Påskepynt

Den fineste påskepynten lager du selv

Her får du alle tipsene!

PÅSKEEGG: Egg er jo det alle forbinder med påsken, men de kan dekoreres og brukes på flere ulike måter. Se "oppskriften" på eggene til høyre i saken!
PÅSKEEGG: Egg er jo det alle forbinder med påsken, men de kan dekoreres og brukes på flere ulike måter. Se "oppskriften" på eggene til høyre i saken! Foto: FOTO: Stine Saksen-Sydow og Tine Monsen
Publisert Oppdatert

Påsken er rett rundt hjørnet, og lysten til å fargelegge hjemmet med påskekyllinger, egg og påskeliljer kommer snikende.

Selv om favorittene fra i fjor eller flere år tilbake skal frem i år igjen, er det alltid herlig med litt påskepyntinspirasjon og pynte på en ny måte enn tidligere – eller få noen nye ideer til ting man kan lage selv.

Pynten du finner i naturen

En enkel og veldig fin måte å pynte til påske på er å bruke kvister, som man enkelt kan få tak i selv fra naturen og pynte på en personlig måte.

- Vi tar med oss inn kvister året rundt, og ettersom hvilken årstid det er får greinene forskjellig pynt. Jeg ser også at noen henger kvister i taket med påskeegg på. Moro! Påskeliljer er også et "must", sier Stine Saksen-Sydow, som driver interiørbloggen www.litehi.no.

Henriette Amlie Kalbakken er kunstner og interiørblogger på www.designlykke.com, og går også ut på jakt etter påskepynt.

- Jeg bruker ofte naturen, den er gratis. Å sette noen grener i en stor vase er fint. Heng gjerne noen påskeegg på, som barna har malt for eksempel. Voilà, det er påskestemning, sier hun.

Livsstil- og interiørblogger Tine Monsen (www.tinemonsen.no) går for de tradisjonelle eggene, men med en annerledes type pynt.

- Egg har man jo gjerne hjemmet, så mitt beste tips er å være litt kreativ med hvordan man pynter de. Man kommer langt med litt glitter eller neglelakk for eksempel.

MALINGSRESTER: - Jeg liker å bruke ting jeg har hjemme og i år hadde jeg litt lakk- og malingsrester igjen etter oppussing så da ble eggene både malt og lakket, sier livsstil- og interiørblogger Tine Monsen.
MALINGSRESTER: - Jeg liker å bruke ting jeg har hjemme og i år hadde jeg litt lakk- og malingsrester igjen etter oppussing så da ble eggene både malt og lakket, sier livsstil- og interiørblogger Tine Monsen. Foto: FOTO: Tine Monsen

Slik lager du Tine Monsens påskeegg:

- Jeg er glad i å lage litt morsomme påskeegg, og i år ble varianten egg med mønster, sier livsstil- og interiørbloggeren.

Slik gjør du:

- Klipp ut det mønsteret du vil ha i maskeringsteip (eller lag en sjablong som du holder over) og bruk to forskjellige farger for å få frem mønsteret.

Monsen selv synes det er like fint når de ikke er helt perfekte, men om man har litt tålmodighet så kan man lage det mønsteret man vil. Her er det bare å bruke fantasien.

Pynten du lager med barna

Der finnes også mye pynt man kan lage sammen med barna.

Monsen tipser om en ny variant av de tradisjonelle eggene, som kan brukes til mer enn bare påskepynt.

- I stedet for å male påskeeggene, som kan være litt krevende for de aller minste, kan man for eksempel surre litt garn i fine farger rundt eggene for å gjøre de fargerike, og også mer hardføre. Så kan man leke med de også og ikke bare ha de til pynt, sier hun.

- Eldste sønnen vår og jeg har laget kyllinger av søppel. Vi kaller de Bernt, Egil og Ronny. Vi brukte tomflasker, maling, eggekartong og papir, sier Saksen-Sydow.

I tillegg til kyllingene av tomflasker, har hun og barna også laget en vimpelrekke.

- Den lagde vi av gule servietter som vi fant hos Søstrene Grene. Vi festet de til en elastisk strikk og hengte den opp i døråpningen. De får oss i skikkelig påskestemning, sier hun.

ORIGINAL PÅSKEPYNT: Hvorfor ikke lage påskekyllinger av tomme flasker?
ORIGINAL PÅSKEPYNT: Hvorfor ikke lage påskekyllinger av tomme flasker? Foto: FOTO: Stine Saksen-Sydow

Slik lager du Stine Saksen-Sydows kyllinger:

- Kyllingene er laget av “søppel”: tomme juice -og brusflasker og eggekartong.

Slik gjør du:

- Vask de klare og spraymal tomflaskene.

- Klipp ut øyner og nebb fra eggekartong, mal det og fest de på flaskene med lim.

- Gi dem også litt hår på hodet ved å klippe opp remser av papir og sett i toppen av flasken.

Den utradisjonelle påskepynten

Ønsker du å gå bort fra all den typiske og tradisjonelle påskepynten har interiørelskerne flere ideer på lager.

- Gå for en stor potte med mange påskeliljer enten i en stor vase eller under en stor glasskuppel, og fyll for eksempel en fin skål med hvite fjær. Det gir rommet både tekstur og påskestemning, er Monsens beste tips.

Hun bruker også gjerne blomster i borddekking.

- Legger man en enkel påskelilje oppå servietten og tvinner rundt en sløyfe med hyssing, har man en enkel men stemningsfull borddekking. Ellers er jeg glad i å bruke grener av alle varianter rundt påske, sier hun.

Saksen-Sydow og familien har planer om å lage morsom pynt av hamstrede perler som de skal henge opp. Hun synes man også kan pynte med det man selv forbinder med påske.

- Selv er vi glad i å spise omelett med gressløk i påsken, derfor forbinder vi "gressløkhuset" vårt med påske.

PÅSKESTEMNING: Interiørblogger Stine Saksen-Sydow har begynt å klargjøre hjemmet sitt til påske.
PÅSKESTEMNING: Interiørblogger Stine Saksen-Sydow har begynt å klargjøre hjemmet sitt til påske. Foto: FOTO: Stine Saksen-Sydow

Skal synes at der bor barn

Ofte kommer barna hjem med selvlaget pynt fra barnehage og skole, og det kan være vanskelig å vite om man bør sette den sammen alene eller blande den inn med resten av pynten.

- Jeg synes godt man kan og skal blande det man liker selv med pynt fra barna, jeg synes det gjør hele høytiden bare mer sjarmerende, sier Monsen.

Det samme mener Saksen-Sydow.

- Jeg liker å ha påskepynten barna lager fremme sammen med den andre pynten. Siden vi har et fargerikt hjem, sklir den rett inn og gjør hjemmet vårt ekstra koselig og personlig. Jeg ønsker at det skal synes at det bor barn her, sier Saksen-Sydow.

Amlie Kalbakken synes personlig at pynten barna langer er den vakreste pynten.

- Ingenting kan bli mer personlig. De er morsomme og gjør deg glad – syntes at disse ikke skal gjemmes i et hjørne i stua, pynt med barnas pynt der de ønsker at de skal være. La de delta i pyntingen, det er ekstra stas.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning