Spisesofa til spisestuen

Denne spisesofaen lager du selv

Se hvor enkelt og billig Linn Kristin gjorde det.

FORNØYD MED SPISESOFAEN: Linn Kristin Haavaldsen målte opp høyden og byttet ut beina på Ikea-sofaen. Stort enklere blir det ikke.
FORNØYD MED SPISESOFAEN: Linn Kristin Haavaldsen målte opp høyden og byttet ut beina på Ikea-sofaen. Stort enklere blir det ikke. Foto: FOTO: Andreas Carlsen
Publisert Oppdatert

Hjemme hos oss har vi egentlig ikke behov for vanlig sofa og salong. Når vi har gjester, er det kult å lage noe skikkelig godt til middag - gjerne med flere retter. Da er det jo egentlig mest vanlig å bli sittende rundt spisebordet og prate utover kvelden. Så hvorfor ikke heller bruke plassen på et stort, solid spisebord med gode stoler til?

Ordet spisesofa lanseres

Kona mi, Linn Kristin Haavaldsen, tok det litt videre. I tillegg til å kjøpe inn fire store og gode spisestuestoler med armlener, bestemte hun at vi skulle ha en spisesofa. Litt som hjemme hos interiørdesigner Aina Steen.

Jeg hadde aldri tidligere hørt ordet en gang. Spisesofa?

Likevel: Tanken på å velte seg ned i en sofa etter en god middag, er ikke helt fremmed.

Noen butikker selger spisesofaer, men prisene er ofte litt stive. Inspirert av tips og triks på klikk.no, insisterte min kjære på å snekre sofaen selv.

SÅ ENKELT LAGER DU EN SPISESOFA: Sett opp sofaen på vanlig måte. Bytt ut beina med skikkelig beslag og trebjelker. Disse kan du beise eller for eksempel skjule med et trekk.
SÅ ENKELT LAGER DU EN SPISESOFA: Sett opp sofaen på vanlig måte. Bytt ut beina med skikkelig beslag og trebjelker. Disse kan du beise eller for eksempel skjule med et trekk. Foto: FOTO: Andreas Carlsen

Viktig å måle høyden til spisesofaen

Dette brukte vi:

  • Ikea-sofa (til ca 2500 kroner)
  • Solide trestolper som du sager til i høyden du ønsker
  • Beslag
  • Skruer
  • Lim
  • Mørk beis

En vanlig sofa synker relativt mye når du setter deg ned. Vi ville ha en spisesofa som var mest mulig "stram" - hvor det ikke føles som du deiser ned i en sakkosekk når du skal spise. Vi dro på Ikea og kjøpte en vanlig treseters Karlstad-sofa. Den ble valgt fordi den ikke synker så veldig sammen, den har en bred treramme på undersiden, og er ganske billig.

Hjemme var det bare å sette opp sofaen på vanlig måte. Deretter festet vi metallbeslag på de nye beina, og deretter festet vi beina på sofarammen (se bildet).

Vi brukte beslag vi hadde liggende i verktøykassa. Hadde vi skullet handle inn beslag, hadde vi kjøpt trekantbeslag. Likevel ble det solid nok med de vanlige flate beslagene.

For å få riktig høyde på beina, kan det være lurt å sette opp sofaen med de originale beina først. Så setter du deg ned, og måler hvor mye høyere du ønsker de hjemmelagde beina.

Til slutt var det bare et lite strøk med beis som skulle til. Flere bra tips finner du på bloggen Nordlia.

Så da er det bare å spise en god middag, og så velte seg tilbake i sofaen etterpå.

Les mer:

Sjekk ut flere spisestuer i Inspirasjonsguiden

Slik lager du en benkesofa til hytta

Guide til sovesofaer

FERDIG: Spisesofa for godt under 3000 kroner - snekret sammen på et par timer.
FERDIG: Spisesofa for godt under 3000 kroner - snekret sammen på et par timer. Foto: FOTO: Andreas Carlsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning