viser fram sine kreative løsninger. Krakk montert som hylle. Garderobeskap som skillevegg. Et hack kan være lite, som å endre utsmykningen, eller det kan være større, der du må ta i bruk verktøy, design- og snekkerferdigheter.

Kvinnen som står bak nettsiden bruker pseudonymet Jules Yap og oppgir at hun er født i Kuala Lumpur, Malaysia. Hvorfor hun valgte å kalle endringene for hacks?

- Det bryter inn i Ikea-koder for møbelmontering og gjenbruker, utfordrer og skaper, med overraskende resultater, oppgir hun på nettsidene.

KRAKK-HYLLE: Det mest populære hacket på ikeahackers.net er denne hyllen, laget av IKEAs Frosta krakk.
KRAKK-HYLLE: Det mest populære hacket på ikeahackers.net er denne hyllen, laget av IKEAs Frosta krakk. Foto: FOTO: ikeahackers.net
WALKINCLOSET: Av Expedit-hyller lagde Peik Helly-Hansen et walk-in closet akkurat slik han ønsket.
WALKINCLOSET: Av Expedit-hyller lagde Peik Helly-Hansen et walk-in closet akkurat slik han ønsket. Foto: FOTO: Rune Holm

Som svenske kjøttboller

Det hele startet i 2006, da "Jules" oppdaget at det fantes en rekke gode ideer til hackede Ikea-møbler på internett. "For en god ide det ville være å kunne finne alle på ett sted", tenkte hun. Tre sekunder senere:

"En lyspære eksploderte i hodet mitt og resten, som de sier, rullet ut som svenske kjøttboller", skriver hun.

Den første internettsiden programmerte hun selv, i år har siden blitt oppdatert av profesjonelle. Den har nærmere 90000 likes på Facebook, og hackene fortsetter å strømme inn.

En av dem som har sendt inn sitt hack er Peik Helly-Hansen fra Oslo, og det var Ikea-kjeden selv som anbefalte ham å sende inn til Ikeahackers.net. Helly-Hansen hadde laget en smart måte å få plass til både vaskemaskin og tørketrommel i en integrert løsning på badet. På Ikeas standardløsninger er det nemlig ikke stor nok plass. Han bestilte "Personlig" benkeplateløsning, som han tilpasset de målene han ønsket. I midten plasserte han et vanlig benkeskap. Så monterte han skroget på et annet skap innvendig, fast til benkeskapet på den ene siden, og til siden av benkeplateløsningen på den andre. Det gjorde det mulig å feste døren foran. Vask og blandebatteri er av den litt eksklusive typen for å få et alt-i-ett møbel, og for å distansere seg litt fra en ren Ikea-løsning. Ekstra lister for å skjule glipper, og vips:

- Totalresultatet ser bra ut og fungerer, sier Helly-Hansen selv.

Han sendte forslaget til Ikea, lurte på om de var interessert i ideen, men de anbefalte ham da å legge den ut på ikeahackers. Han sendte inn forslaget og mailet litt frem og tilbake med "Jules". Etter at hacket ble godkjent av henne, lå han lenge på toppen over mest populære hacks og fikk en rekke gode tilbakemeldinger.

Helly-Hansen er ikke selv svoren Ikea-fan.

- I utgangspunktet er det litt kjedelig. Men de har en grunnstamme som du kan supplere med andre elementer. Da kan det bli veldig bra, sier han.

Ikeahackers-siden titter han innom nå og da for å få inspirasjon og ideer:

- Det er noen løsninger der som er veldig gode. Folk er flinke, sier han.

Personlig, men billig

SAMMENLEGGBAR BAR: To vanlige bokhyller, kuttet til 150 cm høyde, montert sammen, med hyller for glassene. Utenpå: Et lag med vatt, så skinn og nagler, samt hjul under.
SAMMENLEGGBAR BAR: To vanlige bokhyller, kuttet til 150 cm høyde, montert sammen, med hyller for glassene. Utenpå: Et lag med vatt, så skinn og nagler, samt hjul under. Foto: FOTO: ikeahackers.net

Louise Byg Kongsholm, direktør i det skandinaviske trend-instituttet Pej-gruppen hadde ikke hørt om ikeahackers før, men synes det høres spennende ut.

- Det er en smart måte å lage noe som er mer personlig, men likevel billig, mener hun.

Byg Kongsholm ser ikke det individuelle og det masseproduserte som motsetninger her, men som to sider av samme sak.

- Disse hacksene kan ikke la seg gjøre uten masseproduksjonen av varer fra Ikea.

Hun tror ikke at en slik side vil skade salget til Ikea.

- Det gir positiv omtale og det, at der er noen, som har interessert seg for å "knekke koden" er også kun positivt, sier hun.

"Jules" benekter at hun er betalt av Ikea, eller at det er en form for samarbeid med møbelkjeden for å bidra til at flere kjøper tingene deres.

- Nei, ikke en cent. Nil, nada, zilch. Ikea betaler meg ikke, denne siden er heller ikke deres idé eller på noen måte sanksjonert eller godkjent av Ikea. Det er en ren fandrevet webside, opplyser hun på nettsidene.

Likevel innrømmer hun at hun tjener penger på reklame, hovedsaklig via Google Ads, SayMedia, Technorati ad networks og når leserne kjøper Amazon eller tilbehør til Ikea-produkter fra Parts of Sweden gjennom lenkene på siden hennes.

Les også:

- Pusset opp kjøkkenet med benkeplate fra 50-tallet

BOSTBRØDBOKS: Et hack trenger ikke være mer komplisert: Drill hull i brødboksen, heng den på veggen og påfør nummer.
BOSTBRØDBOKS: Et hack trenger ikke være mer komplisert: Drill hull i brødboksen, heng den på veggen og påfør nummer. Foto: FOTO: ikeahackers.net

- Test av telys

- Slik får du et kulere interiør i løpet av helgen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning