Marsala

Dette er årets it-farge

Og slik bruker du den.

MARSALA – ÅRETS FARGE: - Jeg synes Pantone tidligere har vært noe forutsigbare, men dette var et sofistikert valg, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Hoelseth om Pantone Color of the Year: Marsala.
MARSALA – ÅRETS FARGE: - Jeg synes Pantone tidligere har vært noe forutsigbare, men dette var et sofistikert valg, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Hoelseth om Pantone Color of the Year: Marsala. Foto: FOTO: Skjermdump fra Pantone.com, Ellos og Normann Copenhagen
Publisert Oppdatert

Hvert år lanseres det "nye" farger som alle interiørelskere og folk i bransjen legger sin elsk på. I år er en av disse fargene marsala, eller Pantone 18-1438 om du vil.

Fargen har blitt valgt ut av Pantone Color Institute, som siden 2000 har valg ut «Color of the Year» – altså årets farge.

- Marsala er en rødbrun farge, ofte beskrevet som vinrød. Det er en trygg og rolig farge, som enkelt kan kombineres med andre farger, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Hoelseth.

Den kan også beskrives som en dyp og lekker burgunderfarge.

- Den minner meg om en lekker neglelakk eller leppestift. Det er en fresh farge som "popper" frem, sier interiørstylist Rikke Bye-Andersen.

Et sofistikert valg

Hun har falt pladask for den burgunderaktige, vinrøde fargen.

- Jeg liker den veldig godt, og jeg har litt dilla på denne fargeskalaen med rosa, lilla, purpur og burgunder i det siste, da den gjør seg veldig godt med andre farger, og man har sett den godt i motebildet den siste tiden, sier hun.

Thurmann-Hoelseth liker den også veldig godt, og ble positivt overrasket over valget.

- Jeg synes Pantone tidligere har vært noe forutsigbare, men dette var et sofistikert valg. Den passer godt inn i mitt hjem, og jeg vil nok absolutt eksperimentere med den på flere forskjellige prosjekter, sier hun.

Bye-Andersen synes marsala er en farge som passer fint inn innredningsmessig.

- Den er jo lekker sammen med sarte pasteller som lyseblått, lys lilla og rosa – men samtidig superfresh til grønt, oransje og rødt. Det er en farge som kan gjøre det litt mer elegant/eksklusivt, samtidig som det er en litt 70-talls farge – og som da gjør den høyaktuell om dagen, sier hun og legger til:

- Marsala er også lekker til messing, og den gjør seg godt som en lampeskjerm med messingfot.

MARSALA I HJEMMET: Hva med en vinrød sofa, pute eller til og med slips?
MARSALA I HJEMMET: Hva med en vinrød sofa, pute eller til og med slips? Foto: FOTO: Skjermdump fra Pantone.com

Slik bruker du den i hjemmet

Som tips til hvordan du tilfører hjemmet ditt elementer av marsala, kan du enten gjøre mindre kjøp i fargen, eller gå "all in" og male for eksempel vegger.

- Lamper, puter, pledd og tepper er en enkelt måte å få inn marsala på. Da er det enkelt å få inn fargen uten at du må ha den på veggen – men for den mer modige så er det absolutt en supertøff farge å ha på veggen, for eksempel i gangen eller på soverommet. Jeg har vurdert det selv, sier Bye-Andersen.

Kan man innføre fargen i hjemmet miljøvennlig?

- Ja, man kan male en gammel kommode, bord, stol eller en hylle – og da anbefaler jeg at det er en blank maling. Da kommer fargen enda bedre frem, og det er lekkert på møbler, sier interiørstylisten.

- Du kan male et tremøbel, trekke om en sofa eller lage gardiner selv av metervare, tipser Thurmann-Hoelseth.

TING TIL HJEMMET: Øverst fra venstre: Brick Cushion red fra Normann Copenhagen, kr 549. Nabo Trays - 3 pack Red fra Normann Copenhagen, kr 599. Box Box grid fra HAY, kr 229. Plus salt & pepperkvern rød fra Muuto, kr 450. Ralph Aubergine Pledd 130x200 fra Klippan, kr 699.
TING TIL HJEMMET: Øverst fra venstre: Brick Cushion red fra Normann Copenhagen, kr 549. Nabo Trays - 3 pack Red fra Normann Copenhagen, kr 599. Box Box grid fra HAY, kr 229. Plus salt & pepperkvern rød fra Muuto, kr 450. Ralph Aubergine Pledd 130x200 fra Klippan, kr 699. Foto: FOTO: Produsenten

Ikke en evig trend

Som med alle andre trender, dukker det stadig opp nye som tar over for de gamle. Men, hva tenker interiørekspertene om marsala sin fremitd?

- Det er jo en trendfarge nå, men sammen med oransje som er årets farge nå, så tror jeg folk er mer åpne for denne fargepaletten. Jeg tror den er kommet for å bli – man må bare se alle kombinasjonene den kan brukes i, sier Bye-Andersen.

- Det er alltid vanskelig å spå hva som vil holde seg over en lang periode. Jeg tror imidlertid ikke at dette er en farge som vil vare over veldig lang tid. Mennesker i dag liker å sette sammen sine egne favoritter, så hvis noe får fargen Marsala som favoritt så tror jeg neppe at en ny årets farge vil erstatte den kun fordi det er «årets farge», sier fargesjef i Jotun Lisbeth Larsen og legger til:

- Når det er sagt, så har jeg liten eller ingen tro på at kun én farge kan diktere en trend. Dette er 2015 – mennesker liker å ta egne valg!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning