På toppen av hylla står tre digre bokstaver. Å dekorere med en bokstav eller tre er et utbredt grep i trendbevisste hjem, men Eva er ikke typen til å blåse penger i landets mest trendy interiørbutikker.

Derimot titter hun ofte oppi konteinere. Bokstavene, som en gang sto på Majorstuhuset noen t-banestopp unna, var nemlig på vei til fyllinga.

- Det er vandalisme at bokstavene ble fjernet, de burde bare stått der. Men når de nå først skulle skrotes, er jeg glad for å ha sikret meg noen av dem, forteller Eva.

Hun har demontert sprukne neonrør, skrubbet vekk størknet dueskitt og stokket litt på rekkefølgen.

Bare ekte vare

- Vi samarbeider om å fikse mange av de gamle, rare objektene som har det med å plutselig befinne seg hjemme hos oss. Bare ekte ting har sjel. Vi kjøper aldri nye ting som ser ut som de er gamle.

Åpningen til spiskammeret ligger i forlengelsen av kjøkkenbenken

SE SPISKAMMERET: Før kjøleskapene ble allment tilgjengelig, ble hus og leiligheter gjerne bygget med et eget rom der matvarer kunne oppbevares kjølig. I dette kjøkkenet står spiskammeret fremdeles høyt i kurs. © FOTO: Ragnar Hartvig

Kjøkken med gamle fronter og overskap fra skole

HISTORISK SUS: Kjøkkenskrogene er fra Ikea, men frontene er fra 1920-tallet, samme periode som huset ble bygget. Jon Geir har selv restaurert og tilpasset kjøkkeninnredningen. © Foto: Ragnar Hartvig

Hylleseksjonen over kjøkkenbenken pleide å være stappfull av votter og luer, og fra knaggene pleide det å henge jakker, skjerf og ransler.

Har du gått på en norsk skole, vil du trolig kjenne igjen denne møbeltypen fra korridorene som ledet inn til klasserommet.

Hyllemøbelet er i god stand, men passet tydeligvis dårlig i skolens fornyingsplaner. Derimot passet den perfekt i oppussingsplanene til Eva Nyeborg og Jon Geir Placht.

Nå er hylla fylt av glass, tallerkener og krus.

Når Eva skal fornye i hjemmet sitt, går hun ikke i butikken.

Hun går en tur.

- Jeg har øynene med meg når jeg er ute og går. Ofte kommer jeg over noe fullt brukbart som skal kastes.

Også når det kommer til materialer stiller Eva strenge krav til hva som får passere over dørstokken.

- Jeg foretrekker naturmaterialer; tre, bomull, lin og ull, og unngår helst syntetiske materialer. Jeg har en Kartelllampe i plast som jeg fikk gratis fordi den var defekt, men den kunne fikses.

Kjøkkenbord med benk i bankkant

BRUKTKJØP OG EGENDESIGN: De norske skallstolene er fra et loppemarked. Eva har selv laget det vegghengte hyllemøbelet, mens Jon Geir har laget bordet av gamle teakmaterialer. © FOTO: Ragnar Hartvig

Sittepute med fototrykk

HJEMMESYDD OG PERSONLIG: Sitteputene er sydd av filttrekk med fototrykk av familiemedlemmene. © FOTO: Ragnar Hartvig

5 grunner til gjenbruk

Eva Nyeborg peker på fem positive sider ved å bruke gamle saker om igjen.

1) Gjenbruk betyr lavere forbruk, og er positivt for miljøet.

2) Hvis man tager hva man haver, blir resultatet ofte mer personlig og interessant enn ferdigtenkte løsninger.

3) Å finne nye bruksområder for gamle ting stimulerer kreativiteten.

4) Gjenbruk er god økonomi.

5) Det gir glede i hverdagen å finne skatter og redde ting fra å bli kastet.

Kjøkkenet er forbundet med stuen, men er ikke for allrom å regne

KONTAKT MED KJØKKENET: Fra stuen har man god kontakt med kjøkkenet. Vitrineskapet er kjøpt på finn.no, puffen med furumønster er fra Ygg&lyng, mens taklampen er fra Ikea. © FOTO: Ragnar Hartvig

En vid døråpning skaper kontakt mellom kjøkken og stue

DOBBELTDØR MOT STUEN: Doble glassdører sørger for gjennomlys. Uketavlen på kjøkkenveggen er kjøpt på gamletrehus.com, og har tidligere vært brukt som navnetavle i oppgangen i en av Oslos bygårder. Lenestolen er Evas svennestykke. © FOTO: Ragnar Hartvig

Selvlagd og vellagd

Eva lager også ting fra bunnen, ikke så unaturlig for en utdannet møbelsnekker. Både vegghyllen ved kjøkkenbordet og lenestolen i stuen er tegnet og utført av Eva under studiene.

I dag jobber hun som kunst- og håndverkslærer på en ungdomsskole, der hun forsøker å skape interesse for og kunnskap om estetiske fag.

Iblant lykkes hun i å overføre sin begeistring for å se potensialet som finnes i gammelt ræl og skrotede materialer. Men ikke alltid.

Evas to barn, Tyra og Teodor, applauderer ikke alle av morens loppekupp og konteinerfunn.

Det bekymrer ikke Eva.

- Jeg tror nok barna vil få sansen etter hvert. Det å ikke kaste er i hvert fall noe de har fått med seg.

Tv-benken er laget av en gammel militærkasse

AMMUNISJONSKASSE: Den gamle trekassen har trolig vært brukt til å lagre ammunisjon i. Eva satte på hjul og fikk montert en metallplate på hos en blikkenslager. Tv-en trekkes frem når den er i bruk og rulles tilbake etterpå. © FOTO: Ragnar Hartvig

Vitrineskap med bøker

VITRINESKAP OG PROJEKTOR: Et hvitmalt vitrineskap gjør jobben som støvfri bokhylle. Projektoren i hjørnet fungerer ikke, men brukes som reflektor for kubbelys. © FOTO: Ragnar Hartvig

Romantisk og nostalgisk stuekrok

STUEKROK MED SJARM: Jernsengen og puten med barneportrett er bruktkjøp. Bordlampen er reddet fra en konteiner. Eva har tilført en ekstra dimensjon ved å fjerne stoffet og la stålskjelettet stå bart. © FOTO: Ragnar Hartvig

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!